Állattartó telepek megújítása pályázatból

Állattartó telepek megújítása – folytatódnak a mezőgazdaságot segítő pályázatok!

A felhívás célja, hogy segítse az állattartó telepeket abban, hogy elavult, egyáltalán nem költséghatékony berendezéseiket, gépeiket magasabb színvonalú, korszerű technológiával váltsák fel, ezáltal növelve versenyképességüket.

A pályázatra mezőgazdasági termelők jelentkezhetnek, akár egyedül, akár kollektív módon. Fontos kitétel azonban, hogyha már részesült az „Állattartó telepek korszerűsítésre” című vidékfejlesztési kiíráson támogatásban, úgy ezen a pályázaton nem indulhat a termelő.

A pályázati anyagok benyújtása 2021. május 28-án vette kezdetét, július 22-én pedig zárul. Az értékelés szakaszosan történik, amelyek az alábbiak:

  1. szakasz: 2021. május 28-től 2021. június 10-ig
  2. szakasz: 2021. június 11-tól 2021. június 24-ig
  3. szakasz: 2021. június 25-től 2021. július 8-ig
  4. szakasz: 2021. július 9-tól 2021. július 22-ig.

Állattartó telepek megújítása

A felhívás 5 célterületet fogalmaz meg, amelyhez a támogatás igényelhető. Csak ezen állatfajokhoz kötődően pályázhatóak a projektek.

  • Az 1. célterületen baromfifélék (házityúk, pulyka, kacsa, pézsmaréce, lúd, gyöngytyúk);
  • a 2. célterületen sertésfélék (házi sertés, vaddisznó);
  • a 3. célterületen szarvasmarhafélék (szarvasmarha és bivaly)
  • a 4. célterületen juh- és kecske félék;
  • az 5. célterületen lófélék (ló, szamár, öszvér), nyúl, méh, csincsilla, húshasznosítású galamb, fürj, strucc, emu, fácán, fogoly.

Összességében elmondható, hogy minden célterületen lehetőség van építéssel járó (létesítmény bővítése, kialakítása, építése), és építéssel nem járó (eszközbeszerzés) beruházásokra pályázni. Mindezeken felül pedig energiafelhasználást csökkentő korszerűsítések is támogathatóak, valamint megújuló energia felhasználására irányuló beruházások is.

A támogatás

A támogatás maximális mértéke a közép-magyarországi régióban 40%, a vidéki régiókban 50%. Azonban 10-10 százalékponttal növelhető az intenzitás, hogyha a pályázó fiatal mezőgazdasági termelő, vagy pedig kollektív módon végrehajtott projekttel rendelkezik.

A támogatás összege az 1-es és 2-es célterület esetében maximum 100 millió, a 3. célterület esetében maximum 50 millió, a 4-es és 5-ös célterület esetében pedig maximum 20 millió forint.

2021.06.21. Lovasok.hu szerkesztősége

Hozzászólások