Segíts lovadon: az ugrólovas ülése

Annak, aki ugratni szeretne, természetesen el kell sajátítania az ugratás nélkülözhetetlen “kellékét”, az ugróülést. Ennek segítségével a lovas az akadályok leküzdése során hatékonyan segíti lovát és optimális esetben sosem gátolja.

Az ugróülés elengedhetetlen alapja a korrekt, mély idomítóülés. Ha ezt birtokolja a lovas, a következő lépés a könnyített ülés, amely tehermentesíti a ló hátát, de mégis kontrollálja sporttársunk minden mozdulatát. Természetesen a könnyített ülés is csak szorgalmas gyakorlással sajátítható el. Így biztosíthatod azt, hogy lovad az akadály átugrásakor adottságait és izomerejét optimálisan használhassa.

A könnyített ülésben a lovas felsőteste valamennyivel a függőleges elé kerül. A derék finoman meghúzva, a vállak szétnyitva. Felsőtesteddel csak annyira dőlj előre, hogy súlypontod egybeessen a mozgó ló súlypontjával. Ha – mint az gyakran látható – túlságosan előredőlsz, ülésed a ló elejére kerül. Így indokolatlanul terheled a ló elülső testrészét, arról nem beszélve, hogy segítségeid elvesztik hatásukat. Bokádat tartsd lazán a kengyelben. Üleped kissé kiemelkedik a nyeregből, így tehermentesítve a ló hátát. Ez azonban csak néhány centimétert jelenthet – így a lovas mindig elfoglalhatja az “alapülést” és határozottan korrigálhat vészhelyzet esetén. Könnyített pozícióban a lovas nem a nyeregben, hanem a nyergen ül! A térdek szorosan a nyergen; a lábszárakkal együtt rugóztatják a mozgást. Az alsó lábszárak kívánatos helye a heveder vonala, a lovas vádlijával mindig kapcsolatban marad a ló testével. A kengyeleket állítsd három lyukkal rövidebbre az idomításnál használt hossznál. Túl hosszú kengyel esetén a lovas nem tud könnyíteni, ha pedig a kengyelhossz túl rövid, az a segítségadás rovására mehet, az akadály felett pedig veszélyezteti a biztonságos ülést. Fontos, hogy pozíciódat soha ne a szárak segítségével tartsd fönn! Fiatal vagy tapasztalatlan lovasoknál jó szolgálatot tehet egy a ló nyakára csatolt kengyelszíj. Inkább ebbe kapaszkodj, mint a szárakba.

Segítségadás könnyített ülésben

Ha lovad jól idomított, akkor minden további nélkül reagál a könnyített ülésben adott jelzésekre – lovasnyelven segítségekre. Törekedj arra, hogy a lehető legkönnyebb kapcsolatban maradj a ló szájával. Ha létrejön a könnyed és folyamatos támaszkodás, a ló könnyedén és szívesen vágtázik majd alattad, hátulsó lábával szorgalmasan és állandóan súlypontja alá ugorva. A könnyített és az idomítóülésben adott segítségek között nincs különbség. Iramfokozáskor a térdek és alsó lábszárak jobban zárnak, a felsőtest pedig a tempónak megfelelően hajszálnyival előrébb vagy hátrább kerül. Jó, ha lovad reagál a hangsegítségekre. Ezt a lovak megtanulják – te pedig gyakran hasznát veheted edzésen vagy versenyen. Fordulatokban lovad maradjon ütemes és lendületes. A lovas a fordulat irányába néz és ugyancsak ebbe az irányba helyezi súlyát. A belső csizma aktiválja, a külső pedig kontrollálja a ló hátulsó lábait.

Az ugróülésről

A lovas könnyed pozícióját ugyanúgy fenntartja, mint a síkmunkában “használatos” könnyített ülésnél. A térdek és sarkak mélyen vannak, a boka fokozottabb rugózást és terhelést vesz fel. A lovas keze a ló szája irányába mozdul, de figyel arra, hogy a kapcsolat soha ne szakadjon meg a ló szájával. Bizonyos helyzetekben – amikor az akadály után gyors fordulat következik – a lovas már ugrás közben az új irányra “gondol”. Testsúlyát automatikusan a következő akadály felé terheli, így fordítva a lovat szinte már a levegőben. Az elugrás és a lebegés fázisában ideális esetben a lovas felsőteste párhuzamos a ló nyakával és marjával. Az ülep csak néhány centiméterre hagyja el a ló hátát- akárcsak a könnyített ülésben. A földet érés fázisában a lovas felsőteste finoman hátrafelé mozdul. Az ülés egy pillanatra érintkezik a nyereggel, anélkül, hogy a ló hátát túlságosan megterhelné.

Hibák az ugróülésben

Az ugróülés leggyakoribb hibái a ló “megelőzése” az akadály előtt vagy fölött – illetve a ló mozgásától való elmaradás ugyanezen helyzetekben. Nagyon zavaró a ló számára, ha a lovas megkísérli “elemelni” lovát a talajtól. A ló elkezdi félteni a száját, fejét fent tartja, stílusát pedig teljesen elveszítheti. Gyakran látható, hogy a lovas lábszára hátracsúszik a ló oldala mentén, különösen nagy akadályokon fordulhat elő. Ez mindaddig nem zavarja a lovat, amíg a lovas lábfeje párhuzamos marad a ló testével. Más a helyzet, ha a lovas sarkai és sarkantyúi befelé fordulnak. Ez már igazán kellemetlen a ló számára.
Mindenesetre a lehető legszebb stílusra kell törekedni. A legszebb stílus ugyanis a legkönnyebb nekünk és lovunknak is.

 

Szerző: SzD
Forrás: Nemzetközi Lovas Magazin 2003. márciusi száma
Frissítve: 2023.03.07.
Fotók: Canva

Hozzászólások