keresés a lovardák között


Kilencen szállnak harcba az angol kékszalagért

Utoljára 1907-ben volt ilyen kevés induló a Derbyben


1780-ban
javában dúlt az amerikai függetlenségi háború, amelyben eleinte tizenhárom brit fennhatóság alá tartozó Észak-amerikai gyarmat csatázott az anyaország, Nagy-Britannia ellen. Ezen év azonban mégis más apropóból emlékezetes számunkra, kik a lóversenyzés szerelmeseinek valljuk magunkat. Angliában Lord Derby és egy másik úriember, név szerint Sir Charles Bunbury fogadást kötött, hogy melyikük lova gyorsabb. Megállapodásuk értelmében a győztes félé lett a kitűzött trófea, ellenben a vesztesről nevezik el, az ezek után minden évben megrendezendő versenyt. Az egy mérföldre kiírt megmérettetésben Lord Derby lova vereséget szenvedett, cserébe viszont gazdája lett a mára világhíressé vált futam névadója.

A versenytávot öt esztendővel később emelték másfél mérföldre (kb. 2400 méterre), ami napjainkban is változatlan, de ennél is fontosabb, hogy a klasszikus viadalban kizárólag hároméves angol telivér mének és kancák indulhatnak.

Az angolok nemes egyszerűséggel „The Derby”-nek nevezik a versenyt, míg mi magyarok, gyakran „a futamok futama” jelzővel illetjük az Epsom Downs-i pályához köthető legendás összecsapást.

A honi galoppsport kapcsán legtöbbünknek Kincsem neve ugrik be először, pedig a csodakanca kortársa, Kisbér (a képen) szintén csodát vitt véghez. 1876-ban egyedüli Magyarországon tenyésztett angol telivérként győz az Epsom Derbyben.

Holnap 233. alakalommal szólítják startgépbe a  a legjobb hároméveseket, egytől-egyig méneket. A kérdés adott: ki nyeri Derby-t?

(...de mielőtt erre választ adnék, engedjenek meg egy személyes megjegyzést. Érthetetlenül állok a tény előtt, hogy a világ leghíresebb futamában mindössze kilenc telivért találunk. Ilyenre utoljára százöt évvel ezelőtt volt példa. A szigetországi hagyományokhoz ismeretében, aligha magam vagyok az egyedüli, aki némi keserűséget érez az idei verseny indulói létszáma miatt...)

Ami a fenti kérdést illeti, a válasz pofonegyszerű(nek tűnik): Camelot .

A Montjeu apaságú pej mén eddigi három versenyét egyaránt megnyerte. Legutóbb a Derby egyik előfutamában, a Group 1-es besorolású 2000 Guineas-ben nem talált legyőzőre. Az ír színeket képviselő telivér trénere Aidan O'Brien, akit fiatal kora ellenére, már most minden idők legjobb trénerei között emlegetnek. Camelot nyergében az idomár fiát, Joseph O'Brien-t láthatjuk majd, s amíg ló kapcsán a távbírás jelenti a legfőbb témát (mindez idáig nem versenyzett 1600 méternél hosszabb távra), addig a ifjú zsoké tekintetében mindenki azt találgatja, vajon megbirkózik-e a Derby jelentette plusz nyomással, és az esélyesség okozta hatalmas teherrel?

A kihívók közül Bonfire-től (Jimmy Fortune) és a favorithoz hasonlóan veretlen Main Sequence-től (Ted Durcan) remélnek sokan jó futás, de az utolsó versenyében tizenegy hosszas sikert arató Astrology (Ryan Moore) győzelme sem lenne eget rengető meglepetés. A Derby futamát magyar idő szerint 17 óra magasságában indítják, de a hagyományos derbymeeting már a mai napon kezdetét veszi, amikor is a fő attrakciót a szintén 2400 méteres Kancadíj (Epsom Oaks) jelenti. A holnapi programot az idősebb lovak számára kiírt Coronation Cup színesíti, míg vasárnap Franciaország felé fordítjuk tekintetünket, ahol a Prix du Jockey Club-ot, azaz a gall Derbyt rendezik húsz (!) résztvevővel.


2012.06.01. Alpári Gergő, Lovasok.hu
Címkék: Derby, Epsom, Kisbér, Camelot,
Kancadíj, Oaks, Prix du Jockey Club, O'Brien


KapcsoLódó cikkeink:

Barzalona Angliába költözik >>>

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés