Érkeznek a nevezések a 2015-ös Angol Derbyre

Sir Alex Ferguson és Michael Owen is nevezték lovaikat

Nem tévedés és nem elírás. Ugyanis Angliában a nevezés első köre annak ellenére, hogy a benevezett lovak még csak yearlingek, akik majd jövő tavasszal kezdik versenykarrierjüket, másfél évvel a háromévesek legnagyobb megmérettetése előtt zárul.


Sir Alex és Rock of Gibraltar, aki a Manchester United színében futott

A tulajdonosok összesen 409 lovat neveztek, holott az Epsom Derbyben maximum húszan indulhatnak. Ugyanis ilyenkor a nevezési díj még csak 500 font, ami később nyolcezerre emelkedik, ha pedig valaki csak a verseny előtti utolsó két hónapban kap észbe, már 75 ezer angol fontot kell fizetnie.

Sir Alex Ferguson és Michael Owen egy-egy lovat neveztek, míg Maktoum Sejk, Dubaj uralkodója 71-et, a Manchester United korábbi tulajdonosa, John Maginer Coolmore ménese pedig 54-et.

A legsikeresebb ír telivér-istálló, a Colmore Stud tulajdonosa, John Maginer 2005-ig a Manchester United futballcsapatának közel 30%-át birtokolta. Számos lova egyikét, az 1999-es születésű Rock of Gibraltar-t feleségére és a csapat edzőjére, Sir Alex Fergusonra íratta. Akkor még nem tudta, hogy egyik legsikeresebb lova nem neki szállítja majd a világra szóló sikereket. Rock of Gibraltar ugyanis hét Group I-es versenyt nyert, köztük az angol és ír 2000 Guinea-t, az ascoti St. James's Palace Stakes-t és a párizsi Prix du Moulin de Longchamp-t.

A ló visszavonulását követően (hiszen a fedeztetésből még komoly jövedelemre lehetett számítani) Maginer és Sir Alex között kisebb nézeteltérés támadt utóbbi tulajdonosi jogainak „mértékéről”, ám a felek peren kívül megegyeztek, a nyilvánosságot pedig nem tájékoztatták megállapodásuk részleteiről.


 

Az angol válogatott csatára, Michael Owen lova két nappal Overdose 2011-es ascoti futása után nyert egy kisebb versenyt ugyanott. Brown Panther azóta megnyerte a hosszútávú lovak egyik nagy becsben tartott versenyét, a 3200 méteres Goodwood Cup-ot, amit 1878-ban Kincsem nyert, akinek ez volt az egyetlen angliai futása.

Owen Brawn Panther féltestvérével nevezett, míg Sir Alex egy 250 ezer guinea-ért vásárolt Dansili-csikóval.


Owen és Brawn Panther a Goodwood Cup díjátadásán

Szokatlannak tűnik, hogy a lovakat már yearling korukban be kell / be lehet nevezni bármilyen versenybe, ám mindennek gazdaságossági okai vannak. Az Epsom Derby, a háromévesek másfél mérföldes versenye bír ugyanis a legnagyobb presztízzsel, nyilván sokan reménykednek benne, hogy lovuk megnyerheti. Csakhogy a verseny 1,3 millió fontos díjazását valamiből elő kell teremteni – és ennek egy tekintélyes részét a nevezési díjak adják.

A képlet egyszerű: vagy sokan fizetnek keveset, vagy kevesen sokat. A versenyszervező pedig úgy döntött, hogy a Derby legyen elérhető a kisebb pénzű futtatók számára is, egy-egy kiváló képességű ló ne azért maradjon le róla, mert tulajdonosa nem tudja megfizetni a magas nevezési díjat. Az ilyenkor fizetendő 500 fontos (első körös) díjakból pedig akkor jöhet össze elegendő pénz, ha azt minél többen megfizetik. Ezért a nagyon korai határidő.

Ebből most a 409 nevezéssel összejött nagyságrendileg 200 ezer font. Ha csak a lovak fele marad állva a 2015. márciusi második körre is (ami tulajdonképpen e lovak hároméves szezonjának kezdete), akkor a fejenként fizetendő további ezer fontokból összejön még 200 ezer, ami már összesen 400 ezer font, a versenydíj harmada.

2013.12.13. Forrás: PannoniaOverdose.hu

Hozzászólások