Dobrovitz második lett hazai pályán

A holland Koos de Ronde nyerte a budapesti Fogathajtó Világkupa-fordulót, Dobrovitz József a dobogó második fokára állhatott fel.

Dobrovitz József és fogata

Koos de Ronde már szombaton is remekelt

A holland Koos de Ronde nyerte a Papp László Sportarénában zajló fogathajtó világkupa szombat éjszakába nyúló rangsoroló versenyét.

A csapatban négyszeres világbajnok hajtó mindkét fordulóban a legjobbnak bizonyult, ráadásul másodjára verőhiba nélkül teljesítette a Fintha Gábor által megálmodott pályát, amely a szakág maraton- és akadályhajtó elemeit is ötvözi.

A fedeles vk-sorozatot 2013-ban megnyerő de Ronde jelentős fölénnyel zárta a napot, ugyanis mindkétszer 140 másodperc alatti időt ért el, míg öt riválisának ez egyszer sem sikerült. Másodikként az újonc belga Edouard Simonet végzett, míg harmadikként ifj. Dobrovitz József zárt, aki másodjára szintén verőhiba nélkül hajtott végig a pályán. A 2004-ben csapatban világbajnok Dobrovitz József a negyedik helyről várta a folytatást.

A második és negyedik helyezettet alig több mint hat másodperc választotta el egymástól, ez már elővetítette az izgalmas vasárnapi versenyt. Egy verőhiba ugyanis öt másodperces időbüntetést ér, márpedig a technikás pályán a hat hajtó 12 próbálkozásából csak két hibátlan menetet láthatott a publikum.

Ötödik a német Rainer Duen lett, míg hatodikként a szabadkártyás Juhász Miklós zárt, jelentős hátránnyal az első négy helyezett mögött.

Kockáztatni kellett a győzelemhez

A vasárnapi viadalon fordított sorrendben indultak a versenyzők, azaz Juhász elsőként, de Ronde pedig utoljára hajtott az aréna homokjára. A csapatban négyszeres világbajnok Koos de Ronde azonban ezen a napon is a leggyorsabbnak bizonyult a Fintha Gábor által tervezett pályán.

Amíg szombaton a hat versenyző 12 hajtásából mindössze két verőhiba nélküli menetet láthatott a közönség, addig vasárnap már az első körben is öt hibátlannak tapsolhattak a nézők, így szinte kizárólag a gyorsaság döntött. A fedeles vk-sorozatot 2013-ban megnyerő De Ronde több mint hat másodperces előnyt szerzett, mögötte viszont nagyon szoros volt a küzdelem, ugyanis a 2004-ben csapatban világbajnok Dobrovitz József mindössze 38 századdal volt gyorsabb a belga Edouard Simonet fogatánál. Az összevetésről pedig alig több mint három másodperccel maradt le ifj. Dobrovitz József. Ötödikként a német Rainer Duen zárt, míg hatodik a szabadkártyával induló Juhász Miklós lett.

Az összevetésben az újonc belga hajtó három verőhibával zárt, így 15 másodperces időbüntetést kapott. Dobrovitz így kockáztathatott, elképesztő tempóban cikázott az akadályok között – ráadásul hibátlanul -, így De Rondénak nem volt egyszerű dolga. A holland hajtó végül az egész hétvége leggyorsabb pályáját hajtva győzött Dobrovitz előtt.

Eredmények:

  1. Koos de Ronde (NED) 267,59 hp
  2. Dobrovitz József (HUN) 275,14 hp
  3. Edouard Simonet (BEL) 294,00 hp
  4. ifj. Dobrovitz József (HUN) 143,96 hp
  5. Rainer Duen (GER) 162,25 hp
  6. Juhász Miklós (HUN) 172,71 hp (szabadkártyás versenyző)

Irány Svájc

Hajtóinknak még egy darabig nem lesz lehetősége a pihenésre, ugyanis december 10-11-én Genfben, néhány napra rá pedig Londonban folytatódik a négyesfogathajtók Világkupa-sorozata.

2016.12.05. Forrás: MTI
Fotó: lovasshow.hu
Kép: Canva
Frissítve: 2022.08.16.

Hozzászólások