Gyógynövényekkel gyorsíthatod lovad lábadozását

„Az orvos kezel, a természet gyógyít.” (Medicus curat, natura sanat.)

A sérülések mindig a legrosszabbkor jönnek, de a szeretett ló sérülése különösen érzékenyen érint minden lovast. Jó, ha tudod, hogy a gondos állatorvosi kezelés mellett a gyógynövények hatékonyan segíthetik lovad gyógyulását. 

Bizonyára veled is előfordult már, hogy lelkesen mentél ki a lovardába, aztán szomorúan és csalódottan vetted tudomásul, hogy nem csak aznap, de talán még hónapokig nem ülhetsz lóra, mert kedvenced lesérült.  Szerencsés esetben a ló betegsége gyógyítható, és még szerencsésebb, ha a gyógyulási idő úgy rövidíthető le, hogy a szövetek mégis teljesen felépüljenek. A gyógynövények ebben sokat segítenek.

Amennyiben bármilyen, mozgásrendszert érintő baleset vagy sportsérülés érte a lovat, az állatorvosi beavatkozás kiegészítéseként kiváló döntés gyógynövényekkel is megtámogatni a gyógyulást. Javasolt a házi patikádban tartani a fertőtlenítő, sebkezelő és egyéb, elsősegély jellegű ellátásra alkalmas szerek között az alábbi gyógynövényrecepteket.

Akut időszak: a gyógyulás első 20 napja

Az állatorvos egy balesetnél először csökkenti a fájdalmat és a gyulladást. Nyílt seb esetén annak ellátása is lényeges. 

Egy izom- vagy ínszakadásnál, ficamnál, törésnél az állat komoly fájdalmakkal küzd, és erős, heveny gyulladások lépnek fel. Ezeket a problémákat célozza az EMER gyógynövényrecept is, mely természetes kiegészítője az állatorvosi kezelésnek. Etetésével (természetesen az elvárható egészségügyi ellátás mellett, pl. kötözés, sebfertőtlenítés, gipszelés, műtét, stb.)  mindenfajta szövet regenerációja gyorsabb és szebb. Az EMER kimondottan a gyógyulás első 20 napjára való.

Tipp! Ha a sérülés mértéke és jellege indokolja és az állatorvos is azt tanácsolja, érdemes műszeres vizsgálatot (példáil röntgenes és ultrahangos vizsgálatot) igénybe venni a pontos diagnózis felállításához.

Rehabilitáció

Sport- vagy baleseti sérülések elsősegély jellegű (akut) ellátását követi a rehabilitáció időszaka. Egészen másfajta gyógynövényeket igényel ilyenkor a szervezet, mint az akut ellátás idején. Sokkal nagyobb a hangsúly a méregtelenítésen és a szövetregeneráción, hiszen a gyógyulás sok gyulladással és szövetlebontással jár, melyek eredményeképpen sok méreganyag jut a vérbe. Ezeket és a gyógyszerek maradékanyagait a májnak le kell bontania, így a máj méregtelenítő munkáját erősen meg kell támogatni a gyógynövényekkel, például a REHA recepttel.

A rehabilitáció alatti kényszerpihenőt sok ló nehezen viseli, emiatt nyugtató gyógynövények is kerültek a REHA receptbe. Amelyik lónak ez mégis kevésnek bizonyulna, annak érdemes kiegészítésként a BOST nyugtató keveréket is adni a kényszerpihenő idején.

Az ínsérülések gyógyulása egészen speciális megközelítést igényel. Már a gyógyulás alatt törekedni kell a kiújulás megelőzésére, az ínszövetek megerősítésére. Ínsérülések rehabilitációja alatt ezért a REHA és a TENDOR-D kombináció etetését szoktam javasolni – eddig úgy tűnik, kiváló eredményekkel.

Érdemes azoknál a lovaknál, melyek hajlamosak lehetnek ínsérülésre, már az intenzív edzések és versenyek időszaka alatt megelőzésképpen etetni a TENDOR-D keveréket (3-6 hónapos kúrában), mely az ízületi folyadék termelődéséhez is hozzájárul.

Sántaságnál, erős fájdalmaknál és gyulladásnál bármelyik fenti recept vagy receptkombináció pluszban kiegészíthető az ASPRINT fájdalomcsillapító- és gyulladáscsökkentő recepttel. 

Alkalmazhatsz a gyógyulást segítő, vérbőségkeltő árnika tinktúrát, és összehúzó-hűtő fekete nadálytő tinktúrát is. Ezek házilag is elkészíthetőek, ráadásul így gazdaságosabb és hatékonyabb készítményhez juthatsz, mintha boltban vennéd meg. 

Tipp! A rehabilitáció idején érdemes egyéb kiegészítő kezelést is igénybe venni a gyorsabb gyógyulás érdekében. A kezelés célszerűen kiegészíthető fizioterápiával, amelyet szakemberre érdemes bízni.

Balesetekre készült gyógynövényreceptek 

A Fitocavallo EMER recept gyógynövényei képesek a szervezet öngyógyító mechanizmusába beavatkozni. Az elhalt szövetek "eltakarítása" szinte azonnal megkezdődik, és már a baleset napjától meg lehet ezt támogatni a gyógynövényekkel. 

Az EMER gyógynövények keveréke egy különleges kínai recept alapján készült. A régi korokban, a harcokban megsérült lovak és katonák sokszor egyetlen, de igen hatékony segítsége volt ez a recept elsősegélyre. A gyógynövények főbb hatásai: vízhajtó, májműködést serkentő, vérkeringést fokozó, gyulladást és fájdalmakat csökkentő, nyugtató, méregtelenítő és szövetregeneráló hatás.

Az EMER adagolása 2x15g, tehát 20 napra elég, ezután javasolt áttérni a rehabilitációt támogató REHA receptre. Ha az első 2 hétben nem kapott gyógynövényt a ló, akkor kezdésnek már inkább a REHA recept javasolt.

A Fitocavallo REHA recept az anyagcsere fokozásában játszik nagy szerepet. A vérbe jutott méreganyagok eltávolítása a veséken és a beleken keresztül is zajlik, így a vízhajtó, valamint szélhajtó gyógynövények feltétlen kiegészítői a receptnek. A vérkeringés fokozásával gyorsítjuk a gyógyulást, a szövetek újraképződését és a mérgek eltávolítását. A fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés kevésbé hangsúlyos ebben az időszakban, mint az akut ellátásnál. Az ilyen hatású gyógynövényekből valamivel kevesebbet tartalmaz a REHA recept, mint az EMER.

Tipp! A gyógyultnak tűnő lovat az újbóli munkába vétel előtt célszerű még egyszer megvizsgáltatni állatorvossal, mert időnként a szemmel nem látható, mélyebb szövetek regenerációja még nem fejeződött be, hiába nem mutat sántaságot a ló. Egy alapos vizsgálattal viszont megelőzhető a kiújulás és visszaesés.

 

2015.12.03. Marton Zsófia, fitocavallo.hu
Fotók: Tumblr.com, Pinterest.com

Hozzászólások