Id. Taczman Elek

Id. Taczman Elek

A motocross versenyzőből egy szerencsétlen baleset okán lett fogathajtó. Nyeregbe nem tudott ülni, így a bakot választotta. Nem tétlenkedett a szakágban; gyorsan, nagyot alkotott. 1994-ben “B” és “C” kategóriás versenyeken hajtott, 1995-től “A” kategóriában versenyzett. 2000-ben kategóriát váltott, egyesfogatával még azévben ezüstérmet szerzett a Mozgássérültek Világbajnokságán, 2002-ben Németországban világbajnoki aranyat szerzett, amit 2004-ben Skóciában meg is védett. 2002-ben “az év legjobb mozgássérült sportolói” díjkiosztóján másodikként vehette át a kitüntetést, 2003-ban pedig a Magyar Lovas Szövetség és Lovassport Örökös Bajnoka lett. A Sportaréna átadási ünnepségén Sport Nívódíjjal is kitüntették.

Második világbajnoki aranya után letette az ostort, -mondván “A csúcson kell abbahagyni”- de a fogathajtást nem hagyta el, edzőként, drukkerként továbbra is ott volt minden verseny.

Amilyen mozgalmas élete volt, olyan hirtelen és érthetetlen lett halála is. De a fogathajtást nem hagyta el, nincs olyan verseny, ahol neve el ne hangzana…

Forrás: Egyesfogat.hu
Frissítve: 2023.03.28.
Fotó: Canva

Hozzászólások