Ennyi fogathajtó legendát egy rakáson…

Valószínűleg rekordot döntött az egy négyzetméterre jutó fogathajtó világbajnokok száma a hétvégén Hetényegyházán megrendezett Veterán Fogathajtó Bajnokságon. Többek között Bárdos György, Juhász László és Kecskeméti László is rajthoz állt fogatával.

Remek hangulatú veterán fogathajtó találkozó helyszíne volt október 17-én Hetényegyháza, ahol a fogathajtó sport legendáival és hajdani versenyzőivel találkozhattak az érdeklődők.

Ez már vajon Guinnes rekord?

A Hetényegyházi Fogathajtó és Hagyományőrző Egyesület nem véletlenül vállalta magára a házigazda szerepét, hiszen három korábbi világbajnokot is a tagjai között tudhat Bárdos György, Fülöp Sándor és Muity Ferenc személyében.

“Hetényegyházán Guinness-rekordot is felállíthatnánk ma az egy négyzetméterre jutó fogathajtó világbajnokok számával” – mondta szombaton a moderátor a veterán fogathajtóknak rendezett versenyen.

A rendezvénnyel az idén 35 éves Hetényegyházi Fogathajtó és Hagyományőrző Egyesületet és a dicső múltat ünnepelték a megjelent legendák, egyúttal lendületet szerettek volna adni a további eredmények eléréséhez.

Lázár Vilmost is Hetényegyháza ösztönözte

Csorba János, Guti Béla, Tormási Ferenc és Zaliczai József – négy név, akikre tulajdonképpen a világsiker megalapozóiként tekint a magyar fogathajtás, hiszen a nagy eredményekhez, a hetényi pálya megépítéséhez és az egyesület megalapításához évtizedekkel ezelőtt ők adták meg a kezdő lökést.

A veterán derbit nem véletlenül Hetényegyházán tartották, hiszen a világbajnokok közül többen is kötődnek a településhez. Lázár Vilmos például itt versenyzett először, de Fülöp herceg szintén hajtott, sőt bukott is fogatával a Nyíri erdőben.

Gönczi Imre, a Hetényegyházi Fogathajtó és Hagyományőrző Egyesület jelenlegi elnöke így fogalmazott a rendezvényről: “Olyan népszerű eseményt szerettünk volna szervezni, amely összehozza a nézőket és a fogathajtást. Úgy néz ki, hogy sikerült, hiszen az egész ország területéről nagyon nagy kedvvel jöttek az emberek. Először csak egy találkozónak gondoltuk, de láthatóan egy nagyon színvonalas verseny alakult ki belőle. Évente szeretnénk innentől Hetényegyházára elhozni a veterán fogathajtó bajnokságot.”

A találkozónak egy akadályhajtó verseny is része volt, melyen összesen tizenkilenc kettes-, és öt négyesfogathajtó indult, de versenyen kívül Kesztyűs Gábor, ifj. Tormási Ferenc, Gyulai Norbert, Besze Károly, Viszus Szabolcs és Káplár József is meghajtotta a pályát.

A “viadal” végén nem hirdettek győztest, de annyi publikus, hogy az összevetésbe alapidőn belüli hibátlan hajtással Toldi Sándor, Nagy Sándor, Gúti Béla és Egri Péter jutott be.

2015.10.19. Forrás: Hiros.hu, Fogathirek.hu
Fotó: Nyúl Erika
Kép: Canva
Frissítve: 2022.08.10.

Hozzászólások