Lovastorna – A futószárazóról

Lovastorna: A futószárazóról

A lovastorna az egyetlen olyan szakág a világjátékokon, ahol a versenyző nincs befolyással a lovára. A futószárazó felelőssége, hogy a ló megfelelően teljesítsen a versenyző alatt.

„Az én feladatom az, hogy megteremtsem a lovastornász számára a feltételeket ahhoz, hogy a lehető legjobban szerepeljen. Nekem kell a ló egyenletes mozgását fenntartanom” mondta Noel Martonovich, a kanadai csapat futószárazója.A futószárazó és a ló nagyon jó kapcsolatban kell, hogy legyenek. Ennek a kapcsolatnak a kialakítása, ápolása is a napi munka része. Martonovich, aki nem csupán futószárazó, de edző is egyben, nagyon fontosnak tartja, hogy lovait hozzászoktassa a tömeghez és a zajhoz.
Kirsten Graf, aki Kai Vorberg Sir Bernhard nevű lovát futószárazta, szintén dolgozik edzőként is. Szerinte elengedhetetlen, hogy a Schimm-ként is becézett Sir Bernhard benne és Kaiban is maradéktalanul bízzon. Így mindketten lovagolják és edzik a lovat. „Csak hetente kétszer-háromszor van lovastorna-edzése, a többi napon díjlovaglás, vagy egy kis tereplovaglás a program.”

Előfordul azonban, hogy a futószárazó és lova tornászok nélkül érkeznek a Világjátékokra, mint az amerikai Julie Young és lova, Jacadi de Rox. Ők tartaléknak érkeztek Kentuckyba, így amikor Kenny Geisler lova nem felelt meg az állatorvosi vizsgálaton, ők léptek a helyébe. Young-nak és Geislernek mindössze egy napja volt a gyakorlásra. „Fantasztikus érzés ott állni a futószár végén és hozzásegíteni valakit a sikeres szerepléshez” mondta Young.

Frissítve: 2023.03.31.
Fotó: Canva

Hozzászólások