Reem Acra FEI Díjlovagló Világkupa Döntő 2011/2012 – ‘s-Hertogenbosch, Nagydíj Kűr

Reem Acra FEI Díjlovagló Világkupa Döntő 2011/2012
‘s-Hertogenbosch, Hollandia

Megvédte Világkupa Döntő győztes címét Adelinde Cornelissen

 

Szombat délután zajlott ’s-Hertogenboschban a Díjlovagló Világkupa Döntő Nagydíj Kűr versenyszáma. 18 páros mutatta be a saját maguk által komponált zenés programját. A tegnapi Nagydíj győztese, Adelinde Cornelissen sikeresen megvédte a tavaly megszerzett címét.

A tegnapi Nagydíj számhoz képest sokkal precízebb lovaglásokat láthattunk a mai versenyszámban. Míg tegnap több párosnál is gondot okozott a K betűnél elhelyezett kamera, addig ma nem voltak zavaróak a körülmények a párosok számára, sőt nagyon szép és nehéz programokat állítottak össze a lovasok, így magas művészi pontszámokat kaptak. Egyetlen kisebb probléma akadt a versenyszám során, amikor a lengyel Katarzyna Milczarek gyönyörű szürke lovának, Ekwadornak a jobb oldala a lovas sarkantyúja miatt egy picit vérezni kezdett, így a párost a szabályok értelmében kizárták a versenyből. Hasonlóan járt a 2010-es Világjátékokon Adelinde Cornelissen Parzivallal, ahol a ló a nyelvét harapta el a pályán, így nem folytathatták a versenyt.

A Díjlovagló Világkupa Döntők történetének legsikeresebb lovasa Anky van Grunsven mintegy kilenc alkalommal nyerte meg a Nagydíj Kűrt a téli szezont záró versenyen. Ötször nyert Bonfire-rel, aki nemrég ünnepelte 29. születésnapját, és négyszer tudott nyerni a már 18 éves, kétszeres olimpiai aranyérmes Salineroval, akit várhatóan idén Londonban is láthatunk.

Míg tegnap Isabell Werth El Santo NRW nevű lován (Ehrentusch x Rhythmus) viszonylag sok hibával csak a tizedik helyen végzett, addig ma egy nagyon szép és dinamikus 79% fölötti kűrt lovagolt, így egészen sokáig vezette a versenyt.

A szintén német Helen Langehanenberg és Damon Hill NRW (Donnerhall x Rubinstein I) lenyűgözték a zsűrit és a közönséget is a programjukkal, így lehetett, hogy végeredményben két bíró is jobb technikai pontszámot adott nekik, mint a végső győztesnek. 85% feletti teljesítményükkel nem könnyítették meg a mezőnyben tizenötödikként induló Adelinde Cornelissen dolgát.

A holland lovasnő és Jerich Parzival (Jazz x Ulft) azonban így is megismételte tavalyi győzelmét. A páros még a régi kűrt lovagolta, de már készülnek egy új programmal, így London jelenleg talán legesélyesebb versenyzőjétől remélhetőleg már új kűrt láthatunk az Olimpián.

Az utolsóként induló Valentina Truppa és Eremo del Castegno (Rohdiamant x Weltmeyer) is hozták tegnapi formájukat, 81% fölötti eredményükkel a dobogó harmadik fokán végeztek, összesítésben tehát mindkét versenynap hasonló eredménnyel zárult.

 

Eredmény

Eredmény

 Pénzdíj   

1. Adelinde Cornelissen Hollandia Jerich Parzival

86,250 %

56 000 €

2. Helen Langehanenberg Németország Damon Hill NRW

85,214 %

45 000 €

3. Valentina Truppa Olaszország

Eremo del Castegno

81,232 %

32 200 €

4. Isabell Werth Németország El Santo NRW

79,964 %

20 700 €

5. Richard Davison Nagy-Britannia

Hiscox Artemis

78,571 %

18 000 €

6. Hans Peter Minderhoud Hollandia Glock´s Tango

76,125 %

13 500 €

Bardóczky Veronika, Lovasok.hu
Szerk. Bardóczky Eszter, Lovasok.hu
Frissítve: 2023.05.08.
Fotók: Canva

Hozzászólások