A Te lovad is allergiás?

Tavasztól kezdődően sok ember szenved a szénanáthától, viszket a szemük, folyik az orruk és rossz a közérzetük. A lovak, csakúgy, mint az emberek, allergiásak lehetnek és sokféle tünetet produkálva jelzik ezt. Az allergiát jelző tünetek között szerepel a köhögés, az orr váladékozása, fejrázás, levertség, rosszabb teljesítmény, súlycsökkenés, koncentráció gyengülés és viselkedési problémák.

Lovak allergiás tünetei

A lovak allergiája hónapok, akár évek alatt alakul ki. A kezdeti diagnózis nehéz, a megelőzése szinte lehetetlen, hiszen oly sok környezeti allergén forrás között élnek.

A leggyakoribb allergiás tünetek a lovak esetében is a könnyezés, a köhögés és esetleges csomók, dudorok a váll területén. Sokszor, ha a lovad úgy csinál, mintha egy rovart szeretne lerázni a bőréről, de nincs ott semmi, akkor az is lehet allergiás viszketést jelző jel.

Vannak olyan lovak is, akik ezeket a látható tüneteket nem mutatva, csak a gazdájuk számára látható és érezhető módon a megszokottól eltérően viselkednek, láthatóan rossz a közérzetük. Célszerű állatorvos tanácsát kérni, hogy eldöntsétek a lovad viselkedése vajon az allergiától vagy egyéb betegség miatt változott meg.

Az egyik leggyakoribb allergiás tünet az emberhez hasonlóan a lovak esetében is a könnyezés

Az allergia kiváltó okai

Jellemzően a lovak olyan környezetben élnek, ahol sok a por valamint jelen van az ammónia, előfordul penészspóra (széna és szalma penésztartalma miatt), és számos más allergén is, pl. pollenek a levegőben, a legelőn. A lovak immunrendszere általában kellő védelmet biztosít az állat számára, de vannak esetek, amikor már akár egy vagy több levegőben terjedő allergénre az immunrendszer túlreagál. Megjelenhet a bőrön csalánkiütés vagy egyéb kiütés formájában, amely viszketéssel is járhat. Ezek is allergiás tünetek.

A leggyakoribb allergiás reakciókat kiváltó a lovak esetében a szénapor, a penészfélék, a pollenek és a poratkák. Az allergén anyagok a szervezetbe jutnak a légzőrendszeren, emésztőrendszeren, bőrön át, fokozzák a szervezet hisztamin termelését, amely gyulladáshoz vezet.

Jellemzően a lovak olyan környezetben élnek, ahol sok a por

Egy egészséges ló immunrendszere antitesteket termel, amelyek a test fegyvereként működnek az allergén anyagok ellen és egy jól működő rendszerben ez működik, és elég. Az allergiás reakció, amit túlérzékenységnek vagy hiperszenzitivitásnak is neveznek az, amikor az immunrendszer túlreagálja ezt a védekező mechanizmust.

Vannak kis, szinte jelentéktelen előfordulások, de olyan esetek is ahol a keringési és légzőrendszerben okoznak életveszélyes allergiás reakciókat. Természetesen az említett poron és pollenen kívül előfordulhat allergia számtalan más dologra is – akár bizonyos tápanyagokra, takarmányokra, szemes takarmányokra, fűfélékre, rovarcsípésekre, stb. is.

A felismert és lehetőleg vizsgálattal meghatározott allergia esetén akkor található meg a legjobb gyógymód és kedvező tartási körülmény, ha sikerül azonosítani és kiküszöbölni az allergiát kiváltó anyag előfordulását. Az allergiák súlyosabb fokozatánál az állatorvosok kortikoszteroidos kezelést alkalmaznak.

Porallergia

Az egyik leggyakoribb allergiát kiváltó ok a por. Az istállópor szerves por, tele spórákkal, pollenekkel és endotoxinokkal, amelyet bizonyos baktériumok termelnek. Ez a por irritálja a légutakat és allergiás bronchitist (RAO / COPD) eredményez. Télen, amikor a pollenek száma már nem jelentős akkor az istállóban és lószállítóban jelen lévő por és penészspórák jelentik a nagyobb kockázatot. Ezért is fontos a rendszeres istálló takarítás, fertőtlenítés, a téli lótakarók rendszeres mosása, hiszen ezzel is csökken a por és penész jelenléte.

Forgács használata alomszalma helyett sokat segíthet a porallergiás lovon

Porallergia esetében sokszor annyi is elég, ha a lovad nem istállóban, hanem legalább angol bokszos vagy szabad tartásba kerül. Jó, ha az alom anyagát is megváltoztatod, sokszor a forgács használata a szalma helyett sokat segít, de ha ez sem elég, akkor célszerű a boksz aljára gumipadlót tenni, amire már komoly allergia esetén nem kell semmiféle további alom anyagot használni.

Ha a legelő miatt keletkeznek az allergiás reakciók, akkor viszont a legjobb, ha a lovad tiszta, a lehetőségek szerint pormentes istállóba kerül, ahol a kifutó száraz, nem poros és nem füves.

