Professzionális lovaspályák az Otto Sportnál

 


A OTTO professzionális lovaspályák három
fő szerkezeti részből állnak:

  • OTTO speciális taposóréteg
  • OTTO perforált gumiszőnyeg
  • Vízelvezető stabilizált alépítmény

OTTO speciális taposóréteg tulajdonságai:

Az OTTO speciális taposóréteg különleges tulajdonsága, hogy egyszerre tömör, vízáteresztő, vízmegtartó és lépés biztos, nem csúszós és nem mély járófelületet biztosít. Az egyes projektek esetében egyedi igényeknek megfelelően állítjuk össze a taposóréteg összetételét. Igény esetén ingyenesen vállaljuk a helyi homok bevizsgálását és szakvélemény készítését, hogy az adott rendelkezésre álló homok milyen mértékben felel meg a követelményeknek.

Cégünk nagy igénybevételű professzionális versenypályák építése esetén, az OTTO cég által összeállított receptúra alapján keverőgéppel homogénné kevert taposóréteget állít elő.

MinőségA talajkeverék minősége függ a homokkeverék és az adalékanyag minőségétől, a keverés módjától, valamint a talaj folyamatos szakszerű ápolásától. Az OTTO cég által kifejlesztett adalékanyag több tízéves szakmai tapasztalaton alapuló fejlesztés során került kialakításra. A gyártás során az állandó első osztályú minőséget a belső minőségbiztosítási szabványok és a rendszeres TÜV ellenőrzés garantálja.

Hosszú élettartamAz OTTO-ArenaTEX adalékanyag nagy előnye, hogy nem korhad, rothad ezáltal hosszú élettartalmú. Azzal, hogy nem lép reakcióba a talajjal, a trágyával és a vízzel elkerülhető a baktériumok talajban való megtelepedése.

Taposó réteg 0% lejtéssel 

Az OTTO perforált gumilemezekre terített speciális OTTO taposóréteget teljesen vízszintes felszínnel javasolt építeni. A talaj a vizet nem a felszínén vezeti el, ezáltal növelve a talajeróziót, hanem még a tömörré hengerelt ugrópálya esetében is, az adalékanyag mikro szálainak köszönhetően, a fölösleges vizet átvezetik a ~10cm vastag taposó rétegen a szivárgó rendszerbe.

 Víztárolás

A taposó réteg adalékanyaga tartalmaz vízmegtartó részeket, ezáltal a talaj nem csak a homoknak köszönhetően tartja meg a nedvességet, hanem az adalékanyag is jelentős szerepet kap a vízmegtartásban. 1 kg OTTO-ArenaTex adalékanyag ~0,5 literrel növeli meg a talaj vízmegtartó képességét, ezáltal akár +2 liter vizet is tud tárolni a taposóréteg, melyhez hozzáadódik az OTTO perforált gumilemezek 4 liter/m2-es víztároló képessége. Egy 30×60-as pálya esetén akár 10m3 vizet is tárol az OTTO lovardatalaj rendszer, mely jelentősen csökkenti az öntözési igényt, a vízfogyasztást és a költségeket, továbbá növeli a pálya egyenletes minőségének megőrzését.

Az OTTO perforált gumiszőnyeg specialitásai:

Vízmegtartó és vízelvezető képesség

Hirtelen, nagymennyiségű csapadék alkalmával a lovas pályáról és a karámok talajáról történő vízelvezetésért a gumiszőnyegben kialakított perforáció gondoskodik. A gumiszőnyeg úgy van kialakítva, hogy a felület 50%-a vízmegtartó tálcaként biztosítja a taposóréteg megfelelő nedvességtartalmához szükséges vízmennyiséget. A taposóréteg pormentes marad az átlagosnál ritkább öntözés esetén is, mivel a vízmegtartó tálcákban eltárolt nedvesség (4liter/m2) alulról felszivárog a talajba.

Csúszásgátlás

A speciális profilozású gumiszőnyeg növeli a taposóréteg stabilitását, a lépésbiztosságot és gátolja a lovak lábának kicsúszását, ezáltal nagyobb sebességet és szűkebb fordulást tesz lehetővé a ló és a lovas nagyobb biztonsága mellett.

Rugalmasság és ütéscsillapítás

Az OTTO perforált gumiszőnyegek speciális anyaga magas fokú rugalmasságot kölcsönöz a talajnak, ugyanakkor a gumiszőnyegek alaktartása a teljes élettartam alatt biztosított. A gumiszőnyegek a talajra érkező ló lába által keltett erőknek a 40%-át elnyelik. A nagyméretű ütéscsillapításnak köszönhetően az inak, az ízületek és a szalagok kisebb terhelésnek vannak kitéve, amely hatására a fokozott edzésmunka mellett is csökkenthető a mozgásszervi betegségek veszélye.

