TESA Textil adalékanyaggal a ló egészségének védelmében!

Kevés az a lovarda, ahol a csapadékos időben ne küzdenének a kültéri vagy nem fedett lovaspályákon kialakult pocsolyákkal. Ezekben az időszakokban nem csak azzal kell számolni, hogy a pálya jelentős része használhatatlanná válik, de a nedvesség a talajt igen csúszóssá, baleset veszélyessé teszi mind a ló, mind a lovas számára.

Persze az sem jó, amikor a perzselő nap minden nedvességet elpárologtat a lovas pályából, hiszen lovaglás közben, főleg, ha többen vannak a pályán, a kialakult porfelhő még a legegészségesebb ló légzőrendszerét is irritálja. Egy allergiás vagy kehes ló számára locsolás nélkül gyakorlatilag ellehetetleníti közös munkát.

Többek között erre a két alapvető problémára nyújt megoldást a lovaspályák textil adalékanyaggal történő minőségi javítása. A 100%-ban szintetikus anyag képes megkötni a vizet, ezzel meggátolva a pocsolyák, sárfoltok képződését, míg forróság idején az elraktározott nedvességgel gátolja a porfelhők képződését.

Az eljárást követően, felszínét tekintve a pálya sokkal egyenletesebb lesz, nem alakulnak ki mély patanyomvonalak, illetve kevesebb karbantartási munkálatot igényel. De ami talán még sokkal, de sokkal fontosabb: olyan rugalmas, jól strukturált talajt eredményez, ami megóvja a ló ízületeit, szalagjait – csökkenti a sérülések kockázatát.

Egy sportló esetében, amelyik napi szinten kemény terhelésnek van kitéve, kiemelkedően fontos a megfelelően kialakított, minőségi talajjal rendelkező lovaspálya. Ennek hiánya veszélyezteti a ló testi épségét.

A jó lovaspálya a sérülés veszélyének csökkenése mellett a ló teljesítményéből is a maximumot hozza ki, hiszen nem akad el, csúszik meg a lába semmiben és nem süpped el a homokban.

A TESA textil adalékanyag hosszú időre megoldást nyújt

Mivel 100%-ban szintetikus anyagról beszélünk, így nem áll fenn a veszély, hogy rothadás következtében baktériumok, penészgombák szaporodnának el. Így aztán hosszú időre, 15-20 évre leveszi a gondot a lovarda válláról.

Természetesen nem csak a szabad ég alatt lévő pályáknál, hanem a fedeles lovardákban is megvannak az előnyei! Hiszen bár a fedélnek köszönhetően pocsolyákkal nem, de porral annál inkább számolni kell. A TESA textil adalékanyagát használva a locsolások közötti intervallum igencsak megnövelhető, illetve szintén ritkábban kell mélylazítást alkalmazni.

Legyen szó pályafelújításról vagy új pálya kialakításáról, a textil anyag bedolgozása nem igényel nagy szakértelmet és költségeit tekintve is hamar megtérül, hiszen rengeteg pályakarbantartási munkaórát spórol meg a jövőre nézve.

A textil adalékanyagának pontos mennyiségét meghatározza, hogy fedeles vagy nyitott terű lovas pályáról van szó, illetve hány négyzetméter az alapterület.

Egy kinti lovas pálya esetében négyzetméterenként 2.5-3 kilogramm adalékanyag szükséges, míg a fedeles pályák csupán 1.5-2 kilogrammot igényelnek. Az eljárás egyszerű, az anyag egyenletes szétszórását követően hozzávetőlegesen 5 centi mélyen kell bedolgozni a talajba.

A TESA Textil már 5 évtizede foglalkozik textilanyagok feldolgozásával

Immáron 10 éve, hogy a TESA Textil szélesítette foglalkozási körét és a külföldön már jól ismert pálya felújítási technikát hazánkban is megismertette.10 év során több, mint 200.000 négyzetméter lovaspálya felújításához biztosították az adalékanyagot. 

Egészségügyi és teljesítménybeli előnyeit megannyi ló és lovas élvezheti még sok-sok éven keresztül.

Képek forrása: Textilhulladek.hu

Hozzászólások