A kaszinók és a lóversenyzés közös története

Napjainkban hatalmas népszerűségnek örvendenek a lóversenyeken tett fogadások. Rengeteg kaszinó biztosít már lehetőséget, hogy saját otthonunk kényelméből, akár a világ másik pontján tartott versenyekre tehessünk téteket. Legyen valaki laikus, vagy szakértő, ilyen módon egy-egy futam csak még érdekesebb és izgalmasabb lehet. Sokunk számára úgy érződhet, hogy ez a sport mindig is létezett, ennek az oka pedig, hogy ez valószínűleg így is van, a lóversenyek hagyománya hihetetlenül régre nyúlik vissza. Észrevétlenül is szerves része ez a mindennapi életünknek, hiszen ki ne látott volna már olyan filmet, amelyben megemlítik a lóversenyfogadást? Sokak által kedvelt szórakozási forma ez, függetlenül attól, hogy az illető lovas kötődésekkel rendelkezik-e, vagy nem.

A lóversenyzés már a középkor során is létező sport volt, ám az első dokumentált fogadások időpontját nehéz lenne megmondani. Az első írásos bizonyíték szerencsejátékok létezéséről az ókori Kínából származik, de Egyiptom területén is leltek már ennél korábbról származó dobókockákra a kutatók. Míg a lóversenyzés alapvető szabályai hosszú évszázadok során is változatlanok maradtak, a rá kötött fogadások hatalmas fejlődésen mentek keresztül, ma már kaszinó is játszhat, aki erre vágyik.

Feltételezhetően már a római és görög civilizációkban is létezett a lósportfogadás. A szerencsejátékok nagy népszerűségnek örvendtek és rengeteg hatalmas stadion, úgynevezett hippodrom épült fogatversenyek rendezésének dedikálva. A mai modern futamok során már nem használunk fogatokat, galoppon lovassal, ügetőn pedig sulky elé fogva versenyeznek a lovak, ennek oka pedig az, hogy a hippodromokban rendezett versenyek kiestek a népszerűségből, ahogy civilizációik is eltűntek. Természetesen nem szűnt meg teljesen a lóversenyzés hagyománya ekkor sem, de sokkal kevesebb említés létezik róla az ezt követő körül-belül ezer évből.

A lóverseny kultúrájának teremtői

Dokumentációk alapján legelőször az 1600-as években, I. Jakab angol király uralkodása során jelent meg a lóversenyfogadás. A király kedvelte a lovas futamokat, így az országban található versenypályák száma ebben az időszakban megsokszorozódott, valamint a sport is igen népszerűvé vált. Ma már az angol kultúra egyik alappillérének tekinthetjük. Ezután a 18. században, Anna királynő uralkodása alatt esett át fejlődésen a lóversenyzés. Az uralkodó a máig is évente megrendezésre kerülő Royal Ascot festival hagyományát teremtette meg 1711-ben, ezzel a lóversenyek máig való töretlen népszerűségét alapozta meg.

A lóversenyzésre használt jellegzetes ló, az angol telivér kialakulása is ebből az időszakból eredeztethető, amikor is a 17. és 18. században a hazai, brit lovakat elkezdték a szívós és gyors arab fajtával nemesíteni. Három mén alapozta meg az egész fajta jövőjét, Beyerley Turk, Darley Arabian és Godolphin Arabian.

A fogadásra hozott törvények

1928-ban a brit kormány kiadta a „Race Betting Act” névre keresztelt határozatot, amely a lóversenyeken való fogadásokat a szerencsejáték egyik hivatalos ágává tette. Ez megállította az illegális üzletelést is, melyeket nem hivatalos személyek rendeztek. A fogadásokból befolyó pénzt így vissza lehetett forgatni a versenyzés fejlesztésébe, valamint a bevétel így adóztathatóvá vált. 1929-ben a newmarket-i és a carlisle-i pályák voltak az elsők, ahol hivatalosan lehetett fogadni. A játékosok így már nem kockáztattak börtönbüntetést, valamint az is biztosított volt, hogy megkapják nyereményüket. A fogadás csak még csábítóbbá vált.

A Race Betting Act megteremtette a lehetőséget arra, hogy a lóversenypályák fogadásokat rendezhessenek, ám így játszani csakis a helyszínen lehetett. Ezek után 1961-ben a “Betting Levy Act” keretében már bookmakereknek is engedélyezték, hogy a megfelelő adók Horse Racing Levy Board számára való megfizetésével szerencsejátékot rendezzenek. Így már szinte bárki számára elérhető volt a fogadás.

Az online fogadás

Mikor az első internetes kaszinó megjelent 1996-ban, még csak póker és egyéb asztalnál játszott játékokra lehetett nevezni, melyeken valódi pénzt feltenni nem volt lehetőség. A lóversenyek hatalmas szerepet játszottak az online kaszinók körében rendezett sportfogadások népszerűsítésében, hiszen a galopp- és ügető futamok hatalmas népszerűségnek örvendtek. Manapság már minden internetes fogadóiroda hatalmas erőforrásokat fektet a lóversenyfogadásokba, és nehéz olyan oldalt találni, ahol a szerencsejáték ezen fajtájára nincs lehetőség.

Fogadás kötése során nem csak a lovak képességeinek összehasonlítása a legfontosabb, hanem a zsokét is számításba kell venni, hiszen ő nagyban kontrollálja a mozgást. Az egész világon lehet a galopp- és ügetőversenyek nagy részére fogadni, így mindenki megtalálhatja a magának szimpatikusat.

A három legismertebb fogadási forma a „tét”, a „hely” és a „befutó”. A tét azt jelenti, hogy a pénzt egy bizonyos lóra tesszük fel, és ha az első helyen fut be, a fogadást megnyertük. A hely típus során a választott lónak az első három helyezés valamelyikét kell elérnie, míg a befutó az első három vagy négy helyezés pontos sorrendjének megjóslása. Mivel biztosabb győzelmet jelenthet, ha az első három hely valamelyikére jósoljuk meg lovunk beérkezését, így a helyre való fogadás nyereményei átlagosan alacsonyabbak, mint a másik kettő esetén. Tét esetén minden lóhoz egy úgynevezett „odds” szám tartozik, amely azt jelzi, a megjátszott pénz hányszorosát nyeri vissza a játékos, adott ló győzelmekor. Ez a szám a feltett összeg függvényében változik.

Fogadás kötése előtt sok fontos információ rendelkezésünkre áll, ami megkönnyítheti a döntést. Ilyenek például az induló lovak, valamint zsokéjuk adatai, a pálya hossza és anyaga, de akár szakértők véleménye alapján készített előrejelzéseket is megtekinthetünk, hogy minél jobb fogadást köthessünk. Online fogadások során könnyedén átlátható rendszer segíti dolgunkat, mely segítségével gyorsan és kényelmesen tehetünk téteket. Ezek után akár azonnali videós közvetítésben figyelhetjük az eseményeket. Amennyiben futamunkon élőben veszünk részt, testközelből tekinthetjük meg a lovakat, valamint a versenyt is.

2021.11.29.
Merényi Kincső
Frissítve: 2022.08.16.
Fotó: Canva

Hozzászólások