Bajnoki címért küzdöttek a díjugratók Kiskunhalason

Több, mint 60 lovas küzdött a megyei elsőségekért a hétvégén megrendezett Bács-Kiskun megyei díjugrató döntőn. A szervező Kiskunhalas sok “hazai” sikernek örülhetett, hiszen a halasiak szinte szárnyaltak az akadályok felett. A felnőtt bajnoki címet azonban a kecskeméti Marton András szerezte meg PM Diamantinával.

Marton András és PM Diamantina a felnőtt bajnok

Izsáki csapat a megyei bajnok

Változékony őszi időben fejeződött be a Bács-Kiskun Megyei Díjugrató Döntő első napja. A halasi lovassport erős az utánpótlásban, amit a Határőr Dózsa színeiben versenyző Rózsahegyi Dorka-Toscana páros két versenyszámban elért győzelme is igazolt. Csapatban a megyei bajnokságot az Izsáki Sárfehér együttese nyerte.

Rögtön az első számban kiskunhalasi siker született. Rózsahegyi Dorkának eddig szerencsét hozott Toscanaval a tavasszal megújult négyévszakos pályán történő versenyzés, mert az augusztusi championátus után megint nyerni tudtak. Mögötte szintén halasi lovasok szerezték az érmes helyezéseket. Pintér Dóra (TT. Leonardo) második, Forgó Fanni (Diolen) harmadik helyezést szereztek. Tuska Pál tanítványa aztán bizonyította, hogy tényleg fekszik neki a pálya, mert a következő, B/1a kezdő lovasok stílusversenyét is megnyerték Toscanaval. A kérdés, miszerint lehet, hogy neki épült az új pálya, néhány szurkoló fejében komolyan felmerült.

Rózsahegyi Dorka és Toscana jól összeszokott páros

„Nyilván előny, ha az ember ott gyakorolhat, ahol versenyzik is, de azért ennél több van ebben a győzelemben. Toscanaval jól összeszoktunk és sok siker van már mögöttünk. Eléggé sietős a tempója, úgy hogy volt pályarész, amikor már vissza kellett fognom, de így is győzni tudtunk” – mondta a Határőr Dózsa SE fiatal lovasa.

A továbbiakban különböző kategóriákban megyei elődöntőkre és nyitott számokra került sor. A nap egyik fő attrakciója az Alföld Kupa B3 nyitott száma volt. A 120 cm-es magasságú pályán öten is hibátlanul teljesítettek. Az összevetésben aztán parádés iramú küzdelmet láthatott a főleg szakmai közönség, amelyben a Tisza-mente Alapítvány párosa, Fodor István és Rókatánc, villámgyors és hiábátlan lovaglással szerezte meg az Alföld Kupát.

Fodor István és Rókatánc hazavitte az Alföld Kupát

A nap másik nagy érdeklődésre számot tartó versenyszámát, a Bács-Kiskun megyei csapat döntőt délután öt órakor rendezték meg. Kilenc csapat közül, végül az Izsáki Sárfehér SE együttese nyert a Kiskunhalasi LTSE II. és a Határőr Dózsa SE csapata előtt.

A csapatverseny végeredménye:

  1. Izsáki Sárfehér SE (4 hibapont, 41,22 mp)

Tagok: Heibl Ágnes (Carlo) csapatvezető, Rácz Emese (Havran), Rácz Julianna (Biofarmer Zsebibaba)

  1. Kiskunhalasi LTSE II. (4 hibapont, 44,24 mp)

Tagok: Dunai Kovács Lilla (Zarándok), Juhász Klaudia Éva (Lora), Szikora Beáta (Nadlin F), Weinhardt Virág (Bognár Jen-Cor)

  1. Határőr Dózsa SE (4 hibapont, 49,47 mp)

Tagok: Ács Alexandra (Poker), Rózsahegyi Dorka (Toscana), Tuska Pál (Veganum Báró), Fazekas István (T.T. Gigi), csapatvezető Tuska Pál

Boldog csapattagok a dobogón

A csapatverseny díjait Szűcs Csaba, Kiskunhalas alpolgármestere, Juhász Tibor versenymenedzser, Pataki Csete Dorottya, a versenybíróság elnöke és Burucs Balázs, a versenybíróság tagja adták át. A verseny vasárnap nyitott számokkal és az egyéni döntőkkel folytatódott.

Megyei bajnokokat avattak

Látványos és izgalmas versenyszámokat hozott a rendezvény második napja. A megyei címekért és dobogós helyezésekért több esetben is összevetésre került sor pontegyenlőség miatt, ami jelezte a versengés kiélezettségét. A kezdő lovasoknál történt először visszahívás a szoros eredmények miatt. Rózsahegyi Dorka és Toscana teljesítményét értékelte jobbnak a zsűri Füzér Zsófiával (Devil Z, Kiskunhalasi LTSE) szemben.

Az ifjúságiaknál Dudás Vanda sikere egyértelműen alakult, hiszen mindkét napon biztosan hozta a versenyszám első helyét. A kategóriában a megyei második helyet a kecskeméti Vecsei Lili Dano nyergében (Airvent LK) érte el, a harmadik hely Pintye Rékáé (Athina, Equirria LK) lett.

Az amatőrök úgy szintén összevetéssel küzdöttek a bajnoki címért. Ebben a kiélezett viadalban Szikora Beatrix (Nadlin „F”) hibátlant hozott a rövidített pályán, míg a másik összevető Krausz Ágnes (Félix, Medinplus Lovasiskola E) hibázott, így be kellett érnie az ezüstéremmel.

Weinhardt Virág ifjúsági lovasként is győzedelmeskedett, Bognár Jen Corral

A felnőtteknél először a bronzért folyt a harc két lovas hölgy között. Ezt a párharcot a 2013-as gyermek EB győztes, immár ifjúsági lovasként a felnőttek között is versenyző Weinhardt Virág (Bognár Jen Cor, Kiskunhalasi LTSE) nyerte az izsáki Heibl Ágnessel (Carlo) szemben.

A felnőtt megyei bajnoki címért szintén pontegyenlőség miatt Marton András és Füzér Gábor mérkőzött meg összevetésben. Az elsőként startoló András nagy tempót ment, de egy verőhibát ejtett PM Diamantinával. Az utána következő Füzér Gábor Lawu nyergében ezért higgadtan, igaz szűk fordulókkal próbálkozott, ám az egyiknél becsúszott a verőhiba, így ritmusváltásra kényszerült a páros, ami aztán újabb akadályverést eredményezett. Így 2015-ben a Bács-Kiskun Megyei felnőtt bajnoki cím Marton András birtokába került.

A többi megyei elsőséget kiskunhalasi lovasok érdemelték ki. Így a kezdő lovasoknál Rózsahelyi Dorka (Toscana), az ifjúságiaknál Dudás Vanda (Vodoo), az amatőröknél Szikora Beatrix (Nadlin „F”) állhatott a dobogó első fokára.

Füzér Gábor és Lawu ezüstösen csillogó sikere

A versenyek döntőinek díjait Juhász Tibor, a Magyar Lovas Szövetség elnökségi tagja, Ladányi Kovács Zoltán, a Bács-Kiskun Megyei Lovas Szövetség elnöke, Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere, valamint Szűcs Csaba alpolgármester adták át.

2015.10.19. Írta és fotózta: Kovács Iván
Frissítve: 2022.08.06.

Hozzászólások