Lendületben a fogathajtó szezon

A fogathajtóknál is megkezdődött a versenyszezon. A hajtók már túl vannak első megmérettetéseiken és készen állnak arra, hogy május elején Fábiánsebestyénben vessék bele magukat a verseny forgatagába.

Dobrovitz József magabiztosan győzött Kaldruby-ban

Április 20-24. között a csehországi Kladruby-ban rendeztek CAI2* és 3*-os nemzetközi fogathajtó versenyt, melyen négy magyar hajtó állt rajthoz.

A négyesek mezőnyében a világbajnok Dobrovitz József mindhárom versenyszámot megnyerte, így magabiztosan lett a kategória győztese. Fogatában Conversano Bajnok, Holló, Incitato Pandúr, Torino és Waltstar segítették győzelemhez a versenyzőt.

Dobrovitz József és fogata

Dobrovitz József elmondta, hogy a versenyhelyszín kitűnő a szezon első versenyének, megelégedéssel szólt a rendezésről, a maraton akadályok kialakításáról, mely lehetővé tette, hogy a nézők számára is látványos pályákat menjenek a hajtók. A díjhajtásban a lovainak teljesítményét 45,95 hibapontra értékelték a bírók, ezt pozitívan értékelte, de a kocsilámpák hiánya miatt 5 hibapontot kapott. Az akadályhajtást jóval  alapidőn belül, hibátlanul sikerült megnyernie.

A kettesfogathajtók között Hódi Károly a negyedik helyen zárt, ezzel a legjobb magyar eredményt érte el. Farkas László a tizennegyedik, míg Szécsi István az összetett verseny tizennyolcadik helyén zárt.

Hódi Károly és fogata

15 év kihagyás után ismét országos verseny Szakolyban

Az összetett versenyt az A kategóriában a kettesfogatoknál ifj. Bártfai József (CAN-A**H 2) nyerte, míg a B kategóriás kettesfogatoknál (CAN-B**H 2) Hegedűs Sándor végzett az élen.

A négyeseknél nem hirdettek összetett eredményt, mert Báró Farkas Csaba a maratonhajtás versenyszámban feladta a versenyt (CAN-A**H 4).

9 nemzet 60 fogathajtója Fábiánsebestyénben

Május 5-8. között ismét Nemzetközi Fogathajtó Versenynek ad otthont Fábiánánsebestyén. A megmérettetésen kilenc nemzet hatvan fogathajtója indul hat kategóriában.

A mezőnyben ismét ott lesznek a világbajnok Lázár-testvérek, a szintén világbajnok Kecskeméti László, ifj. Nagy Tibor, Dobrovitz József és fia, ifj. Dobrovitz József is. Az indulók között van a négyesfogathajtó világbajnok Ulrich Werner (Svájc), valamint Karl Cvörnjek (póni kettesfogat), Rondzik Gábor (egyesfogat) és Bartlomiej Kwiatek is.

A versenyen ezúttal négyesfogatot hajtó ifj. Dobrovitz József elmondta, hogy a magyar versenyzők tavalyi sikereik megismétlésére készülnek. Mint hangsúlyozta, fontos versenyt jelent számukra a fábiánsebestyéni megmérettetés, ami világkupa pontgyűjtő verseny is.

Az esemény fő üzenete az idei évben a fogathajtás mellett az, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar mezőgazdaság értékeire és problémáira. A verseny kiemelt szakmai programja lesz a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnökségi ülése május 5-én, de a maratonhajtás versenypályáján is megjelennek a magyar mezőgazdaság főbb ágazatai.

2016.04.25. Forrás: Fogathajtó Szakbizottság és Fogatverseny – Fábiánsebestyén
Fotó: Národní Hřebčín Kladruby és Vida-Szűcs István

Hozzászólások