Talajélet konferencia 2023

Helyszín: Nemesnádudvar, Művelődési Ház
Időpont: 2023. január 16., hétfő

A konferencia célja, hogy teret biztosítson a hazai regeneratív gazdák találkozására, tapasztalatcserére, kapcsolatépítésre, illetve a velük való találkozásra mindazok számára, akik még csak kacsingatnak ebbe az irányba.

A rendezvényt szervező Talajmegújító Gazdák Egyesülete civil szerveződésként évek óta dolgozik azon, miként járulhatnak hozzá a termelők, hogy élettel teli talajokat hagyjunk örökül. Kincset érő gyakorlati tapasztalataik őszinte megosztásával járulnak hozzá, hogy ez a fajta gazdálkodási mód minél szélesebb körben terjedhessen el.

A rendezvényt szervező Talajmegújító Gazdák Egyesülete civil szerveződésként évek óta dolgozik azon, miként járulhatnak hozzá a termelők, hogy élettel teli talajokat hagyjunk örökül – fotó: pixabay.com

PROGRAM

9:00 – 9:20 – ELNÖKI MEGNYITÓ
Szabó Attila, a Talajmegújító Gazdák Egyesületének elnöke rövid köszöntőt mond, összefoglalja a szervezet múltját, beszél a jelenéről és a jövőképről is.

09:20 – 10:20 – KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS
A talajmegújítás hazai úttörői

Másfél évtized tapasztalatai hazai regeneratív gazdaságban gazdaszemmel. Kihívások és sikerek, érzések és termelési adatok, tudás és tapasztalat. Öt gazda, öt tájegység, ötféle talaj.

Műsorvezető: Víg Vitália
Beszélgetőtársai: Berend Ferenc, Reto Stocker, Szabó Zoltán, Szeredi Attila, Tamási Péter

10:20 – 10:30 – SZÜNET
10:30 – 12:00 – ELŐADÁS
A no-tillhez vezető utam

Az ukrán Mykhaylo Draganchuk több, mint harminc éve gazdálkodik a Krím-félszigeten, másfél évtizede talajbolygatás nélkül. Negyvenezernél több követővel az egyik leglátogatottabb témába vágó youtube csatorna gazdája. Mesél arról, mi adta számára a kezdő lökést, hogy egy merőben új gazdálkodási gyakorlatba vágjon, hogyan tette meg az első lépéseket, milyen kihívásokkal nézett szembe. Megosztja majd benyomásait magyarországi körútjáról, illetve hogy a magyarul hamarosan megjelenő könyve milyen megoldásokat kínál, hogyan forgathatja haszonnal az, aki maga is a regeneratív mezőgazdálkodás mellett dönt.

Előadó: Mykhaylo Draganchuk, alias No-tiller

12:00 – 12:30 – ELŐADÁS
Miért nem sikerült 40 évvel ezelőtt a búza és kukorica szántás nélküli termesztése?

A nyolcvanas évek elején egyre több lehetőség nyílt agrárszakemberek számára, hogy az Egyesült Államok mezőgazdaságát tanulmányozzák. A Mezőgazdasági Minisztérium akkori növényvédelmi főosztályának vezetője, Dr. Nagy Bálint külföldi tapasztalatai alapján meglátta a no-till lehetőségét Magyarországon. Elsősorban a tavaszi esők okozta talajerózió megfékezésére gondolt. Felkérte az ICI magyarországi képviseletét, hogy állítsanak be kísérleteket búza és kukorica termesztésére direktvetéssel a bajnai Alkotmány MGTSZ-ben. Az ehhez szükséges Bettinson tárcsás direktvetőgépet az ICI hozta be Magyarországra. A három év eredményei fényesen igazolták, hogy ez a technológia lehetővé teszi a talajerózió elkerülését, a terméseredmények pedig 10 tonna körüliek voltak. Hogy miért nem indult el a sikeres  termesztéstechnológia térhódítása, arról beszél majd az akkori kutatás felelőse.

Előadó: Dr. Tarjányi József, nyugdíjas agrármérnök

12:30 – 14:30 – EBÉDSZÜNET
Szendvicsebéd, kenyérlángos, kürtöskalács, kávé, tea. Illetve itt nyílik lehetőség beszélgetni bárkivel, megnézni a kiállítókat az udvaron, kapcsolatot építeni.

14:30 – 15.45 – KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS
Szakmai segítség, támogatás, de honnan? – Irányelvek a regeneratív gazdálkodásban

A kerekasztal beszélgetés alapját az európai tudományos akadémia nemzetközi bizottságának elemzése adja a regeneratív mezőgazdaságról. Az EASAC tanulmány apropóján beszélgetünk arról, milyen támogatásra számíthatnak a gazdák a különféle területekről (jogszabályi, tudományos, gazdasági, oktatás).

Műsorvezető: Víg Vitália

Meghívott beszélgetőtársai: Valkó Orsolya, Biró Borbála, Diriczi Zsombor, Dr. Juhász Anikó (felkérés alatt), Kis Ede, Kökény Attila

14.30 – 16.30 – VIP PÁHOLY
Igazán elszántaknak. A rendezvénynek az a része, ahol bárki kérdéseket tehet fel. A részvétel külön jelentkezéshez kötött, legfeljebb 20 fő tud részt venni. A klubdélután a kerekasztal beszélgetéssel egyidőben kezdődik a kisteremben.

A porondon: Mykhaylo Draganchuk, azaz a No-Tiller, Berend Ferenc, Pierre-Yves Van Der Eecken
Moderátor: Csizmás Krisztián

További részletek és regisztráció itt.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

2023.01.12. Forrás: https://www.agroinform.hu/

Hozzászólások