Fertőző kevésvérűség: elpusztult egy beteg ló

Fertőző kevésvérűségben szenvedett az a ló, aki néhány napja pusztult el a Győr-Moson-Sopron megyei Nagybajcson. Hajdúszoboszlón, Piliscséven, Vépen és Üllőn már lejárt a karantén ideje, a lovas élet visszatérhet a megszokott kerékvágásba.

Nagybajcs: Klinikai tüneteket is mutató lónál igazolódott be az FKV

A NÉBIH tájékoztatása szerint egy nagybajcsi lótartó szeptember 18-án értesítette állatorvosát arról, hogy lova beteg. A szakember az állomány lovaiból laboratóriumi vizsgálatok céljára vért vett. A tüneteket mutató állat, aki születésétől fogva az állományban tartózkodott és azt a betegség megállapítását megelőzően sem hagyta el, végül szeptember 22-én elpusztult. A lótartó másik lova, akit egy éve vásárolt jelenleg forgalmi korlátozás alatt áll fertőző kevésvérűség gyanúja miatt.

2015. szeptember 24-én a laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették, hogy az elpusztult ló fertőző kevésvérűségben szenvedett. A járványügyi nyomozás szerint ez a megbetegedés nincs kapcsolatban a korábbi FKV esetekkel. Az állategészségügyi hatóság a telep körüli 3 kilométeres körben elrendelte minden ló és lóféle vérvizsgálatát.

Négy településen megszűnt a karantén

Hajdúszoboszlón, Piliscséven, Vépen és Üllőn a megfigyelési zárlat ideje lejárt. A zárlat alá vont lovak 21 naponként végzett vérvizsgálati eredménye negatív lett minden esetben, tehát nem fertőződtek a vírussal, ezért a karantén intézkedések feloldásra kerültek.

A Szigetközi lovas találkozón megfordult lovak hatósági megfigyelés alatt vannak a rendezvényt követő 90 napig, első szűrővizsgálatuk negatív lett. A megfigyelési zárlat esetükben a 90. napon történt vérvétel negatív eredményével oldható fel.

2015.09.26.
Forrás: NÉBIH1, NÉBIH2
Kép: Canva
Frissítve: 2023.02.08.

Hozzászólások