Az OTTO perforált gumiszőnyeg újrahasznosított alapanyagból készül, ezzel hozzájárulva a környezet védelméhez és a fenntartható fejlődéshez. A TÜV minőségbiztosítási rendszer keretében, az OTTO cég gyártási technológiája folyamatos ellenőrzés alatt áll. A termék minőségén túl a törvényi előírások betartása, a talaj és felszín alatti vizek technológiához kapcsolódó védelme is betartásra kerül. Ennek köszönhetően az OTTO technológia egyaránt megfelel a Német Szövetségi Talajvédelmi Szabályozás követelményeinek, és a Bajor Vízügyi Állami Hivatal előírásainak.

Hőtágulás kiegyenlítése

Minden agyag – és különösen a műanyagok – a hőmérsékletváltozás hatására tágulnak és összemennek. Nagy felületek esetében, mint a karámok vagy a lovas pályák talaja, az egységnyi kicsi hőmozgások is nagy alakváltozást okozhatnak. Egy nagy összefüggő felület, jól működő dilatációs rendszer nélkül a hőmozgás hatására felpúposodik és elmozdul. Ezáltal a felszín alatt üregek keletkeznek, a homok beszivárog, és a rendszer a lehűlés alkalmával már nem tudja felvenni az eredeti helyzetét, ezért idővel mindig egyre magasabbra emelkedik. Az Otto perforált gumiszőnyeget ~3 cm nagyságú dilatációs hézaggal kell lefektetni.

A gumiszőnyeg anyagának nagy a testsűrűsége (1 m2 –es 4 oldalról dilatált elem súlya ~21 kg), valamint az alsó oldalán speciális struktúra van kialakítva, aminek köszönhetően a hőmozgásoknak és a mechanikai hatásoknak ellenállva csúszásmentesen fekszik az altalajon. A dilatációs hézagok tehát megakadályozzák a taposórétegen keletkező egyenetlen kitüremkedések kialakulását, így a kiegyenlített hőmozgásoknak köszönhetően az Otto perforált gumiszőnyegen át, nem fog a homok átszivárogni, amely azután a gumilemezeket egyenetlenül megemelheti.

Elválasztó funkció

Az OTTO gumiszőnyeg biztosítja az elválasztást a taposóréteg és az alépítmény között, amelynek két funkciója van. Egyrészt a gumilemez profilja úgy van kialakítva, hogy semmilyen az alépítményben levő kő ne tudjon a felső taposórétegbe kerülni. Másrészt megakadályozza, hogy a homok a taposórétegből a gumiszőnyeg alá szivárogjon, melynek hatására az megemelkedik. Az Otto gumiszőnyegek a speciális profilkialakításnak köszönhetően egy tiszta és tartós elválasztást jelentenek az alépítmény és a taposóréteg között.

Tartósság és garancia

Mostanáig az Otto perforált gumiszőnyegeket világszerte, már több ezer lovaspályánál alkalmazták, ahol a jól működő, komplex funkcionalitását és a hosszú élettartamát is bizonyította. Az Otto gumiszőnyegek működésére 20 év garanciát adunk.

Vízelvezető stabilizált alépítmény

A lovaspályák vízelvezetését, és a taposóréteg alaktartását az OTTO perforált gumilemezek alatt található réteges szerkezetű zúzottkő alépítmény biztosítja. A pálya méretétől függően a kiesebb pályák esetében a vízelvezetést a zúzottkő alépítmény tükrének lejtésben való kialakításával, nagyobb pályáknál pedig dréncső rendszer lefektetésével lehet biztosítani.

Az egyes projekt esetén egyedileg tervezzük meg a helyi adottságoknak megfelelő alépítményt és vízelvezető rendszert.


OTTO Sport und Reitplatz GmbH

OTTO Sport und Reitplatz GmbH • Am Umspannwerk 6 • D-90518 Altdorf
Telefon: +49 (0) 9187 / 97 11-0 • Fax: +49 (0) 9187 / 44 36
www.ottosport.com  •  E-Mail: info@ottosport.de
Hivatalos Magyarországi Képviselő: PannonExpert Kft.
Kapcsolat: Tasnádi Gábor építészmérnök
www.pannonexpert.hu • Tel: +36 20 924 94 89  info@pannonexpert.hu

Hozzászólások