Lóverseny konferencia és VB futam Varsóban

Tíz ország amatőrlovasai és profi zsokéi között egy magyar hölgy is meghívást kapott a Női Amatőrlovas VB varsói futamára. A május végi rendezvény azonban jóval többről szólt, mint hogy a női lovasok lelovagoltak egy versenyt. A futam előtti napokban rendezték meg ugyanis a 6. Arab Lóverseny Világkonferenciát, ahol számos hasznos előadást hallgathatott meg a világ öt földrészéről érkezett 400 vendég. 

Még 28 képünk van a varsói arab lovas futamokról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

A május 27-31 között zajló rendezvény témái között szerepetek a tenyésztés, a futtatás és a tréningezés, a szabályegységesítés és az arablovas lóversenyzés jövőjének aktuális kérdései. Ezúttal a lovak embrió transzferének kérdése váltotta ki a legnagyobb vitát, amelyben teljesen eltérő az egyes országok és tenyésztők álláspontja.

Szó esett a lovasokról is, akik számára a megfelelő versenysúly megtartása mindig is a legfontosabb témák közé tartozott. Kiderült, hogy a zsokék mennyire nem ismerik és így nem is alkalmazzák a mai tudomány vívmányait más sportágak sportolóival ellentétben. Hallottunk a nők szerepéről a lóversenyzésben és az arab telivér versenyek hatékony médiamegjelenéséről, illetve kommunikációjáról is a különböző földrészeken. 

Megtartotta a közgyűlését a Lóverseny Akadémiák Nemzetközi Szövetsége (Interational Fédération of Horse Racing Academies, IFHRA) is, amelynek 32 tagja közé ezúttal Magyarországot is felvették. A szervezet számos továbbképzési, fejlődési lehetőséget kínál a fiatal lovasok számára a lóversenyzés valamennyi területén. Reményeink szerint az egyedülálló lehetőségekből a magyar lovasok is sokat profitálhatnak majd.

Végül, de nem utolsó sorban a versenyeket is mindenki nagy izgalommal várta. Ezeket Varsó Tor Sluzewiec nevű gyönyörű pályáján tartották, egy arab lovaknak szánt napon május 31-én.

Még 28 képünk van a varsói arab lovas futamokról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

Erre a vasárnapra hét arab telivéreknek szóló versenyt írtak ki. A három legkiemelkedőbb futam a HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Apprentice, valamint a Női Világbajnokság egy-egy futama, illetve a profi lovasoknak kiírt Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan International Cup volt. Ez utóbbi 140 ezer zlotyis, azaz 10,5 millió forintos összdíjazása számos kiváló lovat, közöttük a régió egyik legnagyobb sztárját, a német Amerettot is idevonzotta, aki a 2400 méteres versenyt meg is nyerte.

A lovastanulók futamában ausztrál, belga, kanadai, német, angol, ír, marokkói, ománi, török és lengyel apprentiszeket hívtak meg. A győzelmet végül nagy fölénnyel a belga Zoe Vande Velde szerezte meg a 2000 méteres távon. 

A női világbajnoki futamban végre magyar lovasnak is szurkolhattunk. Erre a versenyre Olaszországból és Lengyelországból egy-egy profi zsokét, Franciaországból, Angliából, Írországból, Marokkóból, Hollandiából, Szlovákiából, az Amerikai Egyesült Államokból és Magyarországról pedig amatőr lovashölgyeket hívtak meg. A lovakat egy nagyszabású sajtótájékoztató során sorsolták ki. Bihari Alexandra az egyik legesélytelenebb lovat kapta, akivel végül három lovat megelőzve a hetedik helyen ért célba. Nyernie a favoritnak sikerült Bouchra Marmoullal, a marokkói lovassal, aki ekkor aratta élete első győzelmét. A helyezéseken az ír és a holland hölgy osztozott. 

Bihari Alexandra – Még 28 képünk van a varsói arab lovas futamokról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

A magyar amatőrlovasok azóta a 14 állomásos női világbajnoki sorozat két újabb állomására kaptak újabb meghívásokat, így Dickinson Judit június 28-án Hollandiában, Toronyi Zsanett július 5-én a kaliforniai Pleasantonban száll majd nyeregbe

2015.06.11. Vonczem Gabriella

Hozzászólások