“Kicsi” Zsoké nagy álmok és eredmények! – Angliai lovasélet

“Ma két olyan ló is nyert a Johnston Racing Team csapatából, akiket Kicsi Zsoké készített és vezetett fel.” – 2019.09.20 –

Forrás: Facebook

Interjút készítettünk Balogh Ferenccel, aki jelenleg munkazsoké Anglia champion zsokéistállójánál, a Johnston Racing Team-nél.

Kedves Ferenc, mikor és hogyan kerültél ki Anglia galopp világába?

„ Teljesen váratlanul 3 évvel ezelőtt. Ekkor már csak hobbi szinten lovagoltam a Kincsem Parkban, néhány olyan istállónál, ahol régebben dolgoztam, amikor felhívott telefonon egy régi zsokétársam, barátom, hogy nincs-e kedvem kimenni Angliába lovagolni? Itthon a családommal megbeszéltük, hogy 1-2 évig ki fogom bírni, próbáljam meg, hiszen ott olyan lovakra ülhetek fel, melyek a galopp csúcsai és olyan dolgokat tanulhatok, amiket sehol máshol ebben a szakmában.”

Milyen volt a kezdet?

„Először egy közepes méretű és színvonalú versenyistállóhoz kerültem, az Ann Duffield Racing Teamhez. Itt Nagy Tihamér barátom mutatott be a tulajdonosnak, trénernek. George Duffield Anglia egyik legeredményesebb zsokéja volt, 70 éves korára már 3000 győzelem volt a háta mögött. Nála tanultam bele az angol galopp fogásaiba. Nyelvismeret nélkül, magyar technikákkal nem volt könnyű.”

Hogy kerültél az angol Champion istállóhoz?

„Egy olyan nyelvtanfolyamra jártam Yorkshireban, amelyet a galopp szövetség tart fenn és ott találkoztam sok olyan nemzetközi zsokéval, akik a Johnston Racing Teamnél dolgoztak. Összebarátkoztunk és szóltak a trénernek, hogy van nem messze egy srác, akinek a kezében jól futnak a lovak és amikor kerestek embert, nekem is szóltak. Ott próbalovaglásra hívtak, ahol felmérték a tudásom és úgy találták, hogy megfelelő leszek munkalovasnak.”

Mit lehet tudni erről a versenyistállóról?

„Megtiszteltetés itt dolgozni, rangot jelent a nemzetközi galopp világban. Nehéz itt megmaradni, aki nem elég jó, az odébb áll. A legnagyobb, leghíresebb cégek és trénerek képeztetik és menedzseltetik itt a lovaikat. A Johnston Racing Team negyedik a világranglistán és hosszú évek óta első Angliában. 2018. augusztus 23-án Mark Johnston lett a brit versenytörténet legeredményesebb edzője, amikor 4 194. győzelmét ünnepelhette. Én is ott voltam a csapat bankettjén. Az idei év is hasonlóan sikeresnek tűnik. A cégnél kb. 800 versenyló képzésén 80-90 lovas dolgozik.”

A Te tudásod hol áll ebben a nívós csapatban?

„Angliában minden évben felmérik központilag a lovasok tudását. Ebben a felmérésben én értem el a csapatnál az egyik legnagyobb fejlődést, de ha az igazat akarom bevallani, akkor ebben benne van, hogy nem itt kezdtem el tizenéves koromban a tanulást és hát a magyar stílus és elvárás igencsak eltér az ittenitől. Tehát sokat kellett fejlődnöm, hogy megfeleljek az elvárásoknak és még mindig van mit tanulni, ahogy minden lovasnak.”

Mivel foglalkozol jelenleg?

Először, ahogy mindenki más, normál tréningeken, 2-4 éves lovakon mentem és mellette természetesen az istállómunkát is végeztem. Aztán, ahogy fejlődtem, egyre több lovaglást kaptam, egyre komolyabb lovakon és most már csak délutánonként gondozom a rám bízott lovakat az istállóban.

Hogy érzed, mennyire becsülik meg a munkád?

Ez nem érzés kérdése, mára a beérkező csikók kiképzésében az elejétől fogva részt veszek, ami a legnagyobb elismerés itt ebben a szakmában. A nyers csikók kiképzése nagyon komoly dolog, nálunk a csapatban 5-10 lovas van, aki elsőként ül fel rájuk és közöttük én is helyet kaptam idén.

Amit egy láthatóbb elismerésnek tekinthetünk, az, hogy a saját felkészítésű lovakat én viszem és vezetem fel a versenyek előtt. Persze az anyagi elismerés is nagyon fontos, ami ennél a versenyistállónál elég magas bónuszokat jelent. Idén és tavaly megdöntöttünk minden rekordot a győzelmek számában, ami meglátszott a tulajdonosoktól és a cégtől kapott pénzeken is.

Mik a terveid?

Természetesen szeretnék lovagolni, de hiányzik a család, az otthoni életem, szóval addig maradok, amíg bírom. Abban biztos vagyok, hogy ide mindig visszavárnak majd…

 

Székely Gyöngyvér, 2019.09.20. Lovasok.hu

 

Hozzászólások