A kelebiai Lipicai Ménes

A kelebiai Lipicai Ménes

A Vajdaság és különösen Bácska északi része mindig ismert volt a jó lovakról. Legyenek azok sportlovak, parádés lovak vagy egyszerű munkáslovak. Ha valaki Szabadkán tartózkodik, érdemes egy kis időt arra szánni, hogy felkeresse a kelebiai Lipicai Ménest és a mellette lévő Majur-villát.

Mindössze 13 évvel ezelőtt létesült néhány istállóval a kelebiai Lipicai Ménes, amely ma már egy nagy létesítménnyé fejlődött, 12 hektáros füves területtel, pannon stílusban készült épületekkel, gondozott, virágos kertekkel, zöldellő parkokkal, hosszú fasorokkal, mesterséges tóval, levegővel, versenypályával. A ménes istállóiban 50 lipicai ló van napjainkban, zömük szürke, de van néhány különleges deres és fekete is. Kevesen tudják, hogy sötét színnel születnek a lipicaiak és csak az évek múltán világosodik ki a bőrük színe. Ez a környezet igazi paradicsom a lovas sport kedvelőinek.

Valamennyi itt található lónak a törzskönyvében az ősök 420 esztendőre vezethetőek vissza, ugyanis a lipicai ló származásának ilyen hosszú időre nyúlik vissza a tradíciója. Az erős, kitartó, karsztvidéki és az érzékenyebb, előkelőbb spanyol, nápolyi, arab lovak keveredéséből keletkezett az egyedi tartású és elegáns léptű büszke szépség, a lipicai ló, amely jelen volt minden udvari ünnepség megnyitásán, ezért illik rá a megnevezés: császári ló. Akinek kedve van, kipróbálhatja itt a lovaglást, a tapasztaltabbak pedig a tereplovaglást választhatják a kelebiai sík vidéken és fenyvesekben. Fiákerrel is körbe lehet sétakocsikázni a környéket, a mindig zöld kelebiai erdőket. Télen szánnal várják a vendégeket. A Fiáker Múzeumban 24 különböző kocsival, szánnal és különböző korú és felszereltségű fiákerrel találkozhatunk. Ez utóbbiak közül néhányat a vendégek ki is próbálnak, sőt a fehér fiákert gyakran használják esküvők alkalmával.

A gazdaságnak gyümölcsültetvényei is vannak, ahol saját készítésű birs- és barackpálinkát is készítenek. A kóstolót általában a reprezentatív teremben szolgálják fel a vendégeknek, amelynek egyik üvegfala arra az istállóra néz, amelyben a ménes tizenkét legszebb lova látható. Néhány száz méterre egy százéves fenyvesben található a Majur-villa, amelynek szállodarészlege uszodával, konferenciateremmel a jövő héten nyílik meg. Az étterem azonban már régóta üzemel, ahol tamburazenekar szórakoztatja a helyi és nemzetközi ételkülönlegességeket fogyasztó vendégeket. Az ide érkezőket teniszpálya és horgásztó is várja.

B. M.
Forrás: Népszava
Frissítve: 2023.04.17.
Fotó: Canva

Hozzászólások