Pincefeltörést akadályoztak meg a lovas polgárőrök

Pincefeltörést akadályoztak meg a helyi lovas polgárőrök Sümeg-Hajnalhegyen. A lovas tagozat 2011-ben alakult, ha az időjárás engedi, minden héten végigjárják a terepet.

Németh Noémi, Mózner Adrienn és Borbásné Holczer Tímea kora délután végezte a szokásos járőrszolgálatát, amikor egyikük az erdő szélén megpillantott három férfit. Miután azok meglátták a lovasokon a polgárőr mellényt, futásnak eredtek. Bemenekültek az üldöző lovasok elől az erdő sűrűjébe.

„Miközben üldöztük a szerszámokkal a kezükben menekülőket, próbáltunk minél többet megjegyezni a külsejükről, a mozgásukról”, mondta Borbásné Holczer Tímea. „Nálunk jóval magasabb, erős testalkatúak voltak valamennyien.” A járőrök tárcsázták a rendőrségi segélyhívót, de mire a rendőrök kiérkeztek, a betörők már kereket oldottak.Az eset még 2014 októberében történt.

A lovas polgárőrök tudják, hogy járőrözés közben milyen gyanús jelekre kell figyelniük. Télen a pincékre ügyelnek kiemelten, valamint a falopásokat próbálják megakadályozni azzal, hogy az erdőben bármikor és bárhol megjelenhetnek. Lóháton észrevétlenül meg tudják közelíteni a helyszíneket, így a tettenérés esélye is nagyobb.

Molnár Zoltán, a sümegi polgárőrség vezetője elmondta, a lovas tagozat 2011-ben alakult azzal a céllal, hogy tagjai a várost körülvevő több négyzetkilométer területű erdőben és a szőlőhegy gépjárművel nehezen megközelíthető részén végezzenek bűnmegelőző tevékenységet. A polgárőröket Capári Róbert és munkatársai képezték ki, a járőrszolgálatra a lovakat is ő biztosítja. Jelenleg már tízen járőröznek lóháton, ha az időjárás engedi, minden héten végigjárják a terepet.

Az egyesület vezetése a lovasok biztonságáról is gondoskodik, tervezik, hogy felszerelést vesznek számukra.

2015.01.28. Lovasok.hu
Forrás: Veol.hu
Fotó: Sümegi Polgárőr Egyesület

Hozzászólások