Újabb magyar településen gyűjtik lovaskocsival a szemetet

A Somogy megyei Kisbajomban egy hónapon át lovas kocsival végzik a szelektív hulladék gyűjtését és szállítását. Lehet, hogy hamarosan más magyar települések is követhetik a jó példát?

Nagyvázsonyban már április óta vannak szolgálatban a lovak – Fotó: nagyvazsonyma.hu

Vissza a múltba, vagy vissza a jövőbe? Mégis helye lehet a lovaknak és a lovas kocsinak a 21. században? Egyre több eredményes projekt bizonyítja, hogy szelektív hulladék szállításában mindenképp.

November 14. és december 11. között kukásautó helyett lovas kocsik érkeznek a szelektív hulladékért Kisbajomban, a körülbelül 500 fős Somogy megyei zsáktelepülésen. A váltás egyelőre nem végleges, a település vezetői még csak tesztelik a rendszert.

Nagyvázsony volt az első

A Veszprém megyei Nagyvázsonyban jól bevált az áprilisban bevezetett lovas kocsis rendszer, május végén kisfilmet is megjelentettek a projektről. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a lovak nem csak kiváltották a kukásautót, de hatalmas szerepük volt abban, hogy a helyi lakosság is megértse és átérezze a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát.

A lovas hulladékszállítás ötlete nem kis hazánkból származik, hiszen Amerikában és Európa több országában is évek óta működnek hasonló projektek.

Száznál is több francia városban alkalmaznak kukáslovakat

Franciaországban száznál több város alkalmaz lovas kocsikat a biológiai úton lebomló és az újrahasznosításra alkalmas szemét begyűjtésére, mert ez a környezet és a helyi költségvetés szempontjából is kedvező.

Kezdetben a projekt inkább az ősi munkaló fajták megmentését célozta, nem annyira a környezet védelmét, de mára bebizonyosodott, hogy az utóbbi is megvalósul. Hiszen a lovas kocsinak kisebb a karbonlábnyoma, mint a szokásos kukásautónak. Ráadásul a feltűnés, amit a lovak a lakóközösségekben keltenek, ösztönzően hat a szorgosabb hulladékgyűjtésre.

Franciaországban főleg a történelmi városközpontokban és családi házas kertvárosokban alkalmazzák a lovakat.

Hulladékgyűjtő lovaskocsi Franciaországban

Szíciliában szamarakkal kezdték

A szicíliai Castelbouno városkájában 2007-ben kezdődött a kísérleti projektben szamarak vontatták a kocsikat és így három év alatt 34 százalékot spóroltak a szemétszállításon.

2014 óta Spanyolországban is

Az Alicante közelében fekvő hétezer fős, Monforte del Cid volt Spanyolországban az első település, ahol lovas kocsira cserélték a kukásautót. A lovakat a belvárosban állították szolgálatba. Az elsődleges cél itt is a költségcsökkentés volt.

Kisebb településeken, szűk utcákban működőképes

És a tengerentúlon 

Az amerikai Vermontban a kilencvenes évek vége óta lovak szállítják el a szemetet Bristol és Middlebury lakosaitól.

Lovak és lóerők a vermonti hulladékszállítás szolgálatában

Sokkal több településen működhetne

Az eddigi tapasztalatok szerint a lóvontatású szemétszállítás a szűk utcákkal rendelkező, laposabb, kisebb településeken működik, ahol legfeljebb 20 kilométeres kört kell bejárnia egy-egy kocsinak. Egy vonatkozó tanulmány pedig arra jutott, hogy a lóvontatású szemétszállítás a hazai települések háromnegyedében alkalmazható lenne.

Ráadásul nem a szemétszállítás az egyetlen olyan munka, ahol a patások beválhatnak, lovakkal ugyanis számos olyan városgazdálkodási feladat ellátható lenne, amihez ma gépkocsikat alkalmaznak a települések. Az olyan köztéri munkák, mint az utcaseprés, fűnyírás, vagy a virágok locsolása is elvégezhető lenne lovak vontatta járművekkel.

2016.12.01. Forrás: Népszava
Frissítve: 2022.08.02.

Hozzászólások