A minősülés és a jövő évi Eb a célja az országos díjugrató-bajnok Czékus Zoltánnak

A minősülés, a válogatott kerettagság, valamint az Európa-bajnokságon való részvétel kiharcolása a célja Czékus Zoltánnak, aki vasárnap megvédte országos bajnoki címét díjugratásban.

A sportoló szerdán az M1 aktuális csatornán elmondta: sokat jelentett neki az újabb bajnoki cím, mert nem számított arra, hogy aranyérmet nyerhet. Kiemelte: lova, Ricola formája a korábbi hosszú pihenője után nehezen csúcsosodott ki, de pont a legjobbkor, a szilvásváradi ob-n tudott ismét legjobbja közelében teljesíteni.

“Az első napi vadászugratásban nem volt könnyű dolgunk, mert Ricola nehéz ló és nagy vágtája van, ez a szám pedig a kisebb vágtájú, gyorsabb lovaknak kedvez. Ezt követően az volt a cél, hogy hozzuk a nullákat a középdöntő és a döntő mindkét futamában” – emlékezett vissza Czékus az ob-n történtekre.

Megjegyezte, a 150-es és a 155-ös pályán is jól teljesítettek, és bár menet közben volt egy lócseréje, edzőjével hosszas megbeszélés után végül úgy döntöttek, hogy a tapasztaltabb Ricolával lovagol a döntőben, mert abban bíztak, hogy olyan pályát építenek, amin arra lesz szükség, hogy a nagy akadályokat precízen meg tudja ugrani az állat.

“Tavaly emelték fel a magasságot a döntő B pályáján 155 centire, ezzel is közelítünk a nemzetközi mezőnyhöz” – utalt arra Kisteleki Lovas Egyesület versenyzője, hogy a nagy világversenyeken 160-165 centi magas akadályok vannak, sőt, egy-két ugrásnál már 168 centit is teljesíteniük kell a lovaknak.

A jövővel kapcsolatban úgy fogalmazott, a magyar válogatottnak – amelybe jövőre szeretne bekerülni – ki lehet tűzni célként az olimpiai szereplést. Ennek első lépéseként még idén elindulnak Ricolával egy olaszországi viadalon, ahol szeretnének minősülni, ami után egy kora tavaszig tartó, hosszabb pihenő következik majd.

Bohák-Debreczeni Éva – aki Cortez nyergében vasárnap harmadszor nyerte meg az amatőrök országos bajnokságát – kiemelte: 2014-es és 2017-es bajnoki címe után szüksége volt egy kis időre, amíg megtalálta azt a lovat, amivel passzolnak egymáshoz.

“Többféle lovat megültem már pályafutásom során, így tudom, mik azok a típusok, amivel sikeres tudok lenni” – fogalmazott Bohák-Debreczeni. Kijelentette, a felkészülésnek fontos része a lovak lélekápolása is, minden állatnak másra van szüksége a versenyek előtt, ezt pedig a versenyzőknek pontosan tudniuk kell.

Az amatőrök és a profik közötti különbséggel kapcsolatban azt emelte ki, hogy ő “normál”, nyolcórás munkája mellett két lovat tud minden nap megmozgatni.

Abban mindketten egyetértettek, hogy az ob-nak otthont adó szilvásváradi Lipicai Lovasközpont különleges és nagyszerű helyszín, a nagy pályaméret és bemelegítőterület ideális, a viadal pedig – amennyiben a család is el tudja őket kísérni a versenyre – “egy kirándulással is felér”.

2022.09.07.
Kép: Canva
Forrás: MTI

Hozzászólások