Kincsem és Kisbér kora: a lóversenyzés hajnala

Közép-Európában a 19. század második felében vált egyre népszerűbbé a lóversenyzés és indult be a telivértenyésztés. Kincsem, Kisbér és más legendás lovak futottak ekkor a pályákon. A korabeli lóversenyzésről Vonczem Gabriella mesél.

Közép-Európa telivér tenyésztésében hatalmas szerepet játszott Buccaneer, akit 1865-ben hoztak Angliából Magyarországra. Tulajdonképpen vele kezdődött el a fajta tenyésztése Európa szívében. Olyan kitűnő lovak származnak tőle, mint Formosa és Brigantine, akik megnyerték az Epsom Oaks versenyt, de Kisbér is a felmenői között tudhatta a brit fedezőmént.

Buccaneer Magyarországra kerül

A legsikeresebb és az egész közép-európai régió telivértenyésztésére ható vásárlásnak a Buccaneer (Wild Dayrell – Little Red Rover mare) nevű fedezőmén 1865-ös megvétele bizonyult. A ló 19 angliai futásából tizenegyszer nyert (July Stakes) és az Epsom Derby egyik esélyesének számított, de egy kisebb sérülés miatt csak a hetedik helyen végzett. Angliában két évet töltött ménesben, ezután adták el Magyarországra.

Ezt a döntést azonban nagyon megbánták, ugyanis Buccaneer angol évjáratából is nagyon jó versenylovak kerültek ki és 1868-ban Buccaneer lett az angol apaménchampion. Legjobb ivadéka a két klasszikust nyert kanca: Formosa (Two Thousand Guineas, Epsom Oaks, Doncaster St. Leger) és Brigantine (Epsom Oaks, the Ascot Gold Cup). Rajtuk kívül az egyik fia, a később fedezőménként tevékenykedett See Saw (fia Sortie Ír Derby-t nyert, illetve Little Duck, aki megnyerte a Prix du Jockey Club-ot és a Grand Prix de Paris-t) emelkedik ki. Buccaneer Magyarországon 21 szezonban összesen 721 kancát fedezett. Utódai összesen 14 Derby-t nyertek Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Lengyelországban és Angliában.

A legnagyobbra értékelt győzelem az Epsomban győztes Kisbéré (1873, Buccaneer – Mineral, Rataplan), aki az akkori legnagyobb francia versenyt, a Grand Prix de Paris-t is megnyerte. Magyarországon azóta sem született több Epsom Derby-nyerő. A ló szülőhelyéről kapta a nevét és egy éves korában Alexander és Aristide Baltazzi vásárolta meg, akik Angliába adták tréningbe a mént. A versenykarrierje után Kisbér kilenc évet Angliában töltött fedezőménként, majd az Alexander Baltazzi által 1868-ban alapított és máig is működő Napajedla-ménesébe került. Két év itteni működés után eladták a Harzburg Ménesnek. Németországban Kisbér háromszor volt sampion apamén. Fiai, akik három Német Derby-t nyertek, nem tudták azonban igazán tovább vinni a vérvonalát.

A Cseh Racing Club 1860-tól kezdett lóversenyt rendezni Prága szélén az ún. Cisarská louka nevű pályán. Pardubice-ban pedig 1874-ben először futották le a világ egyik leghíresebb akadályversenyét, a Velká Pardubická-t.

1868 a régió országainak történelmében és lóversenyzésében is meghatározó

A magyar szabadságharc után 20 évvel “kiegyezett” Ausztria és Magyarország, amivel létrejött az Osztrák-Magyar Monarchia. A kiegyezés lóverseny terén azt jelentette, hogy a birodalomban a lóversenyüzem is többé-kevésbé közösen működött.

Ebben az évben kialakultak a klasszikus versenyek is, így 1968-ban kiírják az első Osztrák Derby-t. Magyarország a Kancadíj és a St. Leger rendezésének jogát kapta meg, Pozsony pedig tíz évre az 2000 Guineas-ét (Trial Stakes néven).

