Új királya van az amerikai galoppnak

Belmont Stakes-en aratott győzelmével történelmet írt American Pharoah, 37 év után ő lett az első olyan ló, aki megszerezte a telivérek legáhítottabb elismerését, az amerikai Hármas Koronát.

Az elmúlt tíz évben ez csupán a negyedik olyan év volt, hogy a Belmont Stakes előtt még volt remény arra, hogy – idén 37 év után – végre ismét Hármas Korona bajnokot avassanak az Egyesült Államokban. A Hármas Korona formulája látszólag végtelenül egyszerű: egy hároméves telivérnek első helyen kell végeznie a Kentucky Derby-n, a Preakness Stakes-en és a Belmont Stakes-en is – mindezt öt hét alatt.  

A megvalósítás azonban sokkal bonyolultabb. Ennek egyik oka részben a futamok hossza (a Kentucky Derby 2 km, a Preakness 1,9 km, a Belmont 2,4 km); a másik pedig az, hogy rendkívül szoros ütemben követi egymást a három verseny. A Belmont öt héttel a Kentucky Derby, és csupán három héttel a Preakness Stakes után kerül megrendezésre. 

Nem véletlen, hogy a Hármas Korona történelmének közel 150 éve során eddig csupán 11 lónak sikerült megszereznie a trófeát (1978 óta pedig senkinek sem), és a 74 éves Billy Turner az egyetlen olyan ma is élő tréner, akinek vitrinében  – Seattle Slew 1977-es győzelmi sorozatának köszönhetően – ott állhat egy Hármas Korona trófea.

Idén viszont újabb taggal bővült az elit mezőny, hiszen Bob Baffert neveltje, az idei Kentucky Derby és a Preakness Stakes bajnoka Victor Espinozával a nyergében 90.000 néző előtt öt hosszas győzelmet aratott a 147. Belmont Stakes-en. 

Bár American Pharoah lassan rajtolt, gyorsan átvette a vezetést, amit a 2,4 km-es futam további részében meg is tartott. Az utolsó negyed mérföldet 24,32 másodperc alatt vágtázta le, gyorsabban, mint ahogy a futamrekordot tartó Secreteriat futotta le 1973-ban (neki 25 másodpercig tartott).

A Hármas Korona bajnokok sora tehát mostantól így fest:

 • Sir Barton (1919)
 • Gallant Fox (1930)
 • Omaha (1935)
 • War Admiral (1937)
 • Whirlaway (1941)
 • Count Fleet (1943)
 • Assault (1946)
 • Citation (1948)
 • Secretariat (1973)
 • Seattle Slew (1977)
 • Affirmed (1978)
 • American Pharoah (2015).

A szombati futam előtt Espinoza már kétszer igen közel került ahhoz, hogy Hármas Korona bajnok hátán ülhessen, hiszen tavaly ő lovagolta California Chrome-ot is. Bob Baffert-nek, a trénernek ez volt a rekordot jelentő, negyedik Hármas Korona próbálkozása, 1997, 1998 és 2002 után. 

American Pharoah egyiptomi tulajdonosának és tenyésztőjének Ahmed Zayat-nak szerezte meg a Koronával járó elismerést (és a jövőbeli fedezésekből várható hatalmas vagyont), aki egyszer már eladta a csikót, majd egy árverésen ismét visszavásárolta 300 ezer dollárért. 

Felmenői egytől egyig kiváló versenyeredményekkel büszkélkednek, nagyapja 1990-ben megnyerte a Kentucky Debyt, és ugyanott apja is második lett 2008-ban. American Pharoah legelső versenyén leszerepelt, azóta azonban mindent megnyert, ahol indult, sorozatban nyolc, egyre nagyobb díjazású futamot.

American Pharoah az év végéig még mindenképpen versenyezni fog, Ahmed Zayat az első öröm után arra utalt, hogy esetleg tovább is. Tenyésztési jogát már értékesítették, egy-egy fedezésért 75–100 ezer dollár körüli összeget kap majd.

Bajnok – helyesírási hibával a nevében

American Pharoah nevét egy online felhívásra kapta, amit egy missouri hölgy javaslata nyert meg. A fáraó szót azonban helyesen így írják angolul: pharaoh. Az elütést viszont csak azután vették észre, mikor már hivatalossá vált a név, így benne maradt a gépelési hiba. 

Smokey – egy quarter horse American Pharoah legjobb barátja

A második legtöbbet fotózott ló American Pharoah mellett nem versenyló. Még csak nem is telivér, hanem egy quarter horse.

A Smokey névre hallgató egykori reining ló a világhírű American Pharoah legjobb barátja. Vele van minden repülőúton, a lószállítóban, és még a reggeli edzésekre is elkíséri. Smokey rendkívül nyugodt, bombabiztos ló, jelenléte pedig még a legnagyobb tömegben, a kamerák kereszttüzében és az idegen helyeken is megnyugtatja a mént.

2015.06.09. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: Fortunaweb, NOL.hu, Horse Collaborative
Fotók: Facebook 

Hozzászólások