Miért lehet fontos, hogy Lovasok.hu Klubtag legyél!

Fotó: Haga Zsuzsi

Sokan gondolhatják a mai “lovas” életben, hogy mindent tudnak a lovaikkal kapcsolatban? Úgy gondolom, nem. Remélhetőleg mindenki tisztában van vele, hogy a jó “pap” is holtig tanul. Mindenki, aki érdeklődő típus, a nap minden percében tanulhat valamit a világról, így a lovasvilágról is! A kérdés itt csak az, és ebben a cikkben arra térek ki, hogy kitől mit lehet tanulni, és hogy hol lehet érdemes?

Napjainkban számos iskola, kurzus és kezdeményezés üti fel a fejét az élet minden területén, így a lovakkal kapcsolatos kérdésekben is, hogy közelebb tudjunk kerülni szeretett társunkhoz, az állatainkhoz és ezen belül a lovakhoz is. Érdemes lehet-e megkülönböztetni a lovakkal és az egyéb állatokkal kialakított, vagy éppen a kialakítani kívánt viszonyainkat, kapcsolatainkat? Sokan sokféleképpen gondolják ezt a kérdést, de egyben szinte mindenki egyet ért. Az állatok az emberekkel szemben ösztönösebb reakciókkal képesek reagálni az őket érő ingerekre. Miért lehet fontos ezt kiemelni? Ha jobban megfigyeljük “állati” társainkat és az ösztönös viselkedésüket, akkor nagyon érdekes kérdésekre kaphatunk válaszokat. Ami sok állat mellett a lovakra kiemelten jellemző, a domesztikált (háziasított) egyedek nem sokban különböznek a mai napig az ösztönös cselekedeteik tekintetében a szabadon élő fajtársaiktól!

Fotó: Haga Zsuzsi – Félix a Cédrus lovasprogram “vadlova” –

Minden olyan különbség, ami észrevehető, az valamely emberi beavatkozás eredménye. Könnyen következtethetünk arra, hogy, ahogyan az egyedek változatossága észlelhetőek az ember számára, úgy azon változatosságok, különbségek közötti azonos ok (azonosságok) az ember jelenlétéből fakad az egyedek természetében, viselkedésében! (A konkrét mindenapokban is!)

Mi van azokkal az egyedekkel, akik nem érintkeztek emberekkel eddigi életük során? – Mégis láthatóak rajtuk olyan viselkedési normák, amelyek nem jellemzőek szabadon élő társaikra. – Ezek az egyedek honnan sajátíthatták el ezen szokásaikat, ha vélhetően ez nem a fajtára jellemző “alap” tulajdonságuk?

Gondolhatjuk azt is, hogy magukba szívták az anyatejjel? Nem járunk messze az igazságtól. Ugyanis gondoljunk csak bele, ahogy Jókai is mondta: “Lóvá tesz az ember és emberré a ló!”
Ahogy mi az emberek is hatással vagyunk egymásra, s ahogy a lovak is hatással vannak ránk, úgy azon lovak, akikre mi emberek már hatással voltunk, vagyunk, milyen hatással lehetnek csikóikra, embert még nem látott társaikra?

Fotó: Haga Zsuzsi – Van-e Ló és ember közti azonosság? –

Milyen szokásokat, mintákat mutatnak egymásnak a lovak? Mi alapján veszik át egymástól a szokásaikat, reakcióikat az őket érő ingerekre, eseményekre?

Ahogy ez a szabadon tartott társaiknál is igaz, hogy a túlélés érdekében figyelnek egymásra és tanulnak egymástól, úgy a domesztikált (háziasított) lovak is eltanulják egymástól azokat a “leckéket”, amiket majd az életük későbbi szakaszában láthatunk megjelenni egy egyed fejlődése során reakcióként egy olyan hatásra, amivel még véleményünk szerint nem találkozhatott!

A Szórt etetési forma a legközelebb áll a lovak természetes táplálék felvételi szokásaihoz. Ezáltal elkerülhetővé válik az etetéskor kialakuló szociális feszültség és az ebből adódó pszichés teher. Emellett a folyamatos mozgás miatt is javul a lovak emésztése, így a jól hasznosuló táplálék miatt a problémák jelentős része könnyedén megelőzhető. Etetési idő létszámtól függően 1 vagy 5 illetve sok ló esetén maximum 15 percre tehető! Ezen etetési forma taposási veszteség mentes!

Azt is gondolhatjuk, nem oly viccesen, hogy vigyáznunk kell arra, hogy milyen mintákat adunk a felnövekvő lovas nemzedéknek! Ezért is lehet fontos, hogy tisztán lássuk azokat a mintákat, amiket át akarunk adni a következő nemzedéknek és ezért is kiemelten fontos hogy a következő nemzedéket megtanítsuk arra, hogy felismerhesse, hogy hol milyen mintákat kap, kaphat arra vonatkozóan, hogy megtervezhesse élete következő szakaszait, így ide értve a lovával, lovakkal kapcsolatos viszonyait, feladatait is!

Mi mint Lovasok.hu Klub ebben segítséget tudunk adni, a kereteket tudjuk biztosítani. A tartalmat mindannyiunk számára azok jelentik, akik élni kívánnak ezen keretek adta lehetőségekkel és szeretnének egy sokszínűbb (lovas) életet élni és bemutatni a jövő nemzedéke számára. Melyből mindenki a hozzá illőt tudja majd kiválasztani.

Az eddigi klubnapjaink vendége volt Kassai Lajos – lovasíjász világbajnokunk, Dr. Gőblyös István – Lovasedző, Lókiképzőnk, Massimo Basili Olaszországból, akiknek tanítványai az ősi lovasvilágtól a mai díjugratásig szerteágazó tudást és tapasztalatot kaptak, egyfajta mintául szolgálva a jövőt alakító tudatos lovasok nemzedéknek. Emellett rengeteg olyan vendéget tisztelhettünk a nézők között is, mint a méltán híres lovaskönyv íróját Tóth Bettinát és Kormos Ferencet vagy a Monty Roberts módszerét hazánkban bemutató Pataky Katát, illetve Szalontay Zoltánt a Western szakág alapítóját, a Lovas Színház színészeit és nem utolsó sorban következő Klub napunk előadóját, Díjugrató magyar bajnokunkat, Krucsó Szabolcsot is!

A 2018.02.07-én megrendezésre kerülő, Dr. Gőblyös István és Krucsó Szabolcs nevével fémjelzett Díjugrató Klubnapon, és az azt követő minden hónap első szerdáján megrendezésre kerülő Lovasok.hu Klub Napokon is szeretnénk kellő változatossággal és Lovasetikai tartalommal bemutatni mindazon lovas tudást és  tapasztalatot, amivel meg tudjuk majd mindannyian ítélni mindazon mintákat, amelyek meghatározhatják későbbi (lovas)életünket!

Gyere el Te is és mondd el, mit gondolsz a lovakról!   

2018.02.07. – Kincsem Park, Panoráma Étterem
http://klubkartya.lovasok.hu/lovas-peldakepek-testkozelben…/

A Rendezvény Silver és Gold Klub Kártya tulajdonosok számára ingyenes!
Classic Klub Kártya tulajdonosok 50%-os kedvezménnyel igényelhetnek jegyeket!

http://klubkartya.lovasok.hu/lovas-peldakepek-testkozelben…/


2018.02.03. Fülöp Tamás Gábor, Lovasok.hu 
Forrás: Klubkartya.lovasok.hu
Fotók: hagazsuzsi.hu & Lovasok.hu