13 elképesztő tény a lovakról

Most olyan szigorúan titkos és bizalmas dolgokat árulunk el lovakról, amiket eddig nagy vaLÓszínűséggel nem tudtál. Felkészültél a nagy leleplezésre? 

Illusztráció: Happy Horse Cartoons Corral

Ezt emészd meg!

1. Kívül max. 2 méter hosszú, de belül 21-30 méter – mi az? Hát a ló!

Egy átlagos méretű felnőtt ló emésztőrendszere a szájától a végbeléig akár 30 méter hosszú is lehet. Gondoltad volna, hogy ennyi minden befér egyetlen lóba?

2. Kicsi gyomor, hatalmas vakbél

A lovak folyamatosan esznek, gyomruk ezért is kicsi, mindössze 8-15 literes. De ez visszafelé is igaz: mivel nagyin kicsi a gyomruk, nagyon hamar meg is éheznek, tehát állandóan esznek. 

Te tudod, mennyi pontosan 8-15 (így nem „pontosan”) liter? Mindenképpen ellenőrizd le, mielőtt legközelebb egy vödörnyi almát adsz nassolnivaLÓként kedvencednek!

Fotó: Horses Inside Out

3. Tényleg nem tudnak hányni

A lovak azért nem tudnak hányni, mert a nyelőcső beszájadzási helye és szöge a gyomorba ezt szinte lehetetlenné teszi. Ha szükség van a ló gyomrának kiürítésére – például azért, mert túl sok takarmányt vett fel az állat („bezabált”) – az állatorvos egy orr-nyelőcső szonda segítségével tudja végrehajtani ezt a műveletet.

4. Nem is a ló emészti meg az elfogyasztott szénát

Az elfogyasztott alacsony kalóriatartalmú, rostokban viszont nagyon gazdag fűből, illetve szénából nem könnyű kinyerni a tápanyagokat és az energiát. Ezért a lónak hatalmas, 28-36 literes vakbele és több, mint 100 liter térfogatú vastagbele van, benne akár 100-150 kilónyi béltartalommal.

A hatalmas bélben baktériumok sokasága dolgozza fel az elfogyasztott szénát – csakúgy, mint a kérődzőknél. Ezek a baktériumok azonban nagyon érzékenyek a keményítőre, illetve a takarmányváltásra is. Gondolj tehát rájuk is, ha változtatni akarsz lovad menüjén! 

5. A fogaik több helyet foglalnak, mint az agyuk

Ez nem túl hízelgő dolog, de tény. A lovaknak ugyanis 36-44 (részben hatalmas) foga van, a pontos szám többek között a ló nemétől és életkorától is függ.

6. Nem rágcsálók, a lovak fogai mégis folyamatosan nőnek

A lovak fogai életük végéig nőnek illetve tolódnak ki a fogmederből és kopnak. A fogaikat a leghatékonyabban és legegészségesebben a fű, illetve széna fogyasztása koptatja. Az éves lófogászati ellenőrzés során az állatorvos ellenőrzi, hogy a ló fogai megfelelően koptak-e és szükség esetén reszelő segítségével lesimítja az éles széleket, kampókat, hullámokat, amik felsebezhetnék a ló száját, vagy nyelvét.

A túlélésük záloga

7. Hogy jobban lássanak

A szárazföldi emlősök közül a lónak van a legnagyobb szeme, ennek és szemei elhelyezkedésének köszönhetően pedig rendkívül nagy a látótere. Ez teszi lehetővé, hogy nagyon hamar észrevegye a ragadozókat és felvegye a nyúlcipőt.

8. Hatalmas szívük van – nem csak átvitt értelemben

A ló szíve percenként 35-40-et ver nyugalomban és szívverésenként mindkét szívfél 1000 ml vért pumpál ki magából. Maximális terhelés alatt mindkét szívfél 1700 ml vért lövell ki egy-egy összehúzódással percenként 200-220 alkalommal.

Négy lába van, mégis megbotlik

9. Hosszú lovak, rövid lovak

A lovaknak átlagosan18 háti, 5-6 ágyéki és 15-20 farokcsigolyája van. A pontos szám a ló fajtájától is függ: arab telivérnél általában csupán öt ágyékcsigolyát találunk. 

10. Tényleg lábujjhegyen járnak

A lovak lába az evolúció során úgy alakult ki, hogy – ha az emberi kézhez hasonlítjuk -, akkor a középső ujjukon járnak és a középső ujj körméből alakult ki a pata.

11. A lovaknak nincs kulcscsontja

A lovak elülső lábai izmokkal, inakkal kapcsolódnak a gerinchez – ez azt szolgálja, hogy még gyorsabbak legyenek.

Fotó: Horses Inside Out

12. Olyan erős, mint egy drótkötél

A ló mély ujjhajlító ina olyan erős, mint a drótkötél, ugyanakkor rugalmas, mint egy pólya. A végtag teherfelvételekor rugóként tárolja az energiát, amit a lépés következő fázisában hasznosít. 

13. Egy centi új szaru minden hónapban

Egy egészséges ló patája havonta körülbelül egy centit nő, tehát körülbelül egy év alatt teljesen lecserélődik a pata szaruja.

Fotó: Ormándi Tamás, MAPE

Na, ezek után mondja bárki is, hogy a lóanatómia unalmas tudomány!

2015.12.17. Magyar Dorottya, Lovasok.hu

Hozzászólások