A cél előtt utolérték a magyar lovast

Az év legrangosabb hétvégéjén, a Magyar Derby napján ismét a Kincsem Parkba érkezett a Fegentri Női Amatőrlovas Világbajnokság mezőnye. A 14 lovas között a magyar színeket képviselő Drexler Virginia az utolsó métereken esett vissza a negyedik helyre, így a győzelem az osztrák Hana Jurankovához került.

Még 22 képünk van a versenyről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

Túl van a felén az idei Fegentri (Fédération Internationale des Gentlemen-Riders et des Cavalières vagyis Férfi és Női Amatőrlovasok Nemzetközi Szövetsége) Női Amatőrlovas Világbajnokság, hiszen a 2016-ra tervezett 28 futamból a tizenötödiket rendezte a Magyar Galopp Amatőrlovasok Egyesülete Budapesten. 

Immár harmadik éve – amióta Magyarország ismét aktív taggá vált – a Magyar Derby napján kerül sor erre a világbajnoki futamra. Mivel július első vasárnapja már hosszú évtizedek óta a magyar galoppsport legfontosabb versenynapja és ekkor látogat ki a legtöbb néző is a Kincsem Parkba, természetesen minden magyar lovas szeretne részt venni a Derby-napi amatőrfutamon. 

Négy évvel ezelőtt olyan nagy érdeklődés mutatkozott a verseny iránt, hogy rekordnak számító, 19 amatőr vett részt rajta. Ennek köszönhetően a világbajnokság nyolc résztvevője mellett más magyar női lovasok is elindulhattak a futamban. 

Ezúttal Ausztriából, Belgiumból, Dániából, Svájcból, Norvégiából, Olaszországból és első alkalommal az Amerikai Egyesült Államokból érkeztek a vendég amatőr zsokék az 1200 méteres, egyenes pályás futamra. 

Még 22 képünk van a versenyről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

Néhányan már jól ismerték a magyar pályát, hiszen május elsején az Osztrák Amatőrlovas Egyesületnek már rendezett itt idén világbajnoki futamot a versenyszervező Kincsem Nemzeti Kft. Akkor Drexler Virginiának sikerült megnyernie a versenyt – így nem csoda, hogy most sem lebegett más cél a magyar versenyző szeme előtt. Előzetesen jó esélye is mutatkozott erre, de rajta kívül még többen is hasonló nagy reményekkel vághattak neki a futamnak

Virginia lova, Navigáló nagyon jól kezdett, sokáig magabiztosan vezetett, azonban az utolsó 50 méterre nagyon elfáradt. Ekkor hárman is utolérték. Elsőként Sonja az osztrák Hana Jurankovával, akik meg is nyerték a versenyt, majd Bírónő a dán Sabina Goenbaekkel, illetve Bandavezér a norvég Silja Storennel, így a magyar lovasnak ezúttal meg kellett elégednie a negyedik hellyel. 

A Budapest Fegentri Női Amatőrlovas Hendikep részletes eredményei

Helyezés
Lovas
Súly
Ország
Ló neve
Pontok
1.
Hana Jurankova
58
Ausztria
Sonja
20
2.
Sabina Groenbaek
58
Dánia
Bírónő
12
3.
Silja Storen
61,5
Norvégia
Bandavezér
8
4.
Drexler Virginia
64
Magyarország
Navigáló
6
5.
Alice Bertiaux
57,5
Belgium
Máramaros
4
6.
Nagy Polett*
54
Magyarország
Damin
0
7.
 Bóna Nikoletta*
53
Magyarország
Camberra
0
8.
Sarah Shaffer
54
USA
Wooxy
1
9.
Debora Fioretti
59,5
Olaszország
Zita Királyné
1
10.
Celina Weber
62,5
Svájc
Abu Dhabi
1
11.
Lovas Nóra*
50
Magyarország
Brahy lánya
0
12.
 Fülöp Adrienn*
50
Magyarország
Sasheverő
0
13.
Dickinson Judit*
55,5
Magyarország
Budavár
0
14.
Toronyi Zsanett*
58
Magyarország
Lara
0

* nem Fegentri versenyző

Összetettben az osztrák lovas vezet

A budapesti futam után az összetett versenyben Hana Jurankova átvette a vezetést a francia Lara La Geaytől, akit a német Larissa Biess követ. A 14 lovas között Drexler Virginia jelenleg a kilencedik helyen áll a norvég Silja Stoerennel holtversenyben. Igaz, Virginia elsősorban egy tavaszi sérülésnek köszönhetően az eddigi 15 fordulóból csupán ötön vett részt, míg az élen állók csaknem mindenhol versenyeztek. 

Reméljük, hogy az év második felében Virginia minél több helyre meghívást kap és év végére sikerül az első nyolc közé kerülnie. Az év végén ugyanis a döntőbe az első nyolc helyezettet hívják meg Mauritius szigetére.

A sorozat következő állomása július 12-én Svédország, ahova minden résztvevő ország amatőrlovasa, így a magyar versenyző is meghívást kapott. A versenyt a június közepén megnyitott, új Bro Park nevű pályán tartják, Stockholm közelében. 

Még 22 képünk van a versenyről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

2016.07.06. Vonczem Gabriella
Fotó: Juszel Béla

Hozzászólások