Drágám, a lovak összementek!

Egy új kutatás szerint egyes emlősök és melegvérű állatok testmérete csökkent, amikor a Föld hőmérséklete évmilliókkal ezelőtt felmelegedett és ez a lovak őseit is érintette. Vajon a globális felmelegedés újra előidézheti a jelenséget?

Fotó: Gentle Carousel Miniature Therapy Horses

A Föld történetében legalább kétszer lettek kisebbek a melegvérű állatok a légköri szén-dioxid mennyiségének növekedésével és a természetes felmelegedés miatt kiugró hőmérsékleti csúcsokkal egy időben – írja a Science Advances aktuális száma. A vizsgált két természetes felmelegedési periódus közül az első, az 56 millió évvel ezelőtti idején 5,8 Celsius-fokkal nőtt a hőmérséklet.

Abigail D'Ambrosia, a New Hampshire-i Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője szerint a jövőben az eddiginél gyorsabb, ember előidézte felmelegedés miatt újra csökkenhet az emlősök testmérete, az ember azonban nincs köztük.

Mintegy 54 millió évvel ezelőtt három faj ment össze jelentősen, amikor a bolygó hirtelen felmelegedett. Egyikük, egy korai lóféle 14 százalékkal lett kisebb: 7,7 kilogrammról 6,6-ra csökkent a súlya.

"Eredetileg körülbelül kutyaméretű lehetett, a melegedés előokozta méretcsökkenést követően talán inkább akkora, mint egy macska" – mutatott rá D'Ambrosia.

Ennek oka az, hogy ha melegebb az éghajlat, az emlősök és más melegvérű állatok úgy védekeznek a hőség ellen, hogy testméretük csökken. A kisebb állatoknak ugyanis testsúlykilogrammonként több a bőr- vagy szőrfelülete, mint a nagyobb állatoknak, tehát több hőt tudnak leadni. Hideg éghajlat alatt viszont a nagytestű állatok járnak jól, nekik kisebb az egy kilogrammra eső testfelületük, vagyis hatékonyabban őrzik a hőt.

A mostani kutatás azt bizonyította, hogy az évmilliókkal ezelőtti felmelegedés és a testméret csökkenése összefügg egymással. Kérdés, hogy ennek tükrében vajon milyen következményekkel jár majd a globális felmelegedés lovainkra nézve.

2017.03.20. Forrás: MTI

Hozzászólások