A brit lóversenyzés rövid története

A brit lóversenyzés nem véletlenül tett óriási népszerűségre szert, hiszen már nagyon régi őstörténete van, amely még napjainkban is tündököl. Az ezzel szinte párhuzamban megjelenő lóversenyfogadás pedig mára már professzionális keretek között fejlődik maga mellé teremtve olyan szerencsejáték iparágakat, mint a sportfogadás vagy az online kaszinók világa, jeles képviselőként tekintve a https://wazamba.com/hu/ oldalt.

Ennek az évszázados fejlődésnek a mérföldköveit fogjuk most cikkünkben megmutatni. Kezdjünk is bele.

Már a római korban i.sz. 200 körülről lehet olvasni arról, hogy lóversenyeket szerveztek Nagy-Britannia területén, és ezen felül még sok helyen megjelent a lovak megmérettetése és értékének felbecsülése. Az első hivatalos verseny II. Henrik uralkodása alatt került megrendezésre a londoni Smithfieldben 1174-ben. Ezután a 16 század volt fordulópont, mert ekkor már a lótenyésztéssel kapcsolatban is sok törvényt vezetett be VIII. Henrik, ami megalapozta a profi körülmények között folytatott minőségi lóversenyzést. A következő időszakok a sportággá alakulásról, a versenyszabályok kialakulásáról és az egyre több helyen történő megjelenéséről szólt a lóversenynek. Érdekesség, hogy Oliver Cromwell 1654 betiltotta a lóversenyt hivatalosan, annak ellenére, hogy maga is tartott lovakat és házi versenyeket ezen intézkedés ellenére, ami mutatja, hogy egyre kevésbé sikerült meglenni a sportág nélkül.

A 17-18. század fordulóján behoztak több telivér vonalat, melyek a modern versenylovak első vérvonalának számítanak. A 18. században Anna királynő vezetésével megalapításra került a Royal Ascot, amivel elindultak a nagyszabású versenyek és díjak, ami olyan méretű fejlődéshez vezetett, hogy már törvényileg kellett szabályozni a lóverseny túlzott növekedését. Persze ez csak néhány évig tartott, így tovább fejlődhetett a versenyzés a megnyerhető díjak növekedésével párhuzamosan. A versenyek továbbra is az éertt, felnőtt lovak számára voltak meghirdetve, az első 3 éveseknek szóló versenyek 1731-ben, míg a két éveseknek 1769-ben lett megrendezve.

A sport iránti érdeklődés a 18-19. században már egészen kimagasló szintre érkezett, a magas méltóságú társadalmi rétegek és a köznépnek egyaránt kedvelt szórakozási formája volt. Tulajdonképpen már nagyobb népszerűsége volt, mint bármilyen egyéb szabadidős elfoglaltságnak. Ekkor hozták létre a Derby-t és az Oaks-t Epsomban a fiatalabb lovak számára. Ezek a versenyek Leger-rel és Guineas-szal klasszikusként kerültek be a köztudatba. Ebben az időkben már a zsokék is kezdtek maguknak hírnevet szerezni, nem csak a lovak, mint például Frank Buckle vagy Sam Chifney Sr.

1875-ben a Sandown Park lett az első versenypálya, mely külön tagságot alapított. Az 1947-ben Hamiltonban megrendezett éjszakai verseny volt az első ebben a formában, amely típust most a Wolverhampton Racecourse rendezi évente mintegy 50 ilyen eseménnyel. A Jockey Club volt az, amely sokáig kontrollálta a sportágat, egészen pontosan addig, amíg ezt a jogot át nem adta Brit Lóverseny Testületnek. Ezzel egységes vezetés alá került a stratégiai tervezés, a pénzügyek kezelése, a verseny szervezése az edzések és a marketing.

Az azóta is vezénylő szerepet betöltő testület 2006-ben létrehozta a Lovas Versenyszabályozó hatóságot a szabályok betartatására és kialakítására. Ezekkel összhangban további 13 versenypályát és ügetőt vettek tulajdon alá Newmarketben és Lambourn-ben. A sportág folyamatos fejlődése állandó munkát ad a jelenleg szabályzó testületeknek, ezért továbbra is várhatók átszerveződések és fejlesztések a jövőre való tekintettel.

2020.10.26. Fotó: Pixabay.com

Hozzászólások