Melbourne Kupa: esélytelen ló nyert női zsokéval

Történelmet írt egy női zsoké Ausztrália legnagyobb presztízsű lóversenyén, az 1861 óta megrendezésre kerülő Melbourne Kupán. Michelle Payne az első nő, aki ebben a versenyben győzni tudott.

Michelle Payne és Prince of Penzance

Frankie Dettorit is maga mögött hagyta

Payne a 6 éves Prince of Penzance nyergében végzett az élen, pedig lova nem tartozott az esélyesek közé, előzetesen 100 az 1-hez adták a sikerét.

A zsokélegenda Frankie Dettori által lovagolt Max Dynamite lett a második, a harmadik Criterion, Trip to Paris pedig a negyedik.

1,26 milliárd forintnyi ausztrál dollár volt a tét

A 3200 méteres Melbourne Kupa idei összdíjazása 6,2 millió ausztrál dollár, azaz 1,26 milliárd forint volt, amiért 24 ló küzdött. Prince of Penzance tulajdonosának ez a győzelem 3,6 millió ausztrál dollárt hozott.

10 testvérből 8 zsoké lett

A 30 éves Michelle Payne igazán különleges családból származik: kilenc testvére van, rajta kívül még heten lettek zsokék.

Michelle segítője Prince of Penzance gondozásában, ápolásában és a versenyeket megelőző előkészületek során testvére, a Down szindrómás Stevie Payne.

Michelle és testvére, Stevie Payne

Bizonyítania kellett, hogy ugyanarra képes, mint férfi kollégái

"A lóverseny egy férfiak által dominált sport, és sokan azt gondolják, hogy a nők nem elég erősek hozzá – pedig a lóverseny nem az erőről szól" – mondja Michelle, akinek karrierje során meg kellett küzdenie azért, hogy elfogadják: nőként ő is ugyanarra képes, mint férfi kollégái. Mostani győzelme után bizonyára soha többet nem kell ezt bizonygatnia.

2015.11.05. Forrás: MTI, BBC
Fotó: Country Racing Victoria

Hozzászólások