Egy magyar bronz a fiatal fogatlovak világbajnokságán

Egy magyar bronzérem született a Mezőhegyesen rendezett fiatal fogatlovak világbajnokságán. Az ötéves lovak között lett harmadik egy mezőhegyesi mén két német ló mögött. A hatévesek versenye kettős lengyel sikerrel zárult, a hétévesek között luxemburgi ló végzett az élen.

Német arany, magyar bronz az ötéveseknél

Enfado P (saxoni melegvérű herélt), hajtója Jovanca Marie Kessler (GER) végzett az első helyen 8.27 ponttal, az 5 éves lovak versenyében a kombinált program teljesítésével, és ezzel elsőként szerezte meg a világbajnoki címet a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságán. Második helyen a szintén német Anni 95 (saxoni melegvérű kanca) végzett 7.3 ponttal, hajtója William Salter. A bronzérmet Mezőhegyes Nóniusz 8 Taksony (Nóniusz csődör) nyerte el 6.43 ponttal. Hajtója Németh Krisztián.

Lengyel arany, ezüst, német bronz a 6 éves lovak versenyén

Vasárnap a 6 éves lovak versenyével kezdődött az I. Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága. A kombinált maratonpályát mind a 7 ló teljesítette. Az első és a második helyen lengyel győzelem született, míg harmadikként a magyar Rouge végzett ifj. Bozsik József hajtásával. Bár a német hannoveri Partitur 7 (hajtója Claust Quast) a maratonpályát csak a 6. legjobb eredménnyel végezte, a díjhajtó programmal együtt összetettben a harmadik helyet szerezte meg. A két élen végző lengyel ló (Frejza sziléziai kanca és Bazyli sziléziai herélt) hajtója Bartlomiej Kwiatek. Ifj. Bozsik József és lova, Rouge összetettben a 4. helyen végeztek.

Luxemburgi győzelem a hétéveseknél

A luxemburgi oldenburger tenyésztésű Frodo – hajtója Franz Schiltz – nyerte a 7 éves lovak versenyét Mezőhegyesen. Második a holland Dynamo (holland sportló), hajtója Arie Dibbits. Harmadikként az osztrák Bambucca (osztrák melegvérű) végzett a két napos összetett verseny után.

Más szakágakban a fiatal lovak vb-je már régóta létezik, de fogathajtásban most először írta ki a FEI. A verseny leginkább a fedeles világkupákhoz hasonlított, azaz a maraton- és az akadályhajtás elemeit ötvözték. A korosztályok pályái között voltak különbségek, a legidősebb lovak esetében már megjelent a vizes akadály is. Az I. Fiatal Lovak Világbajnokságán 9 ország 37 lova indult.

Forrás: MTI, Mezőhegyesi Állami Ménes Kft.
Fotó: Váraljai János
Kép: Canva
Frissítve: 2022.08.10.

Hozzászólások