Ki lesz Európa legjobb amatőrlovasa?

Erre a kérdésre kaphat választ az, aki ezen a hétvégén kilátogat a Kincsem Parkba, majd pedig vasárnap is követi a Női Amatőrlovas Európa-bajnokság pozsonyi eseményeit. Idén már a 25. alkalommal kerül sor erre a fontos viadalra.

A versenysorozatot Marian Surda, a szlovák versenyüzem első számú vezetője, valamint Georg Stärk, az Osztrák Amatőrlovasok Egyesületének egykori elnöke alapította, azzal a céllal, hogy a közép-kelet-európai országok amatőrlovasai is minél inkább részesei lehessenek az európai amatőrlovas életnek, lehetőségük nyíljon a tudásuk felmérésére, valamint új ismeretségek megkötésére.

Az Európa-bajnokság tehát 1990-ben az osztrák Freudenau, illetve a szlovák főváros pályáján indult. Mintegy tíz éve azonban annyira megfogyatkozott Ausztriában a tréningben lévő lovak száma, hogy már nem tudták vállalni a verseny megrendezését. Ekkor, azaz először 2004-ben kapcsolódott be Magyarország a rendezésbe.

Idén augusztus 29-én és 30-án 12 ország – Ausztria, Németország, Spanyolország, Svédország, Norvégia, Szlovákia, Csehország, Írország, Anglia, Svájc, Franciaország, valamint Magyarország – egy-egy képviselője vesz részt a bajnokságon. A nagyobb versenyüzemekből, így például Franciaországból, Németországból, de a skandináv országokból is általában  a feltörekvő, ifjú tehetségeket nevezik az Európa-bajnokságra, míg Angliából gyakran a már – elsősorban ugráson – tapasztaltabb amatőrök jönnek. 

Néhányan már jól ismerik a magyar pályát, így elsősorban a szomszédos Ausztriából érkező Hana Jurankova, de már többször járt nálunk a svájci Yvonne Donzé, illetve tavaly is a versenyzők között szerepelt a német Lena Maria Mattes is. A legnagyobb rutinnal a 600 versennyel a tarsolyában érkező spanyol Diana Lopez Leret érkezik, aki a legtöbb győzelmet – összesen 58-at – is a magáénak mondhatja. Magyarországot Pap Gabriella képviseli majd, aki 168 versenyben lovagolt eddig és 13 győzelemnél jár, amelyek közül egyet éppen Pozsonyban szerzett. 

A lovasok pénteken érkeznek Magyarországra és ezen a napon maguk húzzák ki minden futamra a lovaikat. Szombaton délután egy rövid- és egy középtávú futamban szállnak nyeregbe az amatőr hölgyek a Kincsem Parkban. Ezután átmennek Pozsonyba, ahol szintén két futam szerepel vasárnap a programjukon. A győztest a négy futamot követően vasárnap hirdetik ki. 

Az elmúlt években a skandináv lovasok bizonyultak a legeredményesebbnek az angolok és a franciák mellett. A magyar lovasok közül eddig Bihari Alexandra szerepelt a legjobban, miután 2012-ben a második helyen végzett az összesítésben. Reméljük, idén újra sikerül jó eredményt elérnie magyar lovasnak. Szurkoljunk neki a hétvége mindkét napján! 

2015.08.16. Vonczem Gabriella
Fotó: Vonczem Gabriella, Juszel Béla

Hozzászólások