Olimpia – 41 nemzet kvalifikálódott

Londoni Olimpia – 41 nemzet kvalifikálódott

Az FEI közzétette azon nemzetek listáját, akik képviseltetik magukat a 2012-es Olimpia lovasversenyein.

Március elsején hivatalosan is lezárult a nemzeti lovasszövetségek lehetősége, hogy kvalifikálódjanak a londoni olimpiára. Másnap az FEI sajtóközleményben közzé is tette annak a 41 nemzetnek listáját, melyek lovasai kvótahelyeket biztosítottak maguknak.

Díjugratás

A díjugrató versenyszámokban összesen 26 nemzet lovasát láthatjuk majd: 15 csapat (3 vagy 4 lovas) kvalifikálódott, valamint további 11 nemzet egyéni versenyzője lesz ott az ötkarikás versenyen.

Csapattal képviselt nemzetek a következők: Ausztrálai, Belgium, Brazília, Franciaország, Hollandia, Kanada, Kína, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Svájc, Svédország, Szaúd-Arábia, Ukrajna és az USA.

Egyéni versenyzőt 11 nemzet küld majd az angol fővárosba: Argentína, Azerbajdzsán, Bermuda, Egyiptom, Írország, Japán, Jordánia, Japán, Kolumbia, Oroszország, Portugália, és Szíria.

Összesen 15 starthely áll rendelkezésre az egyéni díjugratók számára, összesen 75 lovas fog starthoz állni.

Díjlovaglás

A díjlovaglás versenyszámaiban csapattal az alábbi 11 ország képviselteti magát csapatonként három lovassal: Ausztrália, Dánia, Hollandia, Kanada, Kolumbia, Nagy-Britannia, Németország, Spanyolország, Svédország , Új-Zéland, és az USA.

További 13 ország egyéni lovasát láthatjuk majd a négyszögben: Antigua, Ausztria, Belgium, Brazília, Finnország, Franciaország, Japán, Lengyelország, Marokkó, Norvégia, Olaszország, Portugália és Ukrajna.

A 13 országból összesen 17 egyéni lovas érkezik Londonba, tehát összesen 50 díjlovas mutathatja be programját.

Japán színeiben Hiroshi Hoketsu fog rajthoz állni, aki március végén tölti a 71. életévét. Ezzel bizonyított: A lovaglás nincs korhoz kötve!

Military

Csapatszámba ezúttal 14 nemzet kvalifikálódott: Argentína, Ausztrália, Belgium, Brazília, Franciaország, Hollandia, Írország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Svédország, Új-Zéland és az USA lehet jelen egy-egy csapattal (3-5 lovas csapatonként).

További nyolc ország egyéni versenyzője lesz ott a military versenyszámaiban: Ausztria, Bulgária, Dél-Afrika, Ecuador, Jamaica, Olaszország, Oroszország, és Thaiföld. Ez összesen 75 lovast jelent.

A három szakágban így összesen 200 ló-lovas páros fog rajthoz állni az idei olimpiai játékokon.  A starthelyek mindegyike az országok számára biztosított, nem pedig az egyes lovasok számára. A Nemzeti Olimpiai Bizottság, illetve a nemzeti lovasszövetségek oszthatják szét belátásuk szerint a starthelyeket azon lovasok számára, akik elérték a szükséges FEI kvalifikációs-limitet.

A kvalifikációs folyamat most a következő fázisába ért. A FEI az egyes országokat írásban fogja tájékoztatni a nekik járó kvótahelyekről – akiknek március 31-ig kell visszajelezniük, hogy valójában igénybe veszik-e majd az összes rendelkezésükre álló helyet. Amennyiben egy ország nem kívánja igénybe venni az összeset, az FEI április 15-ig oszthatja el újra a megüresedett helyeket.

Június 17-ig van még lehetőségük a lovasoknak és lovaiknak, hogy teljesítsék az FEI-limiteket, amelyek szükségesek az olimpián való részvételhez. Június 9-e a jelentkezési határidő – idáig kell megküldeni az olimpia Szervezőbizottságnak a végső résztvevői listát.

Deák Anette Stefanie, Lovasok.hu
Forrás: fei.org
2012.03.06.


21 nemzet lovasai már biztosan az Olimpián

Kevesebb, mint 200 nap van hátra a hivatalos megnyitóig.

21 nemzet lovasai már biztosan számolják a hátralévő napokat a londoni Olimpiáig. Az idei ötkarikás játékok különösen közel áll a lovasok szívéhez, hiszen idén lesz pontosan 100 éve, hogy a lovassportok három szakága (díjlovaglás, díjugratás, lovastusa) debütált a Stockholmi Olimpián.

2012 januárjára, az ötkarikás játékok kezdete előtt alig fél évvel 11 ország lovasai csatlakoztak azon sporttársaikhoz, akik már 2010 nyarán, az Alltech FEI Lovas Világjátékok során megszerezték az olimpián való indulás jogát.

Nézzük tehát a csapatok listáját szakáganként!

Díjugratás:

Ausztrália
Belgium
Brazília
Chile
Franciaország
Kanada
Nagy-Britannia
Németország
Hollandia
Mexikó
Szaúd-Arábia
Svédország
Svájc
USA
Ukrajna

Díjlovaglás:

Ausztrália
Dánia
Kanada
Kolumbia
Nagy-Britannia
Németország
Hollandia
Új-Zéland
Spanyolország
Svédország
USA

Lovastusa:

Argentína
Belgium
Brazília
Franciaország
Japán
Kanada
Nagy-Britannia
Németország
Új-Zéland
Svédország
USA

Az induló csapatok végleges listája március 1. után lesz elérhető. Ugyanekkor hozzák nyilvánosságra az egyéni versenyzők névsorát is. Nekik legkésőbb június 17-ig kell minősülniük.

A XXX. Londoni Nyári Olimpiai Játékok nyitóünnepségére július 27-én kerül sor. A lovassportok kedvelői 12 napig kísérhetik figyelemmel három szakág 200 ló-lovas párosának versengését. Az Olimpiák történetében először a díjlovaglás Nagydíj Kűr lesz az utolsó versenyszám augusztus 9-én.

2012.01.17 Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: FEI
Kép: Canva
Frissítve: 2024.04.17.

Hozzászólások