Takarmányozási javaslatok a hideg időkre

A hidegebb idők beköszöntével már érdemes a lovak takarmányozásán fokozatosan változtatni, hogy szervezetük időben felkészülhessen a téli hideg időszakra, így megelőzheted a légző- és emésztőszervi problémákat.

A jól felépített téli takarmányozásról

A megfelelő téli takarmányozással megelőzhető, hogy lovad immunrendszere legyengüljön. Néhány egyszerű, általános tanács is segíthet abban, hogy lovad jó formában maradjon a tél folyamán is.

A jól felépített téli takarmányozás alapelve, hogy figyelembe veszi azt, hogy a hőmérséklet csökkenésével az emészthető energia mennyiségét növelni kell, de ez nem a szemes takarmány mennyiségének növelését jelenti. Manapság már számos táp közül (táp alatt a vitaminokkal is dúsított, nem csupán különféle takarmánynövények keveréke értendő) tudsz lovadnak megfelelőt választani, annak kondíciója és terhelése figyelembe vételével.

A mi éghajlatunkon a 10°C hőmérséklet csökkenés (0°C fok alatt) 0,42 Mkcal energiatöbbletet kíván. Ez nagy általánosságban azt jelenti, hogy -10°C fokonként kell a széna mennyiségét 10%-kal emelni. A lovak esetében a kalória és a hőháztartás ellátása mikrobás emésztéssel történik a vastagbélben. Ezért kívánatos, hogy a bélflóra baktérium populációja megfelelő mennyiségben és minőségben éljen a bélrendszerben, ahol segítenek a hatékony rost emésztésben, amely nem csak kalóriát ad, hanem a test melegét is. Ezeken az alapvető szempontokon túl sok lónak szüksége van valamiféle táplálékkiegészítőre is a hidegebb hónapok alatt.

Artritisz, artózis, merev és fájó ízületek

A jó minőségű ízületi kiegészítő segít a merevség, az ízületek kattogása, a beszűrődések és fájdalom csökkentésében. Különösen idősebb, artritiszre hajlamos, vagy artózisos lovak viselik rosszul a hideget.

Az Equimins Flexijoint az egyik legnépszerűbb ízületi kiegészítő Angliában kutyák és lovak számára is. Ez a kiegészítő az ízületi szöveteken fejti kihatását, és a gyártói tesztek kimutatták, hogy már napokon belül érezhető a javulás, nem kellenek hetek, hónapok hozzá. Flexijoint por és Flexijoint oldat formájában elérhető az Equimins kínálatában is. Az oldat egyik verziója tartalmaz egy ördögcsáklya (Harpagophytum) nevű gyógynövényt is, amely gyulladáscsökkentő hatása révén hatékonyan segít izom és ízületi problémák esetén. Állatorvosi vizsgálatokkal igazolt, hogy ez a gyógynövény megfelelő alternatívája lehet a fenilbutazonnak, különösen, ha annak hosszú ideig történő alkalmazása lenne szükséges.

Flexijoint oldalt az Equiminstől

Flexijoint por az Equiminstől

Takarmányozási változtatások

Mivel a lovak az őszi-téli hónapok során jellemzően kevesebbet tudnak mozogni, nem tudnak legelni, több időt töltenek az istállókban, oda kell figyelni az egészséges emésztőszervi működésükre.

Kondícióvesztés, fogyás

Mivel a széna és egyéb szálastakarmányok kevesebb tápértékkel bírnak, mint a friss fű, jelentősen lecsökken a C-vitamin, E-vitamin és béta karotin (amely az A-vitamin elővitaminja) tartalma.

A rendszeres munkát sokszor megakadályozza a fagy, a hó és a sáros körülmények, korai sötétedés. Ezen túl a kevés napsugárzás nem teszi lehetővé, hogy a lovak D vitamint állítsanak elő. Ezért fontos, hogy ezeket a táplálkozási hiányokat pótold a megfelelő vitamin táplálékkiegészítőkkel, az immunrendszer fenntartása vagy erősítése érdekében. Olyan kiegészítő takarmányt válassz, amelyek jó minőségű emészthető fehérjében és lehetőleg Omega 3 zsírsavban is gazdag. Hasznosak az általános koncentrált vitaminok, a lenmag, a maccs és a melasz is, hiszen segítik az izmokat, a szőrzetet, a bőrt és a patákat megfelelő állapotban tartani.

Csüdsömör

Szerencsére nálunk nem esik az év 365 napján, mint Anglia egyes részein, de sajnos a hideg és nedves idők beálltával a lovakra leselkedő több egészségi probléma közül ez egyik, ősztől tavaszig fennálló veszély a csüdsömör, vagyis a sár miatti fertőzések.

A csüdsömör a bőrgyulladás egy olyan formája, amelyet jellemzően baktériumok (a Dermatophilus Congolensis és a Staphylococcus spp) valamint gombák is okoznak.

A sárban előforduló baktériumok a bőr alá kerülve fehérjebontó enzimet termelnek, majd szőrhullást eredményeznek, súlyosabb esetben elbontják a húst, sőt a szarut is. A csüdszőrzet összetapad és csomós lesz, a bőr és a bőr alatti kötőszövet gyulladása miatt a láb megduzzad, a bőr felsebesedik, berepedezik és nedvezik, majd a szőr kihullik a pártarésznél, a csüdnél, de akár az egész lábszárról is, erős hegek keletkeznek, amelyek újra felrepednek és nedveznek.

Ez a fertőzés a lovaknál leginkább akkor fordulhat elő, ha sokat álldogálnak a hosszan tartó esőzések miatt felázott talajon a sárban. A ló általános egészsége, kondíciója is befolyásolja a csüdsömör kialakulását. Ha a ló nincs jó alapkondícióban, emellett hiányzik a mindennapos ápolása, vagy általánosságban rossz tartási körülmények között él, sokkal gyakoribb a csüdsömör előfordulása is. Sajnos a csüdsömör bár minden lónál előfordulhat, különösen a hosszú csüdszőrrel rendelkező lovakat veszélyezteti.

A csüdsömör kezelésére és a hámosodás elősegítésére is több krém áll rendelkezésre, amelyek antimikrobás hatásúak, ricinusolaj és cink tartalmúak a mielőbbi gyógyulás elősegítésére.

Bolond a lovad?

A téli időszakban a kevesebb, rendszertelenebb munka, több bezártság hajlamossá teheti a lovakat a nyugtalanságra, zavartabb viselkedésre.

Számos nyugtató készítmény található a kiegyensúlyozottság elérésére. Lehetőség szerint olyat válassz, ami tartalmaz magnéziumot, B-vitamint illetve triptofánt. Gyógynövények is jótékony hatásúak lehetnek, itt nem szabad elfelejteni, hogy a macskagyökér (Valeriana) tiltott a FEI szabályok szerint.

Takarmányozási tanácsadás az Equimins-szel

Ha segítségre van szükséged lovad takarmányozásával kapcsolatosan, fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához takarmányozási tanácsokért! Az Equimins termékkínálatában minden olyan táplálékkiegészítőt megtalálhatsz, amely segít lovad egészségének és csúcs kondíciójának elérésében, illetve megőrzésében.

A táplálákkiegészítő termékekről részletes leírást az EQUIMINS honlapján is találhatsz:

www.equimins.hu

Equimins Hungary
AB-ORIGINAL KFT
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.
Termékfelelős:
Möhöly Christa
+36 30/979 6578

2015.11.05.
A cikket összeállította: Möhöly Christa Termékfelelős, Equimins

 

Hozzászólások