Interjú Kovács Sándorral, a magyar galopp kiemelkedő alakjával

Az utóbbi években reményekre okot adó változások zajlanak a magyar galopp világában. Meglátogattuk az utóbbi évtized legeredményesebb galopp személyiségét Kovács Sándort és megkérdeztük, Ő hogy látja a változásokat.

Székely Gyöngyvér: Kedves Sándor! Hosszú ideig trénere volt versenyistállójuknak, amely többszörös champion volt a magyar bajnokságban. Most azonban ismét versenyzsokéként ér el komoly sikereket. Minek köszönhető ez a változás?

Kovács Sándor: Nem lehet valaki teljes erőbedobással tréner és versenyző egyszerre. Amikor megalapítottam versenyistállómat és trénerként értem el sikereket, még vonzott az újdonság, a szervezés, a menedzselés. Tavaly úgy éreztem, hogy vissza kell térnem lóháton is a versenyek világába.

Az istálló menedzselését trénerként átvette tőlem Kovács Bakos Szilvia, így most istálló zsokéként teljes egészében a lovaglásnak szentelem az erőmet.

Sz.Gy.: Jelenleg hány ló van a versenyistállóban?

K.S.: 40 körül mozog az állománylétszám, amivel nem mi vagyunk a legnagyobbak.

Sz.Gy.: Mennyi idős versenylovakkal foglalkoznak és kik a tulajdonosaik?

K.S.: A korösszetétel igen vegyes, hiszen a másfél éves csikóktól egészen a 7 éves lovakig megtalálhatók a boxainkban. A tulajdonosok szintén nagy szórást mutatnak.
Több 1-2 lovas lelkes hobbi tenyésztő nálunk edzi és velünk menedzselteti reménységeit, de egyre több az olyan 4-5 lovas tenyésztő, aki egészen profi lovakat mutat fel, amelyek nagyszerű eredményeket érnek el velünk.
Természetesen jelen vannak a legnagyobb angol telivér tenyészet, a Telivérfarm csikói és nekünk is van néhány saját tenyésztésű lovunk, melyek francia, valamint német vonalakból származnak és nagyon ígéretesek.

Sz.Gy.: Tudjuk, hogy Ön volt az egyik legeredményesebb versenyzsoké hazánkban, mire a legbüszkébb?

K.S.: A kétszeres utánpótlás champion cím indította el a zsokékarrieremet. Utána 11 -szer lettem zsoké champion. Úgy gondoltam, ennél többet már nem érhetek el versenyzsokéként idehaza, ezért belekezdtem a saját istállóm menedzselésébe.

Sz.Gy.: Hosszú kihagyás után tért vissza a pályára, hogy érzi, felveszi a versenyt a fiatalabbakkal?

K.S.: A lovaglás nemcsak a fiatalok sportja, sőt, korral gyűlik a tapasztalat és amíg megvan az erőnlét és a gyors reflex, addig nehéz megverni az öregeket. Jó példa volt erre Kállai Pál aki 73 évesen halt meg a versenypályán és nem balesetben.

Persze egy zsokét a teljesítmény minősít.

12 év kihagyás után idén a nagyobb versenyek közül elsőként a Szenttamási díjat sikerült megnyernem -istállónk legjobb lovának- Báthorynak a nyergében. Utána következett az Alagi Díj, ahol For You-val és az Erzsébet királyné díj, ahol Song little Song-al sikerült elsőként célba érnem.

A Flandorffer Tamás emlékversenyen ismét Báthoryval nyertem.

A Magyar Derbyn elért harmadik helyezésemre pedig nagyon büszke vagyok, melyet szintén For You nyergében értem el.

Utoljára pedig a Kozma Ferenc emlékversenyen sikerült nagyot nyernem Báthoryval.
Természetesen emellett sok kategóriás és hendikep versenyben értem el helyezéseket.

Köszönöm az interjút!

2019.10.24.
Székely Gyöngyvér
Fotók: canva.com
Frissítve: 2022.08.21.

.

Hozzászólások