Lószállítás 2015: átlátszó utánfutó, mindent látó kamera

Könnyebb és biztonságosabb lehet a lószállítás a Land Rover legújabb fejlesztéseinek köszönhetően. Jön az átlátszó utánfutó és a mindent látó kamera.

Átlátszó utánfutó? Így is lehetne, de a Rover ennél jobbat talált ki

A Land Rover átlátszó utánfutónak nevezi legújabb vezetéstámogató rendszerét, amely nagy segítséget jelent majd azoknak, akik rendszeresen nagyméretű utánfutókat – így például lószállítót – akasztanak a vonóhorogra.

Viszlát holttér

A rendszer úgy kombinálja az autóra szerelt körkörös kamerarendszer képét az utánfutó hátuljára szerelt, vezeték nélküli digitális kamera képével, hogy a vezető láthatja, mi történik az utánfutó mögött, mivel a vontatmánya a visszapillantó tükörre erősített digitális képernyő képén átlátszóvá válik. Megszűnnek a holtterek, ami nagyban csökkenti az előzések kockázatát, mert a sofőr pontosan látja, mire készül a mögötte jövő.

Még tolatni is segít

Könnyebb lesz az eddig rémálomnak számító tolatás is. A hátra szerelt optika tolatókameraként is használható, még virtuális segédvonalakat is rajzol a belső monitoron látható képre.

Nincs több forró helyzet

A másik nagy újdonság a szállítmányérzékelő, amely egy, az utánfutó belsejében felszerelt kamerából és a padlóba tett nyomásérzékelőkből áll. Ha a szállítmány abnormális módon mozogni kezd az utánfutóban, vagy ha túl meleg lenne odabent, a rendszer figyelmeztetést ad a vezetőnek a műszerfalon vagy az okostelefonján keresztül.

Bár ha a ló mozgolódni kezd, azt általában érzi és hallja is a sofőr, a hőmérséklet ellenőrzése viszont mindenképpen hasznos a ló kényelmes utazása szempontjából úgy télen, mint nyáron. A vezető akár a kocsi központi kijelzőjén élőben is követheti, mi történik épp a lószállító utánfutóban.

2015.09.11. Forrás: Origo
Frissítve: 2022.09.10.
Fotó: Canva

Hozzászólások