Az első Osztrák Derby-nyerőt Wissehrad-nak (1865 Starke-Miss Patridge, Annandale) hívták, a tulajdonos Chevalier de Rama, a lovas Osborne. Ezekben az évtizedekben számos angol és amerikai lovas (Osborne, Whiteley, Entwistle, Butters, Huxtable, Madden, Wilson, C. Archer, Adams, Taral, Spencer, Milne, Smart, Wainright, Busby), angol tréner (többek között Metcalf, Hitsch, Benson, Hesp, Reeves, Holmes, Adams később Csehországba Lomax), tenyésztő szakember, lovász, állatorvos, patkolókovács, nyeregkészítő érkezett a Monarchiába.

Az Osztrák Derby-t 1907-ben, azaz csaknem 40 évvel az első lefutás után tudta először helyi lovas, Janek Géza megnyerni, aki egyébként Newmarketben, Waugh trénernél tanult és nagy tehetségnek számított ott is. A tenyésztésben Francis Cavalierot kell megemlíteni, aki nemcsak Buccaneer vásárlásában játszott szerepet, hanem Kincsem (1874, Cambuscan – Waternymph), a valaha élt legjobb magyar tenyésztésű kanca őseinek megvásárlásában is. Ő vette meg Cambuscant (1861, Newminster -The Arrow, Slane), aki háromévesen a klasszikusok állandó helyezettje volt. A mén a kisbéri állami ménesben tevékenykedett nyolc évig és Kincsemen kívül számos német és magyar klasszikus nyerőt adott. Kincsem nagyanyjának, The Mermaidnek a megvásárlásánál is közreműködött.

Cambuscan

Kincsem Kisbéren született Blaskovich Ernő tenyésztéseként és később Blaskovich birtokán, Tápiószentmártonban nevelkedett. A lovat egyévesként Hesp Roberthez adták tréningbe a Budapesthez közeli Gödre. A sárga kanca két- és ötéves kora között Európa hat országában (Németország, Ausztria, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Anglia, Franciaország), 13 versenypályán (Berlin, Hamburg, Frankfurt, Baden-Baden, Budapest, Bécs, Doberan, Sopron, Bratislava, Prága, Hannover, Goodwood, Deauville) állt starthoz 54 versenyben és minden alkalommal győzött. A Közép-Európában elért két- és hároméveskori sikerei után négyévesen indult el Angliába, ahol megnyerte a Goodwood Cup-ot, majd bő két héttel később Franciaországban a Grand Prix de Deauville-t, majd ezután ismét két héttel a Großer Preis von Baden-Badent, amelyben összesen háromszor győzött. Kincsem anyakancaként öt csikót ellett. Budagyöngye nevű lánya Német Derby-t nyert, Ollyan Nincs pedig Magyar St. Legert. Kincsem családja máig is fennmaradt. Mintegy 15 évvel ezelőtt, 1998-ig 3733 leszármazottját tartották nyilván, akik közül 1599 nyert versenyt, köztük 114 Group versenyt.

Kincsem

Ezekben az években, az 1872-ben Lengyelországban megszületett Przedswitnek (Knight Of The Garter – The Juwel), az első nemzetközi szinten is sikeres lengyel születésű telivér, miután Count Jan Tarnowski számára 1875-ben megnyerte az Osztrák Derby-t, majd a Baden-Badeni Nagydíjat. A 19. század végére a Lengyel Királyságban is egyre nagyobb népszerűséget ért el a telivérfuttatás és -tenyésztés. A századfordulóra az anyakancák száma elérte a 400-at.

A legnagyobb tenyésztőknek Ludwik Krasinski számított Krasne-i, valamint Ludwik Grabowski Serniki ménesével. Varsóban 1874-ben futották le az első Derby-t. A lengyel lovak ekkoriban elsősorban az orosz pályákon, egyebek között az All-Russian Derby-kben domináltak, de később Lira, Intygrant és Mosci Kriaze révén az Osztrák-Magyar Monarchiában és Németországban is sikereket arattak.

Hamarosan folytatása következik.

2015.09.07. Vonczem Gabriella

Hozzászólások