A Lovasíjász az összesített befutó

A Lovasíjász mindent vitt – Kaszás Géza rendhagyó dokumentumfilmje volt idén az eddigi legsikeresebb magyar film. A Lovasíjászt a január végi bemutató óta már 80.908 néző látta – több, mint a hét másik idén bemutatott magyar filmet összesen.

Kassai Lajos életéről, és az általa újra életre hívott lovasíjászatról szóló filmet január végén mutatták be, és a folyamatos érdeklődés hatására mind a mai napig tartanak belőle vetítéseket a magyar mozik.

A nézőszámok azt mutatják, hogy az idén bemutatott magyar filmek nem nagyon tudják felvenni a lépést Kaszás Géza dokumentumfilmjével.

A népszerűségi listán A Lovasíjász mögött Till Attila kerekesszékes akcióvígjátéka, a Gondolj rám áll közel 30.000 eladott jeggyel, a Tiszta szívvel pedig a harmadik helyet szerezte meg. Érdekes adalék, hogy A Lovasíjász-t 4.355-tel többen látták, mint a hét másik idén bemutatott magyar filmet eddig összesen.

A 2016-ban bemutatott magyar filmek összesített nézőszáma

  1. A Lovasíjász – 80.908 néző
  2. Gondolj rám – 28.379 néző
  3. Tiszta szívvel – 22.149 néző
  4. Hurok – 14.762 néző
  5. Félvilág – 5.823 néző
  6. Vad Kunság: A Puszta rejtett élete – 3.500 néző
  7. Liliom ösvény – 940 néző

Egy minden szempontból úttörő dokumentumfilm

Kaszás Géza alkotását egy itthon szokatlan módon forgalmazták: először csak néhány vásznon kezdték el vetíteni, aztán a megnövekedett érdeklődés hatására fokozatosan egyre több mozi és művelődési ház vette fel a műsorára.

Rendkívüli módon a bemutatója utáni ötödik hétben került be először a tíz legnézettebb filmet összesítő hétvégi toplistába.

A film fogadtatása egyértelműen kedvező volt. A január 21-i premieren a közönség felállva ünnepelte a stábot, ezt követően pedig sok kisebb településen a közönség magától kezdte el a vetítés szervezését.

Kaszás Géza elmondta, hogy A Lovasíjász nem egy klasszikus értelemben vett dokumentumfilm. A Kassai-völgyben készült felvételek forgatáskor a stáb igyekezett teljesen alkalmazkodni az ott történő eseményekhez, nem dolgoztak beállított vagy előre megrendezett jelenetekkel. 

Forrás: Origo

Hozzászólások