Göteborgban Boyd Exell győzött

Göteborgban Boyd Exell győzött

 

A Nemzetközi Lovas Szövetség /FEI/ által megrendezett Fedeles Fogathajtó Világkupa fordulójának ez évi győztese az ausztrál Boyd Exell lett.

Európa nagyvárosaiban hatalmas érdeklődés mellett immár nyolc éve rendezik meg a fedeles fogathajtó világkupa versenyeket, négyesfogatok részvételével.

A fedeles versenyekre jellemzően, a FEI Fogathajtó Világkupa versenyek speciális szabályok szerint zajlanak. A hagyományos három napos pályaversenyektől eltérően hiányzik a díjhajtás versenyszáma. A maraton illetve az akadályhajtás versenyszáma egy kombinációban, bóják és maraton–akadály elemek között zajlik. A versenyeken a pályát legfeljebb 15 akadályból építik. Közülük általában 3 a maraton, többi a bójákból – a tetején labdákból – álló akadály.

A Fedeles Világkupa versenysorozatra, az arra kijelölt szabadpályás, három napos, CAI-A, CAIO-A, CAIO minősítésű évi versenyeken lehetett minősülni, ahova az utolsó verseny után a legeredményesebb 10 versenyző kapott meghívást. A 2008–as versenyszezonban a 14 nemzetközi versenyben indult 73 versenyző közül Ijsbrand Chardon, /NED/ Boyd Exell, /AUS/ Dobrovitz József, /HUN/ Koos De Ronde, /NED/ Daniel Würgler, /SUI/ Lázár Zoltán, /HUN/ Christoph Sandmann, /GER/ Fredrik Persson, /SWE/ Werner Ulrich /SUI/ és Tomas Eriksson /SWE/ került a legjobb tízbe.

A téli fedeles versenyszezonban ez a tíz hajtó válogathatott a versenyek közül. Hannover, Stuttgart, Stockholm, Budapest, Genf, Mechelen, Lipcse városa volt a házigazdája a Világkupa sorozatnak, míg a döntőt, a FEI Fedeles Fogathajtó Világkupa bajnoki címért a svéd Göteborgban rendezték 2009 február 21–22 között.

Nem véletlen, hogy mindenütt teltház előtt rendezik a világkupa fordulók sportcsarnokokban zajló versenyeit. Mind a versenyzők, mind a sokezres nézők által felfokozott hangulatú verseny izgalmas, látványos. A szabadtéri pályáknál kisebb területen folyó viadal jobban áttekinthető, jól követhető, ami miatt is nagyon közkedveltté vált. Az izgalmakra jellemző, hogy a győztes és a vesztes között sokszor néhány tized másodpercek döntik el az elsőséget. A versenyre gyorsabb, robbanékonyabb, a külső hang és fényjátékoktól nem félő lovakkal rajtolnak a versenyzők. A négyesfogathajtás legeredményesebb versenyzői erre a versenytípusra külön fogatot állítanak össze, melyek betanítása, felkészítése szintén hosszú évek munkája alatt áll össze.

A világkupa sorozat első versenyén, Hannoverben Chardon, Dobrovitz, De Ronde, Stuttgartban Dobrovitz, Chardon, Sandmann, Stockholmban ismét Dobrovitz győzött, megelőzve Perssont és Ulrichot, Budapesten a Papp László arénában Exell, De Ronde, Persson volt a befutás sorrendje. A következő genfi viadalon Exell, Wurgler, Sandmann, a belgiumi Mechelenben De Ronde, Sandmann, Eriksson sorrend, míg az utolsó kupafordulón Lipcsében Chardon, Wurgler, Persson volt a sorrend.

Hazai fogathajtásunk négyesfogathajtásban legeredményesebb versenyzőjének, Dobrovitz Józsefnek jól indult a fedeles sorozat első versenye. Hannoverben, a nagy vetélytárs Chardon mögött kevés pont különbséggel másodikként ért célba, majd ezt követően Stuttgartban és Stockholmban is Ő állhatott a dobogó legmagasabb fokára. Ijsbrand Chardon a nagy ellenfél Hannoverben, Lipcsében győzedelmeskedett, míg Stuttgartban másodikként végzett. Boyd Exell a másik világklasszis, Budapesten és Genfben diadalmaskodhatott, míg a fedeles versenyszámokban (is) évek óta jeleskedő Koos De Ronde Mechelenben győzött, Budapesten második lett.

A lipcsei versenyt követően Chardon – a sportág eddig legeredményesebb versenyzőjének – győzelme után a FEI Fedeles Világkupa sorozat pontállása szerint Dobrovitznak és Chardonnak egyaránt 27 pontja volt. A göteborgi döntőben azok a hajtók indulhattak a FEI Fedeles Fogathajtó Világkupa bajnoki címért, akik az utolsó minősítő versenyt követően az első hat helyen álltak. Várható volt, hogy a világ legeredményesebb versenyzője, Ijsbrand Chardon, Dobrovitz József, Boyd Exell, Koos De Ronde, Christoph Sandmann és Fredrik Persson látványos, izgalmas, szép versennyel fogja megörvendeztetni a fogathajtás iránt érdeklődő nézőket.

A nagy várakozással indult döntőben végül is az ausztrál Boyd Exell nem egészen egy másodperc különbséggel győzedelmeskedhetett Ijsbrand Chardon előtt, harmadikként Koos De Ronde állhatott fel a dobogóra.

Dobrovitz József hatodikként fejezte be a sportág 2008/2009-es Fedeles Világkupa négyesfogathajtó göteborgi döntőjét.

Budakalász, 2009.02.24. Herneczky Frigyes
Frissítve: 2023.07.13.
Fotók: Canva

Hozzászólások