Egy tréner, három ló, tripla dicsőség

Nemcsak a négyéves Found győzelmének köszönhetően írt történelmet az ír tréner, Aiden O’Brian október első vasárnapján, hanem azzal is, hogy a második és a harmadik helyet is általa felkészített telivérek szerezték meg. Erre az Arc de Triomphe közel száz éves történetében még soha nem volt példa.

Csak trénerzseniként emlegetik

Aiden O’Brian, az egyébként mindig visszafogott, szerény tréner – akit egyre gyakrabban már csak trénerzseninek neveznek – úgy nyilatkozott a verseny után, hogy valószínűleg ez élete legnagyobb eredménye és, hogy „házibefutóról” egy ilyen nagy versenyben még csak nem is álmodhat senki

O’Brian nem most aratta első nemzetközi sikereit, hiszen 2016-ban már 18 Group 1-es győzelemnél, mintegy húszéves pályafutás után pedig világszerte összesen 293 Group 1-es elsőségnél jár.

Idén vezeti az ír és angol idomári sampionátust és Franciaországban a fantasztikus Arc-hétvégének köszönhetően a második helyre jött fel a raglistán, ráadásul a legendás André Fabre elé. Azt ugyanis ne feledjük, hogy az Arc de Triomphe megnyerése nem akármilyen trófea, hiszen ötmillió eurós összdíjazásának köszönhetően a világ legmagasabban díjazott gyepversenye, így

csupán ezen az október 1-2-i hétvégén összesen 3,361 millió fontot, azaz 1,14 milliárd forintot nyertek az idomítottjai. 

Több száz telivér közül válogathat

A tréner óriási sikeréhez az egyedülálló tehetségén kívül kétségtelenül arra is szükség van, hogy a világ egyik legnagyobb tenyésztő és futtató vállalkozásának, az írországi központtal működő Coolmorenak a több száz telivérét készíthesse fel a versenyekre. 

Az Arc első három helyezettje, vagyis Found, Highland Reel és Order Of St George apja egyaránt a Coolmore saját fedezőménje, Galileo. Természetesen az istálló első zsokéja, aki ezúttal Foundon ült, a világ egyik legjobb lovasának tartott Ryan Moore, a harmadik helyezett nyergében szintén egy legendás lovast, Frankie Dettorit láthattuk (tavaly ő nyerte az Arc-ot Golden Hornnal).

A győztes kanca eddig már 1,55 milliárd forintot keresett

A győztes Found idén eddigi öt Group 1-es versenyében mindig a második helyen ért célba, ami már önmagában is csodálatos teljesítmény.

Azt mondják azonban, hogy a kanca az évnek ebben az őszi időszakában a legjobb. Ezt támasztja alá, hogy kétévesen, 2014-ben ugyanekkor megnyerte Longchamp-ban a Group 1-es Prix Marcel-Boussac-ot, illetve tavaly a néhány hét múlva sorra kerülő Breeders' Cup Turf-ot Észak–Amerikában, ahol ráadásul a tavalyi Arc-nyerő Golden Horn-t verte meg.

Tegyük azért azt is hozzá, hogy Found tavaly is starthoz állt az Arc-ban, de egy számára szerencsétlen lefolyású versenyben élete leggyengébb helyezésével csak kilencedikként végzett. Ennek ellenére a kanca kétségtelenül rászolgált a mostani győzelmére.

Found legközelebb a British Champion Stakes-en indul. A tervek szerint idén még egyszer megpróbálja megnyerni a Breeders' Cup Turf-öt, de az is lehet, hogy utána nem fut többet és visszavonul anyakancának. 

Győzelméhez érdemes azt is hozzátenni, hogy megdöntötte Bering 1986-ban felállított pályacsúcsát, miután a 2400 méteres távot 2:23.61 perc alatt futotta le.

Eddigi keresete pedig meghaladja a 4,5 millió fontot (1,55 milliárd forintot).

Found mögött befutó helyezettek is kiváló lovak voltak, hiszen Highland Reel idén a King George Stakest, Order Of St George pedig Ascotban a Gold Cup-ot nyerte meg. 

És hol maradnak a francia lovak?

Miközben ezekben a hetekben mindenki a győzteseket ünnepli, a franciák napok óta azt elemzik, hogy a szezonjuk legfontosabb hétvégéjén, amikor hét Group 1-es versenyt futnak két nap alatt, hogyan történhetett meg, hogy csupán egy gall tréningezésű telivér (a kétéves National Défence) tudott nyerni, illetve, hogy az Arc de Triomphe-ban a legjobb francia (Siljan’s Saga) mindössze negyedik lett. 

Igazából nem csak ők csalódottak a Longchamp-i versenypálya átépítése miatt 2016-2017-ben Chantilly-ba áthelyezett nagyverseny végeredménye miatt.

A japánok Derby-győztese, Makahiki egy pillanatig nem volt versenyben a győzelemért és az angol Postponed, a verseny előzetes favoritja is „csupán” ötödikként ért célba. 

A lóverseny azonban ilyen, különösen, ha Európa legjobb lovai találkoznak. Az azonban biztos, hogy jövőre ismét kezdődik minden előröl és akik nem jártak sikerrel, újra próbálkozhatnak, ahogy Found is tette. 

A következő, 96. Prix de l’Arc de Triomphe gigászi díjazásával sem lehet gond, hiszen a szervező France Galop 2008-ban több mint 20 éves megállapodást kötött a szponzorációra a Qatar Racing and Equestrian Clubbal.

2016.10.11. Vonczem Gabriella

Hozzászólások