Fogathajtó Szakági Közgyűlés 2010. beszámoló

Fogathajtó Szakági Közgyűlés 2010. beszámoló
Fülöpszállás, Biczó csárda

 

Még mindig csúcson a fogathajtók!

Megtartotta ez évi első közgyűlését hazánk legsikeresebb lovassportágának vezetése, a fülöpszállási Biczó tanyán. A szakág elnöke, Mondok József részletesen ismertette a 2009-es esztendő hazai és nemzetközi eredményeit, melyeknek gerincét természetesen a Kecskeméti Kettesfogathajtó Világbajnokság adta. A csapat ezüst és az egyéni bronzérem egyértelműen a hazai rendezésű „aranyos” vb-k árnyékába került, ám már maga a rendezés előkészületeiért legalább egy arany érmet érdemelnek a rendezvényt az utolsó pillanatba megmentő segítők.

Mint ismeretes a világbajnokságot két éves szervezői munka előzte meg, ám az utolsó pillanatban bekövetkezett gazdasági világválság az eddigi legnehezebb feladat elé állította a szakág vezetését. Végül azonban sikerült előteremteni a rendezéshez szükséges minimális forrásokat, így már csak a hajtókon múlott a siker. A Lázár testvérek, Vilmos és Zoltán, ezúttal is Selyben Zsolttal kiegészülve végül csapatezüstérmet szereztek, míg az ifjabbik Lázár egyéniben bronzérmes lett. A szakág vezetése külön kiemelte Varga Péter teljesítményét, aki mint ismeretes az utolsó napon, az akadályhajtásban megszerzett győzelmével megmentette a magyar fogathajtók becsületét.

A jövőben három szövetségi kapitány fogja irányítani a szakmai előkészületeket és készíti fel a fogatokat az újabb nemzetközi megmérettetésekre. Mátyus Zsuzsanna a póni, Fintha Gábor a kettes és négyes, míg Jámbor Vilmos lett az egyesfogathajtók új szövetségi kapitánya. Ők hárman felelősek azért, hogy a 230 igazolt fogathajtó és a 720 fogatló közül a legjobbak képviseljék a hazai színeket. Nem lesz könnyű dolguk az idén, legfőképp a négyesfogathajtó válogatott került nehéz helyzetbe.

Tavaly mindössze Dobrovitz József tudott a legjobb tíz között zárni, és míg Lázár Zoltán elsősorban a kettesekre koncentrált, addig az előző vb két másik résztvevője, Juhász László és Bozsik József sem tudott átütő sikereket elérni. Sajnos a kettesfogatoktól eltérően a „Formula 1”-ben hiányoznak a fiatal, tehetséges és megfelelő anyagi hátérrel rendelkező hazai hajtók. Az idei Lovas Világjátékok és vele együtt a négyesfogathajtó világbajnokság az Egyesült Államokbeli Kentucky-ban kerül megrendezésre. Bennfentes információk szerint a lovak szállítása fogatonként 27 millió forintra rúg, ami több hajtónknak megoldhatatlan problémát jelent.

Fintha Gábornak így ezúttal nem csak az eredmények mélyreható tanulmányozása, de a pénztárca vastagságának elemzése is feladata lesz. A svájci és a francia szövetség már jelezte, hogy nem kívánnak csapatot indítani a fentebb említett hasonló anyagi gondok miatt. Magyarország előreláthatólag teljes csapattal, azaz három fővel fog készülni.

2012-ben reménykedünk, hogy jobb lesz a helyzet, hisz a Magyar Lovas Szövetség 30 év után újra Budapestre hozná a világ legjobb fogathajtóit. A döntés azonban a Nemzetközi Lovas Szövetség részéről már megtörtént és a vb rendezés jogát a németországi Riesenbeck-nek ítélte. Ennek ellenére bizakodhatunk, hisz a Magyar Lovas Szövetség tárgyalásokat kezdeményezett egy esetleg csere érdekében. Az egyik legnagyobb akadályt az a 10 millió forintos tartozás jelenti, amit a hazai szövetség halmozott fel a Nemzetközi Lovas Szövetség felé, ám ennek visszafizetése és ütemezése megnyugtató sebességgel halad a megoldás felé.

Az elmúlt évi eredmények hazánkat Németország és Hollandia mellett még mindig az elitbe rangsorolja, annak ellenére is, hogy a fedeles Világkupa döntőben nem volt magyar résztvevő.

A legnagyobb lépést kétségkívül a legkisebbek tették meg. A póni világbajnokságok történetében Magyarország először teljes csapattal méretetett meg, nagyon jó eredménnyel.

Mátyus Zsuzsanna szövetségi kapitány és a Dobrovitz család hathatós támogatása által az egyelőre nem hivatalos utánpótlás világbajnokság, azaz Junior World Trophy idén Vecsésen került megrendezésre. Ez olyan mérföldkő lehet a hazai póni fogatok számára, mint amilyen a 2012-es egyesfogathajtó világbajnokság az egyeseknek, amely a hírek szerint – szintén első ízben – Győrben kerül megrendezésre. Jámbor Vilmos célja az idei római világbajnokságon, hogy a csapat és az egyéni versenyzők is a legjobb hat között végezzenek, majd két év múlva egy éremesélyes válogatott lépjen a győri stadion gyepére.

A tervek már megvannak, a sikerhez vezető út a tavalyi évben is ki lett taposva, az elkövetkezendő évek nagy kérdése így továbbra is az lesz, hogy képesek lesznek-e fogathajtóink a mai kor kihívásainak megfelelni és továbbra is az aranyösvényen tartani az egykori Lovas Nemzet egyetlen mai büszkeségét: a fogathajtást.

 

Ifj. Bozsik József
Frissítve: 2023.08.11.
Fotók: Canva

Hozzászólások