A ló a szénára is allergiás lehet

A széna, amely minden ló számára fontos takarmány, kivédhetetlenül poros és számos olyan mikroorganizmus található benne, amely okozhat allergiát is. Bármennyire tiszta és rendben tartott is egy istálló, nem lehet ott pormentes a környezet. A nemkívánatos spórák eltávolítására jó a szénát etetés előtt vízben áztatni pár percig.

Ha esetleg a lovad allergiás a szénára, vagy az abban lévő valamely fűfélére, akkor sajnos az nem szerepelhet az étrendjében és meg kell találni azt a szálas takarmányt vagy pelletet, ami kiválthatja az adott fűfélét vagy súlyosabb esetben a szénát.

A széna kivédhetetlenül poros és számos olyan mikroorganizmus található benne, amely okozhat allergiát is

A belélegzett allergéneket sokkal nehezebb kiküszöbölni, hiszen nem szűrhetjük ki a levegőből a polleneket és spórákat. Amikor az allergiás reakció kiütés formájában jelentkezik, könnyebb a ló tulajdonosának a helyzete, mivel lehetőség van allergia injekció alkalmazására. Ezt az állatorvostól kérheted, amikor már a pontos allergén anyagok meghatározásra kerültek.

Ismételt, egyedileg gyártott injekciókkal történő kezelés után a lovad jobban fogja tolerálni az allergén anyagokat, kevésbé fog reagálni az allergiát kiváltó anyagokra. Ez a hiposzenzibilálás, ami Magyarországon még nem gyakran alkalmazott módszer.

Pollenallergia

A pollenallergia nagyon gyakori bármilyen fajtájú és korú ló esetében. Minden tavasszal apró kis pollen részecskék milliárdjai indulnak útra a füvekből, növényekből és fákról. A funkciójuk a növények megtermékenyítése lenne, de rengeteget belélegeznek belőlük az állatok is és azok, akik érzékenyebbek, allergiás reakcióval reagálnak. A lovak orra levegőszűrőként is működik, a benne lévő szőrszálak (csillószőrös hengerhámsejtek) megakadályozzák, hogy a részecskék a tüdőbe jussanak.

A lovak orra a benne található csillószőrös hengerhámsejtek révén levegőszűrőként is működik

Koncentrált pollen vagy por jelenléte esetén sok a kiszűrt anyag. Ha a ló nem allergiás, akkor ez nagyon jó és egyszerű védelem. Allergia esetén azonban a káros anyagok jelenléte allergiás reakciót vált ki, amelyből legtöbbször az érezhető számunkra, hogy a szervezet gyulladással reagál, amely látható eredménye a köhögés és fejrázás.

Légúti allergia

A krónikus köhögés, a nehézlégzés, az orrfolyás, a csökkenő teljesítmény – ezek is klasszikus tünetei a visszatérő légúti elzáródásnak (RAO) régebbi nevén a krónikus obstruktív tüdőbetegségnek (COPD). A légúti allergia nagyon hasonló az emberi asztmához, ami a lovak kb. 12 % -át érinti, és tünete még a gyulladásos légúti betegségnek (IAD), amely sok esetben még visszafordítható folyamat.

Diagnózis és kezelés

A diagnózist felállítása állatorvosi feladat. Ez egy fizikális vizsgálattal kezdődik, majd endoszkópos vizsgálat egyéb betegségek kizárására, végül a légcsőből és a tüdőből nyert minta (BAL) laboratóriumi vizsgálata adja a diagnózishoz szükséges eredményt.

A diagnózist felállítása állatorvosi feladat. Ha allergiára gyanakszol lovadnál, kérd állatorvosod tanácsát.

A gyógynövényes kiegészítő takarmányok sokat segítenek az allergia kezelésében. Jó megoldás lehet a nyálkaoldó, hörgőtágító gyógyhatású készítmények alkalmazása. Az Omega 3 zsírsavak sokat segítenek az allergia miatti gyulladások csökkentésében. A szezonális allergia jól kezelhető az MSM por valamint pre- és probiotikumos kiegészítőkkel is.

Segítség allergiás lovaknak az Equimins-től

Az Equimins Respiratory Formula nevű légzéskönnyítő oldata megoldást jelenthet, ha allergiás a lovad. Ez egy erős és hatékony légzéskönnyítő gyógynövényi oldat a légzőrendszer immunitásának erősítésére és a tüdő működésének támogatására. Azon lovak számára javasolt, amelyek pollen és por allergiában szenvednek.

Az Equimins Respiratory Formula nevű légzéskönnyítő oldata megoldást jelenthet, ha allergiás a lovad

Sajnos esetenként előfordulhat, hogy az allergia olyan súlyos, hogy szteroid gyulladáscsökkentőkre is szükség van. Fontos, hogy az allergiás ló a jó gazda gondosságával folyamatos odafigyelést és gondos ellátást igényel. Ha allergiára gyanakszol lovadnál, mindenképp fordulj mielőbb az állatorvosodhoz!

Amennyiben tanácsra van szükséged az allergia kezelésére szolgáló vagy bármely más kiegészítő takarmánnyal kapcsolatosan, fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához.

Equimins Hungary
AB-ORIGINAL KFT.
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.
Termékfelelős:
Möhöly Christa
+36 30/979 6578

2016.06.01.
A cikket összeállította: Möhöly Christa Termékfelelős, Equimins
Illusztráció: BigstockPhoto

Hozzászólások