Magyar tulajdonú lovakkal Exell Boyd a világ tetején!

Magyar tulajdonú lovakkal Exell Boyd a világ tetején!

Rendkívüli izgalmakat és minimális pontkülönbséget hozott az utolsó nap is a fogathajtó világbajnokságon. A helyszínen tartózkodó szakértők szerint a mezőny túlnyomó többsége már alig-alig várta a „legek világjátékának” kikiáltott verseny végét, az ugyanis egyre inkább kezdett egy hollywoodi thrillerhez hasonlítani. Volt itt akció: meghibásodott az időmérő berendezés, dráma: Tomas Eriksson-t pályatévesztés miatt kizárták, show: az amerikaiak nyerték az utolsó napot, és végül happy end: Exell Boyd lett a világbajnok!

Akadályhajtás: Az amerikaiaknak lejtett csak a hazai pálya

A nap felénél, a németek válogatott hajtójának, Ludwig Weinmayrnek produkciója közben meghibásodott az időmérő berendezés, a bírók ekkor kézi időmérésre váltottak át. A sorozatos fotocella újraindítási kísérletek miatt Chester Weber-t kétszer is visszaküldték a stadionból a bemelegítő pályára, ami nem kis nyomást gyakorolt a csapatversenyben az éremért hajtó lovasra. Ezt követően másfél órára félbeszakították az akadályhajtás versenyszámát.

Chester volt az első hajtó a pályán a kényszerszünet után, és megirigyelve Chardon előző napi helytállását, tovább erősítette az örök mondást: teher alatt nő a pálma. Hibátlan hajtásával végül megnyerte az utolsó napot, úgy, hogy honfitársa, James Fairclough lett a második! Ezzel az Amerikai Egyesült Államok csapata ezüstérmet szerzett. Ekkor a hazai közönség szeme Tucker Johnsonra szegeződött, aki utolsó amerikai indulóként volt harcban az egyéni dobogóért. Tucker számára az elmúlt napokat figyelembe véve teljes sikerként zárult végül a világbajnokság, remek hajtással a dobogó legalsó fokára állhatott, megelőzve olyan nagyságokat, mint Sandmann, De Ronde, Timmerman, Würgler és Person. Az első tízben így mindhárom amerikai csapattag elfoglalta megérdemelt helyét.

Ijsbrand Chardon: Én mindent megtettem és csodálatosan teljesítettek a lovaim, a világbajnok viszont a legjobb lett: Exell Boyd!

A kérdés az utolsó pillanatig nyitott volt: Boyd vagy Chardon? Végül ugyanúgy végződött ez a verseny is, mint az egész idei fogathajtó szezon, minimális különbséggel, senki másnak beleszólást nem engedve döntötte el a két klasszis a világbajnoki cím sorsát. Exell Boyd minimális időtúllépéssel, Ijsbrand Chardon egyetlen verőhibával megőrizte addigi helyét, mely szerint az ausztrál feljutott a csúcsra, egyéni világbajnok lett, míg Hollandia megint elvitte a csapat aranyérmeket.

A csapat bronzérem kérdése maradt már csak a végére, amely szó szerint az utolsó kapuig a svédeké volt, ám Tomas Eriksson fordítva hajtotta meg a 19-es akadályt és ezzel mind egyéniben, mind a kéttagú csapat kizárásra került, és az érem a németek nyakába hullott, elsősorban Christoph Sandmann remek produkciójának köszönhetően.

 

2010.10.11. Ifj. Bozsik József
Frissítve: 2023.07.17.
Fotók: Canva

Hozzászólások