Pataky Kata: a csatlakozás csak az első lépés

Mindig is a lovaglás volt az, amiben ki tudott teljesedni és mindig is sejtette, hogy van több, mint amit a lovakról általában tanítanak. Amikor úgy érezte, nem ad annyit a világnak, amennyit szeretett volna, elindult, hogy megtalálja a maga útját. Beszélgetés Pataky Kata Monty Roberts instruktorral.

Gyermekkorodban számos sportot űztél. Úsztál, tornáztál és lovagoltál. Melyiket érezted legközelebb a szívedhez?

Pataky Kata: Mindig a lovaglást éreztem legközelebb a szívemhez. Igazából az úszásba belenőttem, a lovaglás felszabadított.

Mi ösztönzött arra, hogy a lovak szakmád részesei legyenek?

Pataky Kata: Mindig is éreztem, hogy van több, mint amit a lovakról tanítanak. Igazi mestert találni nagyon nehéz. Úgy éreztem, hogy az akkori “civil” munkám nem ad annyit az életemhez, amennyit szerettem volna. És én sem adtam annyit a világnak, amennyit szerettem volna. Akkor már évek óta volt saját lovam és mindig is a lovaglás volt az, amiben ki tudtam teljesedni, ezért döntöttem így.

19 éves voltál, mikor megkaptad első lovadat. Mesélj egy kicsit róla!

Pataky Kata: Az első lovamat Kedvesnek hívták, a szüleim vették nekem az érettségi után. Mindössze nyolc hónapos volt, legelőn tartottam a Balaton mellett hároméves koráig. Nagyon közel állt hozzám. Egy barátom segítségével indítottuk el, de ha visszagondolok, egyrészt nagyon bátrak voltunk, másrészt semmilyen szinten nem volt szakszerű munka. Kedves 13 évig volt a társam.

Fejedbe vetted, hogy elmész Angliába és elvégzed az alapképzést. Hogyan zajlott ez?

Pataky Kata: Az első kurzusomat Angliában végeztem Kelly Marksnál, aki Monty első instruktorainak egyike. Azért mentem oda, mert akkor még volt egy munkám, amit az elején nem akartam feladni. Az alapképzés után mentem Amerikába, ami elképesztő élmény volt. Ott lenni személyesen azon a farmon, amit azelőtt csak videón meg képeken láttam, leírhatatlan élmény volt.

2008-ban találkoztál először Monty Roberts-szel. Milyen ember benyomását keltette?

Pataky Kata: Monty egy igazi profi. Pontosan tudja, hogy mit akar és hogyan. Én nagyon szeretem őt, mint embert és végtelenül tisztelem. Szeretek vele dolgozni, eszmét cserélni, mellette lenni. Azt gondolom, hogy nem nagyképűség, ha azt mondom, hogy szoros vele a kapcsolatom.

A Flag is Up Farmon tetted le a haladó vizsgát. Mennyi ideig készültél erre? Úgy hírlik, hogy ez a vizsga már igen sok munkát kíván. 

Pataky Kata: A haladó vizsgámra nagyon sokat gyakoroltam. Minden barátomhoz elmentem gyakorolni, valamint kétszer jártam Dániában is egy dán instruktornál. Úgyhogy több, mint fél évig szinte minden nap ezzel voltam elfoglalva.

Családod hogyan viszonyult a szenvedélyedhez?

Pataky Kata: A családom nagyon támogatott, a férjem mindenben segített, hogy a lehető leghatékonyabban tudjak készülni és gyakorolni.  Mindenki érezte a családban, hogy ez egy nagyon jó út és szép hivatás.

Miután megszerezted a diplomádat, több, problémás lóval is foglalkoztál. Mi az első lépés az ilyen lovaknál? Hogyan kezded meg a terápiát?

Pataky Kata: Bármilyen lóval hoz össze az élet, először “elbeszélgetek” vele. Megnézem, hogy mennyire tudom mozgatni, mennyi energia kell ahhoz, hogy pontos átmeneteket kapjak, figyelem a mozgását, a reakcióit, hogy hogyan viszonyul az emberhez, mennyire tiszteli az embert. Ebben a csatlakozás nagyon sokat segít. Ez az első lépés.

Mi történik a csatlakozás után?

Pataky Kata: A csatlakozás egy kapcsolatfelvétel, aminek folyamatában megismerem az adott lovat. Ami utána jön, az a további kommunikáció. Először földről, majd lóhátról. A csatlakozás egy nagyon erős alap, de folytatni kell a megfelelő kommunikációt a lóval ahhoz, hogy a ló képzése sikeres legyen.

Miben lehet része annak, aki részt vesz a kurzusodon?

Pataky Kata: A kurzusaimon mindig van egy kis elmélet, ahol végigbeszéljük az alapokat, a lovakkal való kommunikációt, tanulási folyamatokat, motivációkat. Mindenki kap egy-egy lovat, akivel gyakorolhat. A kurzus időtartamától függ, hogy mennyit lovazunk. De az akadálypálya használata, a dupla futószáras munka és a csatlakozás mellett még vannak izgalmas feladatok.

Milyen tanácsokat szoktál adni kezdő lovasaidnak?

Pataky Kata: Legyenek türelmesek önmagukkal, legyenek nyitottak és adjanak időt a tanulásra.

A téma iránt érdeklődőknek milyen szakirodalmat javasolsz?

Pataky Kata: Szakirodalom sajnos nem sok van. Monty online egyeteme egy nagyon jó felület, ahonnan sokat lehet tanulni.

Van mottód? 

Pataky Kata: Mottót még nem fogalmaztam meg, de valami olyasmi lenne, hogy nem a módszer fontos, hanem az, hogy tanuljunk meg a lovakkal kommunikálni.

Mi az a lovakkal kapcsolatos nagy álmod, amely még megvalósításra vár?

Pataky Kata: Inkább célom van, mint álmom. A cél az, hogy minél több emberhez és lóhoz eljusson a módszer, így tudjuk a lovak emberekkel való életét könnyebbé tenni.

2016.09.13. Ferling Zsanett
Fotó: Pataky Kata – Monty Roberts Instruktor hivatalos oldala

Hozzászólások