Műlábat kapott a miniló

Egy borzalmas sérülés után műlábbal kezdhet új életet Shine, a hároméves miniló.

Shine egy kutyatámadás áldozata lett, de borzasztó sérülései ellenére gazdái nem mondtak le róla. Azt kérték állatorvosaitól, tegyenek meg minden tőlük telhetőt, hogy az apró patás életben maradhasson.

A mindössze 76 cm magas és 76 kilogramm súlyú minilónak pont aprócska méretei adtak egy lehetőséget a túlélésre. Egy olyan megoldást, ami lovak körében igen ritka: hogy patája amputálása után műlábbal kezdjen új életet. Nem sok ló él ugyanis műlábbal. Ennek többek között az az oka, hogy egy nagy ló egész egyszerűen túl nehéz ehhez. A Shine-hoz hasonló méretű apróságok esetében azonban sokkal nagyobb az esélye annak, hogy beválik a művégtag.

Bár a minilovat kezelő Coloradoi Egyetem állatorvosának nem volt még ehhez hasonló esete 25 éves karrierje során, mivel nem volt más esély arra, hogy megmentsék Shine életét, belevágtak a kockázatos vállalkozásba. Először eltávolították a sérült patát, a műtét után Shine gipszet kapott. A röntgenfelvételek és egy 3D nyomtató segítségével pedig megkezdték Shine műlábának elkészítését, amit a műtét után egy hónappal csatoltak a lábára először.

Állatorvosai szerint már az első lépéseknél látni lehetett, mennyivel kényelmesebb neki, mint a gipsz volt. Shine pedig azóta már üget is az új műlábnak köszönhetően.

Az egyetemi klinikán töltött idő alatt állatorvosai is nagyon megkedvelték az apróságot, és mint mondják, Shine kedves természete nagyon fontos tényező volt a gyógyulásához vezető úton.

Shine hamarosan hazatérhet gazdái ranchára két másik társa mellé. Bár eredetileg bemutatókon szerepelt volna, most úgy tűnik, hogy terápiás ló lesz belőle, aki minden bizonnyal sokaknak segít majd.

2016.04.22. Forrás: Colorado State University

Hozzászólások