Gyönyörű lovak és kalapok a tabajdi lovaspóló kupán

Miközben Vilmos és Harry herceg a világhírű Ascot Park Polo Club lovaspóló viadalán csatázott, kis hazánkban a Magyar Polo Club minden téren helytálló, hasonló színvonalú lovaspóló kupával igyekezett elnyerni a magyar elit tetszését. Az ötödik Diplomats Challenge Cup összefoglalója következik:

Budapesttől 30 kilométerre, Tabajdon várta a nagyérdeműt május 29. és 31. között a Diplomats Challenge Cup nemzetközi lovaspóló verseny, melyen osztrák, német, orosz, USA-beli, francia és természetesen magyar játékosokból álló csapatok versenyeztek a Herendi Porcelánmanufaktura csodaszép kupájáért.

Az első mérkőzés a Professio és a Royal Diamonds csapat között zajlott melyen a Professio csapat a 6:5 arányú győzelmével a II. helyezést érte el. A Cassiopeia csapat 7:4-re győzött a Petite Genève csapata ellen, és ezzel másodjára is hazavihette a vándorkupát.

A Rolex órák magyarországi fogalmazója, a Petite Genève Hungary volt a rendezvény főszponzora, melynek luxustermékeit mindenki megcsodálhatta a rendezvényen. Az ínycsiklandozó ételeket a Gundel Étterem, a finom Cassiopeia borokat a Villányi Wunderlich Pincészet kínálta fel. A vendégek megtekinthették Schilling Kolos csodálatos kalapjait, a Royal Diamonds kimagasló minőségű ékszereit, a La Martina ruházati és kiegészítő termékeit, jegyet válthattak a Flow Aviation Privát Jet szolgáltatására, és megismerkedhettek a Professio Magánklinika szolgáltatásaival is.

Az 1880-as évek óta jelen van hazánkban a lovaspóló, mint sport, melyet az Andrássyak honosítottak meg. (Ők akkor olyan híres, a magyar történelmet befolyásoló családnak számított, mint a Kennedy-ek az USA 20. századi történelmében.) Akkoriban mindenhol a világon az arisztokraták sportjának számított a póló. A perzsa sah, kínai császár, indiai maharadzsák is űzték e sportot, e hagyományt az angol királyi ház tagjai manapság is folytatják Ascotban.

A Magyar Polo Club Magyarország egyetlen póló klubja, mely a nemzetközi standardoknak megfelelő feltételeket tudja biztosítani. Ezért itt edz a magyar válogatott, és az utánpótlás kerettagok, valamint a női póló csapat is.

A lovaspóló pálya hatalmas, 270 méter hosszú és 140 méter széles. Azért van szükség ilyen hosszú pályára, mert amennyiben rövidebb, mondjuk 100 méteres lenne, akkor egy jó játékos egyik oldalról a másik kapuba egyszerűen, egy ütéssel eljuttatná a labdát. Fontos, hogy ilyen hosszú legyen tehát a pálya, hogy a profi játékos is csak félpályáig tudja felütni a labdát az alapvonalról.

Egyszerre 4-4 játékos van a pályán és 4 chukker-es (negyedes) a mérkőzés, melyekre érdemes legalább két, de inkább négy lovat használni. Ezért nem számít olcsó sportnak, azonban semmivel sem drágább a póló, mint az eredményes díjugrató versenyző költsége, melynek feltétele legalább 3-4 jóval drágább díjugrató ló megléte. A pólót is el lehet kezdetni egy lóval, vagy akár a klubtól bérelt lóval is, ez is a Magyar Polo Club újkori stratégiájának része.

Ugyanakkor a pólójátékosok csapatban játszanak. Összetartva segítenek egymást kilovasítani, ha kell. Ráadásul egyesületük közhasznú, így támogatásokat is felhasználhat, mely befolyt támogatások mértékétől függően térítésmentesen, vagy igen kedvezményes keretek között folytathatják tevékenységüket a sportolók. Mivel ez igen elegáns sport, az elegáns termékek forgalmazói támogatják e sportrendezvényeket, ahogyan ezt is.

A lovaknak hivatalosan „polo pony” a megnevezésük, de valójában már nem póni méretűek, csak valamikor még az Indiába vitt angol lovakhoz képest voltak kicsik a helyi póló sportlovak, innen tehát az elnevezés. A tabajdi versenyzők lovai javarészt argentin származásúak, Argentínában tenyésztik és képzik ki őket, de már a Magyar Polo Clubban is elindult a tenyésztésük. A „polo pony” az argentin criollo fajta és az angol telivér keresztezéséből fejlődött ki.

Az eredményhirdetés előtt a résztvevő hölgyek kalapversenyére került sor. A győztes csapatokon kívül külön díjakat kaptak a női versenyzők, a legjobb játékos, de a legnagyobb ovációt, és a legszebb virágkoszorút a legjobb ló, Virtuosa kapta.

2015.06.05.
Dr. Ivanics György
Fotó: Magyar Polo Club
Frissítve: 2022.09.15.

Hozzászólások