Ló és lovas a bábművészetben

A Budapest Bábszínház galériájában ló- és lovasbábokat láthat a közönség

 

Lovagok harci díszbe öltöztetett tüzes paripái, huszárok felszerszámozott ménjei, pegazusok és más csodálatos erővel rendelkező négylábúak, bumfordi bájú pacik, békésen ballagó mének, kese és fakó lovak, hintót és szerény kocsit húzó állatok – sokféle fajtájú, rendű, rangú és beosztású lovat pányváztak ki a Budapest Bábszínház tárlóiban.

Az új, Balla Margit válogatta kiállítás a színház több korszakát felöleli, így akik korábban érkeznek, vagy az előadás után még egy kis ideig maradnak a színház előcsarnokában, 21 előadás bábjai által igazán különleges színház- és bábtörténeti utazáson vehetnek részt.

Természetesen nem hiányozhatnak az olyan emblematikus produkciók bábjai, mint amilyen az 1972-ben bemutatott Kodály-mű, a Háry János volt. Ehhez az előadáshoz – amelyben Sinkovits Imre is közreműködött –, Szőnyi Kató rendezéséhez, Bródy Vera tervezte a bábokat. Szintén ő jegyzi a kiállított 1978-as Diótörő-, 1963-as Toldi-, valamint az 1989-es Rámájána-bábokat, továbbá a Szentivánéji álom (1964) és A csodaszarvas népe (1985) figuráit is.

A Budapest Bábszínház fennállása óta törekszik arra, hogy a klasszikus meséket mindig új, az adott kor igényeinek megfelelő előadásban vigye színre. Ezt a célkitűzést a tárlók tartalma is bizonyítja, hiszen a Rózsa és Ibolya szünetében megnézhető, milyenek voltak az 1978-ban bemutatott Rózsa és Ibolya Ország Lili tervezte bábjai, de összehasonlítható a kor ízlése a mai és az 1963-as Fehérlófia kapcsán is. A galéria névadójának, Koós Ivánnak a munkásságát a tárlaton a Kalevala (1984), a Gulliver Lilliputban (1966) reprezentálja.

Valószínűleg kevesen tudják, hogy a(z akkor még Állami) Bábszínházban az ötvenes években igazi sztárparádét láthatott a felnőtt közönség, s ebben nagy szerepe volt a korszak két kiváló humoristájának, Darvas Szilárdnak és Gádor Bélának. Ők jegyezték szerzőként az 1954-es Szigorúan bizalmas című produkciót, a közreműködők között pedig ott volt Honthy Hanna, Kiss Manyi, Feleki Kamill, Latabár Kálmán, Alfonzó és Kazal László. Ebből az esztrádból egy Szűr-Szabó József tervezte báb látható a kiállításon.

A legújabb időszakból származnak az Ólomvitézek (2001, tervezte: Balla Margit), a Szegény Dzsoni és Árnika (2005, tervezte: Orosz Klaudia), illetve a Hamuban sült mese (2007) bábjai, amelyeket a Budapest Bábszínház idei utolsó bemutatójának, A kis Mukknak a tervezője, Julia Skuratova jegyez.

A Ló és lovas a bábművészetben című kiállítás 2013. június 10-ig látható.

2013.04.09.
Forrás: www.budapest-babszinhaz.hu
Frissítve: 2023.03.16.
Fotók: Canva

Hozzászólások