Négyesfogathajtó-világbajnokság – Riesenbeck

Négyesfogathajtó-világbajnokság

Dobrovitz 10., Lázár 12., a csapat 5. lett

2012. augusztus 15-19. között rendezték meg a négyesfogathajtó-világbajnokságot a németországi Riesenbeckben. Az egyéni összetettben Dobrovitz József 10., Lázár Zoltán 12. helyezést ért el. A magyar csapat az 5. helyen végzett.

A 2004-ben csapatban világbajnok Dobrovitz József a díjhajtás első, csütörtöki napján 51,46 hibapontot kapott produkciójára. A magyar csapat másik két tagja, Váczi István és a hatszoros világbajnok Lázár Zoltán pénteken mutatkozott be a díjhajtó négyszögben. A hatszoros világbajnok produkciójára 44,67 hibapontot kapott. Szintén pénteken szólították a díjhajtó négyszögbe Váczi Istvánt, ő 25. lett 57,86 hibaponttal. Az éllovas a díjhajtás után az amerikai Chester Weber volt.

A magyar tulajdonban lévő fogatot hajtó, ausztrál címvédő, Boyd Exell mindenki meglepetésére csak a második helyen állt, igaz mindössze 0,38 hibaponttal maradt el Webertől. A magyar csapat a hollandok, a németek és az amerikaiak mögött negyedik lett díjhajtásban.

A szombati maratonhajtásban mindhárom magyar várakozáson alul szerepelt.

A legjobban a csapatban világbajnok Dobrovitz József teljesített, aki 12. helyen zárta a számot, s így összetettben feljött ugyanebbe a pozícióba. A díjhajtás után még hetedik Lázár Zoltán 14. lett a maraton teljesítése után, ezzel elszállt az éremszerzési reménye, s a kilencedik helyre csúszott vissza. A magyar csapat harmadik tagját, Váczi Istvánt kizárták. Az elrontott maratonhajtás következtében a magyar együttes a negyedikről az ötödik helyre esett vissza.

Boyd Exell ahogy a díj-, úgy a maratonhajtásban is második lett, ezzel összetettben az élre ugrott tekintélyes, 11 hibapontos előnnyel az amerikai Chester Weberrel szemben.

A vasárnapi akadályhajtás pályáját Dobrovitz József hibátlanul, egyúttal limitidőn belül teljesítette, ezzel megnyerte a versenyszámot. Teljesítménye összetettben így is csak a 10. helyre volt elég. Lázár Zoltán sem vert ugyan le egyetlen labdát sem, de tempója lassú volt, így 7,36 hibapontjával csak 18. lett akadályhajtásban, összetettben pedig három pozíciót rontva a 12. helyen zárt.

A magyar tulajdonban lévő fogatot irányító ausztrál címvédő, Boyd Exell mindvégig megőrizte első helyét. Akadt ugyan egy verőhibája és a limitidőt is túllépte valamelyest, de olyan nagy előnye volt, hogy magabiztosan végzett az élen az amerikai Chester Webert és a holland Ysbrand Chardont megelőzve.

“Nem ijedtünk meg, amikor hosszú évek óta először nem álltunk élen a díjhajtást követően, mivel hátrányunk jelentéktelennek volt nevezhető, ráadásul 35 hibapont alatti produkciónál nem is lehet ok az elégedetlenségre. A maratonhajtásban mind Boyd, mind a lovak elbírták a rájuk nehezedő nyomást, így négy aacheni diadal és a 2010-es vb-cím után ismét nyertünk” – mondta a világbajnok fogat helyszínen tartózkodó tulajdonosa, a veresegyházi Vincze Tamás.
A magyar együttes így ötödikként zárt. A csapatversenybe minden szám esetében a hármasok két jobbik tagjának teljesítménye számított bele.

A végeredmény:

Egyéni:
1. Boyd Exell (ausztrál) 122,01 hibapont
2. Chester Weber (amerikai) 130,80
3. Ysbrand Chardon (holland) 131,29
10. Dobrovitz József 149,35
12. Lázár Zoltán 151,04

Csapat:
1. Hollandia (Ysbrand Chardon, Koos de Ronde, Theo Timmerman) 256,17 hibapont
2. Németország (Michael Brauchle, Christoph Sandmann, Georg von Stein) 271,18
3. Egyesült Államok (James Henry Fairclough, Chester Weber, Joe Yoder) 289,11
5. Magyarország (Dobrovitz József, Lázár Zoltán, Váczi István) 300,39

2012.08.22 Forrás: MTI
Frissítve: 2023.02.04.
Fotó: Canva

Hozzászólások