Díjhajtásban csak az olaszok voltak jobbak a magyar hajtóknál

A csütörtöki éllovas Claudio Fumagallit pénteken sem tudta megelőzni senki, így az olasz versenyző vezet a díjhajtást követően a Fábiánsebestyénben zajló kettesfogathajtó-világbajnokságon, második a címvédő Lázár Vilmos.

Lázár Vilmos és fogata a díjhajtó négyszögben

Pénteken ugyanúgy esőben zajlott a program, mint egy nappal korábban, de a sok víz miatt a talaj már sokkal mélyebb volt, így nehezebb dolguk volt a hajtóknak. A kilencszeres világbajnok Lázár Vilmos címvédőhöz méltó programot mutatott be, alig több mint egy hibaponttal maradt el Fumagallitól. A Magyar Lovassport Szövetség elnökeként is tevékenykedő sportoló a bíráktól kapott 43,36 hibapontot úgy értékelte, hogy “teljesítménye a szakértők szerint jobb eredményt érdemelt volna”.

A mezőny utolsó hajtójaként Lázár Zoltán mutatkozott be, s neki is sikerült 45 hibaponton belül maradnia, amellyel negyedik helyről várhatja a folytatást. Hátránya neki is elenyésző, kevesebb mint 2,5 hibapont a listavezetőhöz képest. Harmadikként az olasz színekben versenyző Jozsef Dibak zárta a nyitószámot.

Lázár Zoltán és fogata a díjhajtó négyszögben

Csapatban Fumagalli és Dibak remek teljesítményének köszönhetően az olaszok vezetnek kevesebb mint két ponttal megelőzve a magyar triót.

Maximálisan elégedett vagyok a fiúkkal, mindenki nagyszerű programot mutatott be. Megkockáztatom, Lázár Zoli kettesfogaton még ilyen kiváló díjhajtást soha nem produkált” – értékelte a nap eredményeit Tóth Tamás szövetségi kapitány.

A szakvezető ugyanakkor megjegyezte, hogy az öt pontozó közül kettőnél Lázár Vilmos volt a legjobb, de akadt olyan is, aki csak 12. helyre rangsorolta őt. Hozzátette, a vb után mindenképpen hivatalos formában jelezni fogják a “bírói széthúzást” a nemzetközi szövetségnek, mert ez szerinte megengedhetetlen egy világbajnokságon. Tóth Tamás örült, hogy mind egyéniben, mind csapatban minimális a magyarok hátránya, s most már a két objektív pontozású szám van hátra.

A kettesfogathajtó-világbajnokság szombaton a maratonhajtással folytatódik, majd vasárnap az akadályhajtással zárul.

Állás a díjhajtás után:

Egyéni:

  1. Claudio Fumagalli 42,18 hibapont
  2. Lázár Vilmos 43,36
  3. Jozsef Dibak 44,12
  4. Lázár Zoltán 44,66

…6. ifj. Dobrovitz József 49,97
…14. Osztertág Kristóf 54,80
…16. Osztertág Márk 55,51
…19. Hódi Károly 56,51
…44. ifj. Simon József 65,66
…49. Kákonyi Norbert 68,55
…57. Galambos Károly 70,85

Csapat:

  1. Olaszország (Fumagalli, Dibak, Francesco Aletti Montano) 86,30 hibapont
  2. Magyarország (Lázár V., Lázár Z., ifj. Dobrovitz J.) 88,02
  3. Németország (Sebastian Warneck, Anna Sandmann, Arndt Lörcher) 105,07

2015.09.12. Forrás: MTI
Fotó: Vida-Szűcs István, Fogatverseny-Fábiánsebestyén
Kép: Canva
Frissítve: 2022.08.05.

 

Hozzászólások