keresés a lovardák között


138. Kentucky Derby

Húsz reménység az ikertornyok árnyékában,
avagy a halhatatlanság „kapujában”

Szombaton százharmincnyolcadik alkalommal kerül lefutásra Észak-Amerika legismertebb versenye, a Kentucky Derby. A legendás Churchill Downs-i futamban - amely egyben az amerikai Hármaskorona küzdelem első felvonása is lesz - kizárólag hároméves telivérek indulhatnak.

Az első Kentucky Derbyt 1875 májusában rendezték, azóta pedig kevés kivételtől eltekintve, rendre ebben a hónapban kerül sor a versenyre, melyet napjainkban több tízezres tömeg tekint meg a helyszínen, és több millióan a televízió képernyők előtt.

Az idei évben maximális mezőnyt, azaz húsz lovat láthatunk majd a startgépben felsorakozni. Papíron a Bodemeister, Union Rags, Creative Cause, Gemologist alkotta kvartett képviseli a legjobb esélyt, de Dullahan, I'll Have Another, Alpha, Hansen, valamint Take Charge Indy győzelme ugyanúgy elképzelhető. Az elmúlt esztendőhöz hasonlóan, most is találunk európai részvevőt a 2 millió dollár (kb. 430 millió forint) összdíjazású futamban.
Érdekesség, hogy az Amerikában tenyésztett, de ír színekben versenyző Daddy Long Legs, annak ellenére outsidernek számít, hogy márciusban kisebb meglepetésre megnyerte az Egyesült Arab Emirátusok Derbyét Dubajban.

„Run for the roses” - mondják az Államokban, utalván a nyertesnek kijáró rózsákból álló gyönyörű győzelmi koszorúra, de természetesen ez a viadal jóval többről szól, mint egy „ szimpla virágcsokor”, vagy a hatalmas pénzdíjazás. Aki az ikertornyok árnyékában (melyek a versenytér tribünjének jellegzetes építészeti elemei) elsőként halad át a Kentucky Derby célvonalán, egyszersmind beírja magát a lóversenyzés történelemkönyveibe, s ezzel egyidejűleg halhatatlanná válik.


2012.04.04., Alpári Gergő, Lovasok.hu
Címkék: Kentucky Derby, Hármaskorona

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés